Zdravlje 24. siječnja 2024.

Liječnici KBC-a Zagreb po prvi put izveli minimalno invazivnu operaciju pluća

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb liječnici su po prvi puta u Hrvatskoj izveli video-torakoskopsku resekciju pluća. Od raka pluća u Hrvatskoj godišnje umire oko 3000 ljudi stoga je mogućnost za ovom operacijom itekako važna.

Riječ je o tzv. "sleeve" resekciji pluća, minimalno invazivnoj operaciji koja se izvodi kod pacijenata s lokalno uznapredovalim rakom pluća koji je zahvatio središnji dišni sustav i krvne žile, piše HRT. Operacija je izvedena na šezdesetpetogodišnjem pacijentu Ivanu Koščaku kojemu se rak pluća proširio na dišni sustav. Ivan nakon operacije mora ići i na kemoterapiju, ali trenutno se osjeća dobro. "Operacija je dobro prošla, dobro se osjećam i za sad je dobro, radite po kući, isto kao da nisam bio na operaciji", opisao je Ivan.

Operacija je trajala pet sati, a Ivan ima samo mali rez od tri centimetara između rebara. Dorian Hiršl, dr. med., specijalist kardiotorakalne kirurgije, KBC Zagreb objasnio je za HRT da pacijenti nakon ove operacije mogu normalno živjeti te da će im biti potrebne manje analgetske terapije. "Sleeve" resekcijom pluća odstranjuje se samo dio koji je zahvaćen tumorom, bez uklanjanja zdravog tkiva. "Jedina alternativa mu je bila ili odstranjenje cijelog plućnog krila s te strane ili pokušati maksimalno sačuvati plućnog tkiva koliko se može tako da se ponovno spajaju dijelovi koji su izrezani. U ovom slučaju smo spajali dio desnog glavnog bronha i bronha za srednji donji režanj", rekao je Hiršl. 

Kako bi liječnici mogli izvesti ovu operaciju, mnogi su radili i stjecali znanja u klinikama u Njemačkoj, Austriji i Kini, a među njima je i Ivan Bunjevac, dr.med., specijalist kardiotorakalne kirurgije, KBC Zagreb koji je radio u Šangaju. "Preciznost je ključna, a pomaže i to što imamo kameru koja nam uvećava pa čak i bolje vidimo nego na otvorenoj operaciji onda nam to olakšava situaciju. Ključno je zato što je pacijentima puno lakši oporavak i nemaju veliki rez", objasnio je Bunjevac za HRT. 

Možda te zanima... Novi lijek povećava šanse za preživljenje nakon operacije raka pluća Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.