Zdravlje 13. lipnja 2024.

Laboratorij NZJZ Primorsko-goranske županije dobio certifikat ELITE za dokazivanje patogenih bakterija u vodi

Foto: Unsplash+ Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Laboratorij Odjela za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju NZJZ-a Primorsko-goranske županije trenutno je jedini u Europi koji ima certifikat ELITE programa za dokazivanje više vrsta Legionelle u vodi, metodom kultivacije, koja se smatra zlatnim standardom dokazivanja tih patogenih bakterija.

Priopćili su to u četvrtak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, navodeći da je certifikat ELITE programa veliko postignuće, kojim naši stručnjaci dokazuju sposobnosti i konkurentnost na svjetskoj razini.

Objašnjavaju da su Legionelle (Legionella spp.) patogene bakterije koje su široko rasprostranjene u prirodi, nalaze se u vodenom ekosustavu, površinskim i podzemnim vodama, a mogu se naći i u vlažnoj zemlji. U visokim koncentracijama Legionella se razmnožava i kolonizira umjetne vodene okoliše, koje je čovjek izgradio, primjerice vodoopskrbne sustave pri temperaturi vode od 25 do 45 Celzijevih stupnjeva. Izaziva ozbiljnu plućnu infekciju, legionarsku bolest, najčešće kod osoba u riziku, a put prijenosa dominantno je aerosol, rjeđe aspiracija i vlažna zemlja.

Za dokazivanje prisutnosti i broja Legionella u okolišnim uzorcima koristi se više metoda koje se razlikuju po osjetljivosti, specifičnosti i trajanju analitičkog postupka.

Voditeljica Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Darija Vukić Lušić rekla je da certifikat ELITE programa u svijetu ima samo 150 laboratorija jer je uzgoj Legionella spp. u laboratoriju na posebnim podlogama iznimno izazovan, dugotrajan i složen.

Odlučili smo sudjelovati u zahtjevnoj međulaboratorijskoj usporedbi koju organizira Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Atlante, postupak uključuje analizu panela uzoraka dva puta na godinu, a panel se sastoji od šest uzoraka opterećenih s različitim vrstama Legionella. Detekcija, identifikacija i utvrđivanje koncentracije Legionella zahtjevna je, a traje i do 10 dana, istaknula je.

Pojasnila je kako uspješnost u provedbi tih postupaka ukazuje na visoku razinu točnosti i preciznosti rezultata, što je temelj izgradnje povjerenja u laboratorij, razmjene znanja i profesionalnog razvoja.

Dobivanje ovakvog certifikata ukazuje na sposobnost, vještine laboratorija i napredne tehnike s kojima laboratorij raspolaže. Posjedovanje posebnih instrumenata, kao što je MADI-TOF, omogućava nam da identificiramo velik broj Legionella vrsta, što uobičajenom kultivacijskom metodom nije moguće, a napredne tehnike pružaju nam mogućnost detaljnije identifikacije različitih vrsta Legionella, rekla je.

Iz Zavoda još ističu da je 10. travnja, na temelju Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, stupio na snagu Pravilnik o kontroli parametara kućne vodoopskrbne mreže potrošača i drugih sustava od javnozdravstvenih značaja te o planu i programu edukacije iz kojeg slijedi obveza ispitivanja vode za ljudsku potrošnju na parametre Legionelle i olova te izrada procjene rizika za kućnu vodoopskrbnu mrežu za prioritetne objekte.

Te su zahtjeve dužni provoditi prioritetni, odnosno veliki objekti koji nisu kućanstva, s korisnicima potencijalno izloženim rizicima povezanima s vodom, osobito objekti za javnu upotrebu kao bolnice, lječilišta, škole, vrtići, objekti socijalne skrbi, sportske dvorane, hoteli, kampovi, učenički i studentski domovi, trgovački centri, kaznene ustanove i vojarne.

Ako se u pojedinom turističkom smještaju potvrdi nalaz Legionella spp. te se nakon korekcijskih radnji ne dobije zadovoljavajući rezultat, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti na svojim mrežnim stranicama objavljuje nazive tih objekata. 

Možda te zanima... Zašto su opušci koji završe u moru posebno opasni za ekosustav? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.