Zdravlje 11. siječnja 2018.

Može li se karcinom pluća prevenirati u Hrvatskoj?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak pluća jedan je od najsmrtonosnijih oblika karcinoma, a čak 80 posto smrti od te bolesti povezano je s pušenjem. Jedino rješenje za smanjenje rizika od raka je prestanak pušenja i smanjenje broja pušača!

Svake godine od raka pluća umre više ljudi nego od raka dojke, prostate i debelog crijeva zajedno. Kako je velik broj smrti od ove vrste raka povezan s pušenjem, on bi se u određenoj mjeri mogao prevenirati. Međutim, u Hrvatskoj zasad ne postoji neka značajna inicijativa usmjerena na smanjenje pušenja koja bi pozitivno utjecala na zdravlje svih nas. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2015. godinu u Hrvatskoj puši nešto više od 31 posto odraslih, ali je velik broj i maloljetnih pušača. Čak 23 posto petnaestogodišnjaka konzumira duhanske proizvode, a žalosti i činjenica da od svih članica EU žene u Hrvatskoj najviše puše.

U Hrvatskoj svake godine od raka pluća oboli oko 3000 ljudi, a prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama, u gotovo devet od deset slučajeva uzrok su upravo cigarete , dok su ostali uzroci: 

  • izloženost radonu
  • izloženost azbestu i ostalim karcinogenima
  • obiteljska predispozicija 

Ugrožen je i velik dio pasivnih pušača koji također obolijevaju od ove zloćudne bolesti. Prema doktorici medicine Melissi Conrad Stoppler koja piše za zdravstveni portal MedicineNet, nepušači izloženi duhanskom dimu imaju 24 posto više šanse za razvoj raka u odnosu na nepušače koji mu nisu izloženi. Naravno, i geni mogu igrati ulogu u nastanku raka, međutim postotak oboljelih zbog obiteljske povijesti je gotovo neznatan. Tumorska bolest nije nasljedna, već se nasljeđuje samo predispozicija za njen razvoj, ali postotak takvih slučajeva je neusporediv s brojem oboljenja čiji su uzrok cigarete. 

Programi probira

Dok su u Americi već duže vrijeme aktivni programi probira koji su usredotočeni na rano dijagnosticiranje raka pluća među rizičnom skupinom, u Hrvatskoj je takav program tek u izradi. Njegovom implementacijom omogućilo bi se rano otkrivanje raka kod Hrvata kada su šanse za izlječenje puno veće nego u kasnijem stadiju bolesti. U SAD-u su takvi programi smanjili mortalitet od raka pluća za čak 20 posto. Tu su i nove mogućnosti liječenja ovog zloćudnog tumora poput imunoterapije i ciljanih lijekova koje bi mogle produljiti život oboljelih za 10 godina, a ne za samo nekoliko mjeseci. Međutim, dok se u Americi imunoterapija koristi za liječenje čak nekoliko vrsta karcinoma, u Hrvatskoj je ona odobrena samo za metastatski melanom, iako pokazuje iznimno dobre rezultete i u liječenju raka pluća. Nažalost, HZZO lijekove za tu vrstu terapije još uvijek nije omogućio bolesnima od raka pluća, iako bi se njome moglo pomoći stotinama Hrvata. 

Prestankom pušenja smanjit ćeš rizik

Rizik od nastanka raka povećava se s brojem cigareta koje dnevno popušiš i s brojem godina pušenja. Bez obzira na to, prestaneš li odmah s tom lošom navikom, možeš značajno smanjiti rizik od oboljenja. Naime, prema Hrvatskom torakalnom društvu i udruzi oboljelih od raka pluća Jedra, rizik od pojave raka pluća u pušača je 20 puta veći nego kod nepušača. Ako je vjerovati doktorima koji pišu za portal Medical observer, nepušači žive čak 10 godina duže, a prestaneš li pušiti do svoje 40. godine smanjit ćeš rizik od smrti povezane s pušenjem za gotovo 90 posto!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što s e-cigaretama?

Mnogi pušači u namjeri da smanje ili čak prestanu s pušenjem prelaze na sve popularnije električne cigarete kao bolju i "zdraviju" alternativu no kako su one relativno nove na tržištu, njihova dugoročna sigurnost još uvijek nije mjerljiva. S obzirom na to da upotreba e-cigareta ne uključuje sagorijevanje duhana ni inhaliranje duhanskog dima, moguće je da nose manji rizik od bolesti povezanih s pušenjem od klasičnih cigareta. Prema istraživanju američkog Nacionalnog centra za ovisnost i zloupotrebu supstanci, električne cigarete pokazale su se sigurnije za dugoročne pušače koji se ne mogu odviknuti od pušenja. Ne sadrže duhan, a toksina i ostalih karcinogenih tvari nema toliko kao u običnim cigaretama te ispuštaju manje toksičnih tvari kroz dim za razliku od duhanskih cigareta.

Ipak, i električne cigarete sadrže nikotin koji izaziva ovisnost te uništava živčani, kardiovaskularni i respiratorni sustav. Usto. njihov dim sadrži aditive i teške metale te, iako u manjoj mjeri, druge karcinogene tvari i toksine. Također, istraživanje Nacionalnog centra za ovisnost pokazalo je da takve cigarete sadrže tekućine koje su uzrokovale nenamjerno trovanje kod djece.

Da takve cigarete zapravo nisu dobre potvrdila je i odluka Američke agencije za hranu i lijekove koja je 2009. godine čak i zabranila prodaju električnih cigareta sa svim aromama (osim mentolom) jer se pokazalo da slatke arome privlače mlade i pridonose popularnosti e-cigareta među tinejdžerima. Stoga, prije nego odlučiš prijeći s klasičnih na e-cigarete, odvagni sve prednosti i nedostatke takvih cigareta. Ako možeš, najbolje je potpuno se odreći pušenja. 

Edukacija = prevencija

Osvješćivanjem javnosti, a ponajprije mladih, o rizicima koji su povezani s pušenjem, prvi je korak u smanjenu broja pušača. Vrlo je važno djecu već u osnovnim školama učiti o štetnosti duhanskih proizvoda i skrenuti im pozornost o strašnim posljedicama na njihovo cjelokupno zdravlje. Naime, najviše mladih počinje pušiti u srednjoj školi, što znači da ih već u osnovnoj treba osvijestiti o ovoj temi - poruka je akademika Miroslava Samaržije koju je prenio na tribini Hrvatskog torakalnog društva održane početkom prosinca. Međutim, samom edukacijom o štetnosti pušenja neće se postići mnogo. Potrebno je podizati samopouzdanje kod mladih te ih usmjeriti na usvajanje određenih vrijednosti i stavova o pušenju. Treba ih i potaknuti na usvajanje zdravih navika poput uravnotežene prehrane, dovoljne hidratacije i bavljenja nekim sportom ili tjelovježbom općenito. Tek kada počnu ustrajati na svojim uvjerenjima i vrijednostima te budu u tome ohrabrivani od strane učitelja i roditelja, bit će manje podložni utjecaju društva koje puši. Najčešći razlog zbog kojeg se srednjoškolci okrenu cigareti jest upravo društvo u kojem se kreću i u kojem žele biti prihvaćeni. 

Ipak, nije sve na roditeljima te obrazovnim ustanovama. Kako bi se generalno smanjio broj pušača u Hrvatskoj, ključnu ulogu imaju zakoni. Dok god se kod nas striktno ne zabrani pušenje u kafićima i pojedinim javnim mjestima te dok cigarete drastično ne poskupe, velikog pomaka neće biti. Odbojne i realne fotografije oboljelih pluća na kutijama cigareta, čini se, nisu dovoljne da se broj pušača u Hrvatskoj smanji, poručio je na tribini predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina. 

Kada bi se donijelo zakonodavstvo za stvaranje okruženja bez duhanskog dima koristi bi bile brojne. Takvo bi zakonodavstvo štitilo sve nepušače od pasivnog pušenja, a pušenje bi postalo manje prihvatljivo. Smanjilo bi se pušenje među mladima, a i potaknulo bi pušače na prestanak jer se više ne bi smjelo pušiti u kafićima, hotelima, restoranima te na radnom mjestu. Međutim, čini se da u Hrvatskoj takva inicijativa nije u skorom planu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.