Eko 07. ožujka 2019.

Zašto su opušci koji završe u moru posebno opasni za ekosustav?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izraz "onečišćenje oceana" uglavnom asocira na slike plutajućih slamki, boca i ostalog plastičnog otpada. Filteri za cigarete, međutim, nedvojbeno su daleko štetniji oblik otpada i do sada nisu dobili pažnju koju zaslužuju.

Filteri oslobađaju onečišćujuće tvari iz dima, kao što su nikotin, arsen i olovo - koje konzumiraju različita morska stvorenja i ponovno završavaju u našoj vlastitoj hrani.

Iako se opušci od cigareta mogu činiti bezazlenim i relativno bezopasnim otpadom, mogu uzrokovati nepovratnu štetu oceanima i divljini općenito. Prema podacima koje je prikupio Ocean Conservancy, od osamdesetih godina prošlog stoljeća prikupljeno je oko 60 milijuna filtera cigareta.

Primjerice tijekom 2017. godine pronađeno je čak 2,4 milijuna opušaka na plažama, dok je plastičnih slamki pronađeno 644 tisuće što uvelike nadmašuje broj plastičnih vrećica, omota za hranu, boca za piće ili slamke. Mnogi pušači bacaju opuške na plažu pa opušci završavaju u moru. Još jedan način kako opušci dospijevaju u oceane je tako što ih kiše odnose u rijeke pa tako završavaju i u drugim vodama.

Možda te zanima... Povijest duhana: Tvrdili su da pušenje liječi artritis i depresiju Zdravlje

Razgradnja opuška traje do 6 mjeseci, a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina. Prema Business Insideru filteri sadrže i plastiku koja nije biorazgradiva.

Treba imati na umu i da filteri dok se razgrade, oslobađaju sve onečišćujuće tvari koje apsorbiraju iz dima, uključujući tvari kao što su nikotin, arsen i olovo. Te tvari kao i sitne dijelove ostalog plastičnog otpada koji se razgrađuje u morima konzumiraju različita morska stvorenja pa sve te tvari na kraju završe i na našim tanjurima. 

Iako duhanska industrija nastoji naći zelena rješenja za svoj proizvod, pozivaju se svi pušači da zbog prirode i zdravlja svih nas razmisle dobro gdje bacaju opuške.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.