Zdravlje Zdravlje žena 23. rujna 2016.

Liječnici otkrivaju zašto se poželjno depilirati "tamo dolje"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U intimnoj higijeni žene bitnu ulogu ima pravilan odabir donjeg rublja, a nošenje sintetskog donjeg rublja osnovna je greška po tom pitanju, upozoravaju dr. Maryna Kharchenko i dr. Nermin Karahasan, ginekolozi Poliklinike Veritas.

Tanga gaćice su prava prijetnja intimnom zdravlju

"Donje rublje mora biti od prirodnih materijala, da diše i upija vlagu, a idealan materijal je pamuk jer dobro upija vlagu i prohodan je za zrak. Sintetski materijali, suprotno, potiču razvoj idealne okoline za razvoj bakterija i podražaja kože", objašnjava dr. Kharchenko.


Ističe da nošenje tanga gaćica često negativno utječe na prirodnu floru rodnice i intimno zdravlje. Zbog svoje specifičnosti potiču širenje bakterija iz analnog područja i debelog crijeva u rodnicu, objašnjava. "Zbog fiziološke građe ženskog tijela, bakterije koje se nalaze u crijevima mogu lako doći do rodnice i izazvati različite bolesti. Osim nenošenja tangi, ovaj problem lako je izbjeći i tako da kod korištenja toaletnog papira smjer brisanja bude sprijeda prema straga, tj. prema analnom otvoru", kaže dr. Karahasan. Dodaje da redovito tuširanje ili barem tuširanje intimnog područja dva puta dnevno mora postati obavezni svakodnevni ritual.

Pravilan pristup intimnoj higijeni

"Idealno je ako se intimno područje opere vodom nakon svake nužde, a za to mogu poslužiti i vlažne maramice za intimnu njegu. Osim toga, potrebno se otuširati prije i nakon svakog spololnog odnosa", upozorava dr. Karahasan. Dodaje da kod odabira sredstava za intimnu njegu treba paziti na njihov pH. "Budući da je normalni pH rodnice kiseo, preporuka je birati sredstva s neutralnim ili, još bolje, niskim pH. Ta sredstva ne kvare normalnu floru rodnice koja štiti od loših učinka vanjskih faktora", objašnjava dr. Kharchenko.


Kad je u pitanju rodnica, ona ima svoju fiziološku mikrofloru i lokalni imunitet te ima mogućnost “samočišćenja”, objašnjava.  "Pranje rodnice, bilo uz pomoć irigatora ili sapunom, s prstima kao dio kućne higijene uopće nije preporučljivo jer narušava prirodnu floru i ubija ‘zdrave’ bakterije koje imaju zaštitnu funkciju i podržavaju niski pH rodnice. Naravno da kod promijenjene flore češće dolazi do bakterijskih vaginoza ili drugih upalnih promjena", kaže dr. Karahasan.

Stoga, kod ispiranja sapunom uz pomoć tuša nije preporučljivo da se mlaz vode širi prema ili u rodnicu, dostatno je nježno isprati sredstvo za intimnu njegu s vanjskog spolovila. Irigator bi se pak trebao koristi isključivo u terapijske svrhe, upozorava dr. Karahasan. Ručnik bi se trebao mijenjati svaka dva do tri dana. Osim toga, nakon svakog tuširanja mora se osušiti. Ručnik mora biti od mekog prirodnog materijala koji nježno, ali dobro osuši kožu, kaže dr. Kharchenko. Dodaje da pijenje dostatne količine vode smanjuje učestalost uroginetalnih infekcija. Potrebno je piti oko dvije litre dnevno.

Da depiliranju

"Depiliranje je u suvremenom društvu već davno postalo dio intimne higijene. Dlake na intimnom području su podloga za rast i razvoj bakterija te zahtijevaju češće pranje i higijenu, stoga depiliranje olakšava suvremenoj ženi održavanje higijene intimnog područja", kaže dr. Nermin Karahasan. Jedino na što treba pripaziti kod depiliranja je da je nekoliko dana nakon depiliranja ili brijanja preporučljivo izbjegavati spolne odnose zbog nastalih mikrooštećenja kože intimnog područja, upozorava dr. Kharchenko.

Znaš li da se vagina može pomladiti u samo 15 minuta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.