Zdravlje Miran san bez buđenja, moguće je! 05. travnja 2019.

Kako sam pobijedila nesanicu: 5 savjeta iz prve ruke

Foto: Foto: INA
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nesanica je vrlo raširen problem i jedan od najčešćih poremećaja spavanja, a dijeli se na privremenu, ponavljajuću i stalnu nesanicu i nažalost utječe na smanjivanje sveukupne kvalitete života. Ja sam se oči u oči susrela s ponavljajućom nesanicom koja me je poput vlastite sjene pratila preko godinu dana, a u članku otkrivam kako sam je se napokon riješila.

Donosimo savjete koji i tebi mogu pomoći ako patiš od nekog oblika nesanice.

Tehnike samopomoći za psihičke uzroke nesanice: Uzroci nesanice su različiti, a često su emocionalne prirode – stres, anksioznost, depresija uzrokom su čak 50 posto nesanica. No, i dnevne navike, način spavanja i fizičko zdravlje igraju važnu ulogu. Ako si eliminirao/eliminirala fizička stanja i bolesti (npr, alergije, bubrežne bolesti, Parkinsova bolest) koje mogu uzrokovati nesanicu, sljedeće što trebaš napraviti je provjeriti je li uzrok nesanice psihički. Pronađi tehniku samopomoći koja ti najviše odgovara, npr, gestalt terapija, kognitivna-bihevioralna terapija joga.. .Meni su puno mogli pomogli EFT( tehnika emocionalne slobode) i Gestalt terapija. Čak sam posjetila Kliniku za liječenje poremećaja u spavanju gdje sam u razgovoru sa specijalisticom neurologije saznala kako je od same nesanice gora briga o tome što će mi se dogoditi ako ne spavam. A neće se dogoditi ništa, utješila me doktorica.

 | Author: VELUX Foto: VELUX Dodaci prehrani poput magnezija i melatonina: Nema što nisam probala, preko melatonina, magnezija za noć, magnezija za dan, valerijane, mješavine čajeva koji obećavaju miran san. Od svake nove tablete frustracija je rasla, a ja i dalje nisam spavala. Tablete za spavanje koje se uzimaju na recept djeluju, ali lako izazivaju ovisnost, pomažu, ali pritom ne rješavaju uzrok, pa sam nakon pola godine uzimanja, odlučila da prestajem, i skidanje s tih tableta zna biti poprilično gadno. Pripremi se za nervozu i česte promjene raspoloženja.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Smanji grijanje, otvori prozor i prozrači prostorije prije spavanja, te ugasi sve uređaje prije spavanja. Sms, WhatsUp, Viber, televizija - ništa ne smije biti u tvojoj blizini barem sat vremena prije spavanja.. Također pobrini se da je prostor u kojem spavaš potpuno zamračen jer i najmanje svjetlo u  spavaćoj sobi potiče budnost, a to može predstavljati ozbiljan problem za zdrav i okrepljujući san. Nedostatak tame tijekom noći može dovesti do čestih i dugotrajnih buđenja i omesti proizvodnju melatonina.  Saznaj više o novom pametnom rješenju kako regulirati temperaturu i vlagu i razinu CO2 u prostoriji u kojoj spavaš.

 Ako patiš od nesanice, izrazito je bitno, svaki dan izlagati se sunčevoj svjetlosti kako bi stimulirala tijelo i um, osjećaj budnosti tijekom dana i dobila potrebnu energiju. Međutim, iako je dovoljna količina svjetlosti tijekom dana bitna za kvalitetan san zato jer sunce pomože uspostaviti ravnotežu u tijelu i regulira cirkadijanski ritam, potrebno je kvalitetno zamračiti prostor navečer i noću. Nedostatak tame tijekom noći može dovesti do čestih i dugotrajnih buđenja i produbiti problem s nesanicom. Jadan od načina da se to postigne je ugradnja krovnih prozora koji omogućuju prodor obilja dnevne svjetlosti u potkrovlje, a za zamračenje će poslužiti VELUX sjenila i rolete. Kako i sama živim u potkrovlju, kada sam liječila nesanicu svaki dan sam provela barem pola sata na suncu vani, u stanu sam tijekom dana izlagala se sunčevoj svjetlosti, a prije spavanja sam zamračivala prostoriju u kojoj spavam.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Ne jedi dva sata prije spavanja i izbjegavaj alkohol. Moji zabrinuti prijatelji i roditelji su uskakali sa mudrim savjetima poput: Ja popijem pivo prije spavanja i spavam kao beba. Ili čaša crnog vina i spašena si. Svaka pa i najmanja količina alkohola mi je smetala i samo je rezultirala s još jačom nesanicom pojačanom glavoboljom. Alkohol nije dobra  ideja ako patiš od nesanice, a svakako ga izbjegavaj ako uzimaš tablete za spavanje.

Čitaj umirujuću knjigu prije spavanja. Meni je pomogla knjiga Transurfing od ruskog fizičara Vadima Zelanda. Već nakon nekoliko stranica uvela me u neko zen stanje. Također, ako si u mogućnosti napravi kratku šetnju sat ili dva prije spavanja. Ako nemaš psa, prošeći psa od susjeda ili prijatelja. Ako ti ne odgovara čitanje prije spavanja, uzmi papir i olovku i isplaniraj aktivnosti koje te vesele.

Nakon nekoliko sati Gestalt terapije i tečaja EFT-a naučila sam pustiti važnost koju sam davala ovom problemu. Više mi jednostavno nije bilo bitno hoću li ili neću spavati. I kako to obično u životu, biva, počela sam spavati. I dalje sam pazila da se svaki dan izlažem sunčevoj svjetlosti i da mi soba bude dobro zamračena, a razmišljam i o ugradnji krovnih prozora u svoje potkrovlje.

  U slučaju da tvoja nesanica traje duže od mjesec dana, svakako se konzultiraj sa svojim liječnikom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.