Zdravlje 23. srpnja 2024.

Kako voda iz bazena utječe na vašu kožu? Evo što kaže dermatologinja

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za vrijeme ovih velikih vrućina, nema ničeg toliko primamljivog od kupanja u bazenu, pogotovo ako ste negdje gdje nemate mogućnosti osvježiti se u hladnoj rijeci, jezeru ili moru. No, znate li kako voda iz bazena utječe na vašu kožu?

Izlazak iz bazena na vrući dan—kosa vam je malo lomljiva dok se suši na suncu (možda čak i malo svjetlija) i dok se sunčate, osjećate taj poseban miris na vašoj koži. No, može li voda iz bazena negativno utjecati na vašu kosu i kožu? Jennifer Lucas, dermatologinja i dermatološka kirurginja klinike Cleveland, potvrđuje da voda u bazenu utječe na vašu kožu i kosu na specifične načine—uključujući moguća oštećenja.

"Klor je izvrstan za vaš bazen jer ga pomaže dezinficirati, zar ne?", rekla je dr. Lucas kaže u izjavi za The Healthy by Reader's Digest . “Klor smanjuje brojne bakterije u bazenu, čini ga čistim i higijenskim. Problem je, kaže ona, što također jako isušuje kosu i kožu.

Možda te zanima... 3 najčešće bolesti koje možete dobiti na bazenu i nekoliko savjeta kako ih izbjeći Zdravlje

No, to nije jedina negativna posljedica klora, dodaje dr. Lucas. Ona objašnjava da klor u bazenima također može uzrokovati iritirajući kontaktni dermatitis. Prema klinici Cleveland, simptomi osipa kontaktnog dermatitisa uključuju:

  • tamna, crvena ili ljubičasta boja kože
  • natečenost kože
  • tekstura poput košnice
  • kvrgave izbočine na koži s malim nakupinama prištića ili mjehurića
  • istjecanje tekućine ili gnoja
  • pečenje ili žarenje
  • ljuštenje kože
  • svrbež

Dr. Lucas preporučuje da ako primijetite osip od kontaktnog dermatitisa na svom tijelu nakon kupanja u bazenu, nemojte se češati - lomljenje kože može dovesti do infekcije. Osip možete liječiti lijekovima koji se izdaju bez recepta (razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom za preporuku). Međutim, ako se simptomi pogoršaju ili ako potraju nekoliko dana, trebate se javiti svom liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Klor također može ukloniti prirodna ulja s vaše kose, zbog čega može doći do sušenja i pucanja kose, a može utjecati i na vaše oči i nokte.

Možda te zanima... Kako zaštititi kosu od sunca, klora ili slane morske vode?

Za borbu protiv ovih problema dr. Lucas ima nekoliko savjeta:

  1. Namočite li kožu i kosu prije ulaska u bazen, to može spriječiti apsorbiranje veće količine klora.
  2. Korištenje kreme za sunčanje može pomoći pri hidrataciji i stvaranju zaštitne barijere od kemikalija iz bazenske vode.
  3. Zaštitna maska ​​za kosu - slična regeneratoru koji se ne ispire - može vas zaštititi od isušujućih učinaka klora.
  4. Kapa za plivanje i naočale također mogu pomoći u zaštiti ne samo vaše kose, već i vlasišta te tanke kože oko očiju.
  5. Što je najvažnije, dr. Lucas naglašava da biste se trebali tuširati nakon bazena: “Sav taj klor je na vama; ne želite da se još više upije i nastavi izazivati ​​iritaciju”, kaže ona.
  6. Nakon tuširanja, "hidratacija je jako važna", kaže Lucas. "Morate vratiti to ulje koje ste upravo skinuli sa svoje kože", dodaje. Osobito preporučuje proizvode koji sadrže ceramide ili alfa-hidroksi kiseline kako bi pomogli oporavku vaše kože—i pomogli vam da zadržite onaj osjećaj osvježenja nakon plivanja.
Možda te zanima... Koliko kalorija trošite plivanjem i najbolji stil za žene? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.