Zdravlje 19. travnja 2023.

Lijek za rak mogao bi produžiti reproduktivnu dob žena i odgoditi menopauzu

lijek
Foto: Pexels Lijek
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uobičajeni lijek protiv raka mogao bi promijeniti starost ženskih jajnika, potencijalno produžujući reproduktivnu dob i odgađajući menopauzu. Rapamicin, poznat kao sirolimus, je pilula koja se uzima jednom tjedno, a potiskuje imunološki sustav i koristi se za liječenje raka i sprječavanje odbacivanja organa nakon transplantacije ili operacije srčanog stenta.

Prepoznat je kao geroprotektor, odnosno lijek koji može odgoditi ili zaustaviti starenje. Posljednjih je godina označen kao potencijalni lijek za dugovječnost nakon što su obećavajuće studije na miševima pokazale da bi mogao produžiti ukupni životni vijek. Pregled iz 2021. u časopisu GeroScience, ispitivao je učinke rapamicina na miševima. Istraživači su otkrili da je rapamicin produžio životni vijek mužjaka i ženki miševa u više od 90 posto slučajeva.
 
"Ovaj lijek cilja na temeljnu biologiju starenja... produžujući tako zdravlje i životni vijek kod životinja. Dugoročno, to bi moglo pomoći ženama da žive zdravije i dulje", rekla je dr. Yousin Suh, prof. genetike na Sveučilištu Columbia, za DailyMail.com. Dr. Suh i istraživač sa Sveučilišta Columbia dr. Zev Williams predvode studiju pod nazivom Validating Benefits of Rapamycin for Reproductive Aging Treatment (VIBRANT), kako bi ispitali može li rapamicin imati ista svojstva na jajnicima žene ili ne.
 
 
Možda te zanima... Noćno znojenje jedan je od simptoma Zdravlje
 
Jajnici prvi stare u odnosu na druge organe
Sudionice studije su žene koje su pokušale i nisu uspjele zatrudnjeti, bilo prirodnim putem ili putem medicinski potpomognute oplodnje.  "Zanima nas reproduktivno starenje kod žena, odnosno starenje jajnika, jer je jajnik prvi organ koji stari u ljudskom tijelu", rekla je dr. Suh. Taj proces starenja je nagao, kaže dr. Suh. Kad žena uđe u tridesetu, jajnici počinju brzo starjeti. To starenje konačno kumulira s menopauzom, koja u prosjeku počinje u dobi od 51 godine u SAD-u. "Imamo vrlo malo uvida u to zašto jajnici stare tako brzo u usporedbi s drugim organima", kaže dr. Suh. Cilj VIBRANT studije je usporiti taj proces. "Rapamicin je jedan od zlatnih standarda geroprotektora pa nam je bilo kristalno jasno da rapamicin može ciljano djelovati na jajnik i time odgoditi starenje u jajniku, uključujući menopauzu i pad plodnosti povezan s godinama", kaže je dr. Suh.
 
Iako istraživanje još nije daleko odmaklo, moglo bi značiti zaokret za žene i omogućiti im da prvo ostvare karijeru i majčinstvo u kasnijim godinama života. Istraživanja sugeriraju da menopauza ubrzava starenje, a što ranije žena počne prolaziti kroz nju, to brže stari.
 
Cilj Rapamycina je sačuvati što više zdravih jajašaca. Za razliku od zamrzavanja jajnih stanica, koje uključuje prekomjernu proizvodnju jajnih stanica kako bi se kasnije pohranile izvan tijela, lijek djeluje tako da te jajne stanice zadrži u tijelu. Reguliranje oslobađanja jajnih stanica moglo bi sigurno usporiti reproduktivno starenje, produžujući vrijeme tijekom kojeg je žena plodna. To znači da bi mogla imati djecu u kasnijoj dobi i odgoditi početak menopauze. Dr. Suh je rekao da je još uvijek prerano reći može li to biti ključ za usporavanje starenja jajnika. Ipak, uzbuđena je što će saznati odgovor. 'Kad bih napustila Zemlju, kad bih mogla pomoći ljudima, posebno ženama, bila bih jako, jako sretna. Za to bi vrijedilo živjeti', rekla je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.