Zdravlje 03. kolovoza 2023.

Lijekovi za mršavljenje pod istragom zbog veze sa suicidalnim mislima

lijek dijabetes mršavljenje
Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tri zabilježena slučaja na Islandu potaknula su Europsku agenciju za lijekove da pokrene istragu, no liječnici kažu kako je rizik malen i da je važno u borbu protiv pretilosti uključiti i brigu o mentalnom zdravlju.

Europska agencija za lijekove (EMA) pregledava podatke o prijavljenim suicidalnim mislima kod osoba koje uzimaju lijekove za mršavljenje, uključujući lijekove Ozempic, Wegovy i Saxenda. Europska agencija za lijekove započela je reviziju koja uključuje 150 izvješća o mogućim slučajevima samoozljeđivanja i suicidalnih misli kod osoba koje koriste ove lijekove, a očekuje se da će agencija donijeti zaključak u studenom.

Istragu je potaknulo troje slučajeva suicidalnih misli i misli o samoozljeđivanju prijavljenih islandskoj agenciji za lijekove, navodi Health. Agencija provodi pregled nuspojava i ističe da prisutnost izvješća o samoozljeđivanju ili razmišljanju o samoozljeđivanju "ne znači nužno da je lijek uzrok događaja."

U Sjedinjenim Američkim Državama, samo su Wegovy i Saxenda odobreni od strane Agencije za hranu i lijekove (FDA) za mršavljenje, dok je Ozempic odobren za liječenje dijabetesa tipa 2 (kao i Wegovy), ali se ponekad propisuje izvan službeno odobrenih indikacija kao lijek za mršavljenje.

Ako rizik i postoji, nije velik

Liječnik Andrew Kraftson, direktor Programa za upravljanje tjelesnom težinom u Michigan Medicine, objasnio je da ako agencija pronađe vezu između ovih lijekova i samoozljeđivanja ili suicidalnih misli, rizik je vjerojatno nizak. Ovi lijekovi nisu novi, rekao je i pojašnjava kako su prvi GLP-1 agonisti bili odobreni od strane FDA 2005. godine, a on ih propisuje pacijentima već 18 godina. Kraftson je također napomenuo da promjena u populaciji pacijenata, od onih s dijabetesom tipa 2 do onih s pretilošću, može izazvati promjene u nuspojavama, iako je malo vjerojatno da će te promjene biti drastične u ovom slučaju.

"Treba priznati da je pretilost složena bolest i da je stopa prisutnosti mentalnih poremećaja koji su istovremeno prisutni prilično visoka. Ponekad se bolje nosimo s tjelesnom težinom, a ne toliko učinkovito s mentalnim zdravstvenim poteškoćama koje su povezane s težinom", zaključio je.

Tjelesna težina i mentalni poremećaji često su povezani

Prema Kraftsonu, Wegovy ima upozorenje o potencijalno povećanom riziku suicida, što većina, ako ne i svi, lijekovi za mršavljenje imaju. Međutim, klinička ispitivanja ovog lijeka nisu pokazala taj rizik. Nuspojave lijekova prate se tijekom kliničkih ispitivanja, ali normalno je da se nove nuspojave pojave nakon što je lijek odobren za opću uporabu.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Kriteriji za sudjelovanje u kliničkim ispitivanjima obično su vrlo strogi, pa oni ne predstavljaju uvijek sve osobe koje će koristiti lijek, rekao je Jaime Almandoz, liječnik i direktor programa za upravljanje tjelesnom težinom na medicinskom centru UT Southwestern u Dallasu. "S obzirom da je više od polovice odraslih osoba u SAD-u pretilo, vjerojatnost da će se pojaviti fizičke ili mentalne nuspojave koje nisu viđene u kliničkim ispitivanjima je značajna", rekao je.

Kada se nuspojave pojave, agencije diljem svijeta, uključujući FDA, prate učestalost tih slučajeva i pokreću istraživanja ako se pojavi obrazac. Kraftson je istaknuo da je rizik uvijek prisutan prilikom uzimanja lijekova, ali spomenuti lijekovi nisu novi. "Broj osoba s dijabetesom nije mali i veliki broj njih koristi ove lijekove već godinama", rekao je.  Iako su dijabetes tipa 2 i pretilost posebni uvjeti, često se preklapaju. Čak do 90 % osoba s dijabetesom tipa 2 može imati prekomjernu težinu ili pretilost.

"Ne želim umanjiti iskustvo onih koji prijavljuju simptome, ali kod svih lijekova postoje rizici i koristi, a u medicini uvijek važemo te rizike i koristi", istaknuo je liječnik i zaključio: "Uvijek je dobro razgovarati s vašim liječnikom i trebao bi postojati odgovarajući plan praćenja sigurnosti terapije".

Briga o mentalnom zdravlju je dio liječenja pretilosti

I Almandoz i Kraftson su rekli da je uključivanje brige o mentalnom zdravlju ključno u liječenju pretilosti, bez obzira na to je li pronađena veza između misli o samoozljeđivanju i lijekova za mršavljenje. Almandoz preporučuje da osobe kojima su propisani ovi lijekove prvo prođu pregled psihijatra.

"Trebamo liječiti ljude kao ljude, ne kao laboratorijske vrijednosti ili brojeve na vagi. To uključuje i procjenu rizika prije nego što netko započne s uzimanjem lijeka", rekao je Almandoz, a Kraftson objašnjava da istraživanje ne mijenja njegov pristup propisivanju lijekova: "Ako netko ima probleme s mentalnim zdravljem, obično ih ne upućujem na režim mršavljenja. Potičem ih da prvo rješavaju svoje probleme s mentalnim zdravljem, a zatim da dobijemo odobrenje od tima za mentalno zdravlje da započnu režim mršavljenja".
 

psihoterapija Možda te zanima... U domove zdravlja uskoro stižu psihijatri i psiholozi Psiha i seks
 

Svi liječnici koji propisuju lijekove za mršavljenje trebaju provjeriti potpunu i temeljitu anamnezu pacijenta, uključujući povijest mentalnog zdravlja, dodao je Almandoz. Uspoređivanje informacija o obrascima debljanja i gubljenja težine tijekom cijelog života s okolnostima njihovog života također može otkriti okidače koji igraju ulogu u pretilosti.

"Život je vrlo stresan i pretile osobe mogu se suočiti s raznim izazovima kako njihova težina raste, uključujući i to da nisu tretirani pravedno ili ljubazno zbog svoje težine, što dodaje stres", rekao je Almandoz, dodajući da se ponekad osobe s mentalnim poremećajima propisuju lijekovi koji uzrokuju debljanje. "Poznavanje svog pacijenta je ključno, kao i osiguravanje otvorene komunikacije kako bi, ako se stvari promijene, pacijenti imali priliku razgovarati o tome", zaključio je.
 

Možda te zanima... Gdje potražiti besplatno psihološko savjetovanje i kako izgleda prvi pregled kod psihijatra? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.