Zdravlje 20. veljače 2023.

Kardashian gumene bombone za okus i zdravlje vagine osudile ginekologinje

Foto: Instagram @kourtneykardash Gumeni bomboni Purr sadrže ekstrakt ananasa, vitamin C i probiotike
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Važno je znati da zdrava vagina ima vlastiti mehanizam čišćenja, a ginekologinje upozoravaju da je ideja da vagina treba mirisati na voće ili cvijeće poprilično kriva i mizogina.

Bolji okus i miris, uravnotežena pH vrijednost i svježina - sve to stoji na pakiranju gumenih bombona s imenom Kourtney Kardashian, točnije njezine kompanije Lemme. Lemme Purr gumeni bomboni prodaju se za skoro 30 eura, a Kourtney je na Instagram profilu dodala: "Znate što kažu - ono si što jedeš". Dodala je Kourtney kako je vaginalno zdravlje važan dio ženinog zdravlja te da se o njemu ne razgovara dovoljno, a unatoč dobroj namjeri, čini se kako je izazvala više negativnih reakcija nego pozitivnih. 

Ginekolozi tvrde da vaginu ne treba poboljšavati

"Sviđa mi se što skrećemo pozornost na vaginalno zdravlje, ali ta ideja da je vaša vagina prljava i da bi trebala mirisati poput cvijeta ili imati okus na slastice je smiješna", objašnjava ginekologinja Carolyn Moyers za BuzzFeed News. “Vagina se zapravo sama čisti. Takvi navodi iskrivljuju sliku našeg tijela te se žene osjećaju kao da nešto s njima nije u redu. Također podržava ideju da nismo zdrave i da moramo popraviti svoje tijelo kako bi bilo privlačno", dodala je. 

Ginekologinja Jennifer Villavicencio se također slaže da nam takvi proizvodi nisu potrebni. "Široka dostupnost proizvoda za koje se tvrdi da 'uravnotežuju vaginalni pH' ili imaju prirodne sastojke ne mijenja biološku činjenicu da vagina takvo 'uravnoteženje' ne treba", zaključila je ginekologinja dok autorica knjige The Vagina Bible Jen Gunter upozorava da je takvo stajalište poprilično mizogino jer promovira neutemeljene činjenice stvorene pod utjecajem patrijarhata. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by lemme (@lemme)

Ovakvi bomboni neće značajno utjecati na vaginalno zdravlje

Osim ekstrakta ananasa koji bi navodno trebao utjecati na okus i miris vagine, gumeni bomboni sadrže vitamin C te probiotik Bacillus coagulans za koji na službenoj Lemme web stranici tvrde da "poboljšava zdravlje vagine, čini ju svježijom i mirisnijom". Liječnici se slažu da utjecaj te bakterije nije dovoljno istražen da bi ove tvrdnje bile utemeljene, a s time se slaže i ginekologinja Anita Mitra. Dr. Mitra za BuzzFeed News kaže kako za neka stanja preporučuje ženama probiotike, no da ne bi preporučila ovu vrstu svojim pacijenticama. 

Još jedan problem je što su suplementi, posebno na američkom tržištu, slabo regulirani pa ono što se nalazi na pakiranju ne znači da se nužno nalazi u samom proizvodu. Lemme suplementi nisu odobreni od strane Američke agencije za hranu i lijekove, a to je slučaj i sa mnogim drugim suplementima. 
 

Možda te zanima... 5 trendova u njezi vagine i što ginekologinje misle o njima Zdravlje

Vagina može promijeniti miris, no to je obično znak problema

Na pitanje može li sok od ananasa, ili u ovom slučaju ekstrakt ananasa, uistinu promijeniti okus i miris vagine, ginekologinje odgovaraju usuglašeno: "Ne!". Istraživanja na tu temu nisu pokazala da je takvo što moguće, a ginekologinja Marieme Mbaye je opisala apsurdnost ovih navoda primjerom: "Kada jedete puno voća, mijenja li to miris vašeg znoja? Ne, a isto vrijedi i za vaginu". 

Vaginalne tekućine obično nemaju zamjetan miris, ali zdrava vagina može imati jedinstven miris. Ako primijetite oštar ili kiselkast vaginalni miris sličan mirisu fermentirane hrane, ne treba paničariti. To je tipičan miris uzrokovan blago kiselom pH vrijednosti vagine i njezinim "dobrim" bakterijama. Zdrava vagina također može mirisati malo drugačije ovisno o fazi menstrualnog ciklusa i vašoj jedinstvenoj aromi. Ako imate mjesečnicu, također možete primijetiti metalni ili bakreni miris sličan novčiću koji se javlja zbog sadržaja željeza u menstrualnoj krvi. Ako nemate mjesečnicu i primijetite ovaj miris, možda imate blago krvarenje nakon seksa zbog suhoće vagine ili intenzivnog seksa.

Stanja koja mogu promijeniti miris vagine su bakterijska vaginoza te razne spolno prenosive bolesti poput trihomonijaze, gonoreje ili klamidije. Obično ih prati svrbež, peckanje, a nekada i bol tijekom mokrenja. U slučaju da primijetite da se miris vagine promijenio, nemojte ga maskirati tako što ćete jesti voće ili ovakve suplemente nego se javite ginekološkoj ordinaciji. 
 

Možda te zanima... Miris seksa: Što je normalno, a što znak neravnoteže ili infekcije? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.