Zdravlje Zdravlje žena 22. veljače 2017.

Navike koje bi svakako trebala usvojiti u menopauzi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza je neizbježan prirodni proces u životu svake žene, a donosi niz bioloških promjena. Prije svega, predstavlja fazu u životu kada menstruacija izostane najmanje 12 mjeseci.

Zbog naglog slabljenja cikličnog rada jajnika i znatno smanjenog lučenja spolnih hormona dolazi do trajnog gubitka menstruacije, što predstavlja kraj reproduktivnog perioda u životu žene.

Iako se menopauza se najčešće javlja između 45 i 55 godine, postoje i prerana te rana menopauza. Prerana menopauza se javlja kod 1 do 6 posto žena i to prije 40. godine života, a rana menopauza je između 40. i 45. godine. U tom periodu žena prolazi kroz mnoge psihofizičke promjene, stoga pravovremeno informiranje o njima može uvelike smanjiti poteškoće s kojima se žene susreću.

Najčešći simptomi menopauze

Osim neredovitog menstrualnog ciklusa, koji je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze, javljaju se i drugi simptomi povezani uz hormonalne promjene. Naime, smanjena proizvodnja hormona estrogena i progesterona je ujedno uzrok prestanka menstruacije. Smatra se da gubitak estrogena može pridonijeti mnogim drugim simptomima poput noćnog znojenja i valova vrućine (valunga). Osim toplih valunga koji mogu izazvati i crvenilo u licu, često se javljaju i iznenadni hladni valunzi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stoga na samom početku žene najčešće imaju velikih problema s nesanicom. Nisu rijetki ni psihički poremećaji kao što su depresija, anksioznost, gubitak koncentracije, razdražljivost i gubitak libida. Na smanjenju seksualnu aktivnost utječe i vaginalna suhoća jer se zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje sušiti i postaje manje elastično. Umor je, također, jedna od čestih popratnih pojava. Iako su simptomi iznenadni i traju određeno vrijeme, potpuno su prirodni.

Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadaji panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja. Mnoge žene primjećuju i pormjene na koži i kosi, kao i u tjelesnoj težini. Zbog hormonalne neravnoteže dolazi i do promjena u rastu kose, a zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose. Također, estrogen strogo stimulira stvaranje kolagena, koji je odgovoranza mekoću kože, tako da u menopauzi koža postaje suha.

Savjeti za fizičko zdravlje

Dobra fizička kondicija, koja poboljšava opće stanje organizma, može osigurati da simptomi menopauze budu manje izraženi. Američki znanstvenici tvrde da duboko disanje (iz trbuha) može smanjiti učestalost valunga za 50 posto. Preporučuju se i meditacija ili vrijeme provedeno u samoći i tišini jednom na dan.

Znanstvenici vjeruju da tehnika disanja, koja se primjenjuje u vježbama joge, može smanjiti proizvodnju hormona stresa, a posljedično i normalizirati termoregulaciju organizma, a stručnjaci preporučuju tri treninga joge tjedno.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tijekom vježbanja, ali i općenito tijekom dana i noću preporučuje se nošenje pamučne, prozračne odjeće. Sintetičke tkanine mogu hermetički zatvoriti toplinu zbog čega ćeš se osjećati neugodno, a pamuk ili lan upijaju vlagu i održavaju tvoje tijelo "hladnim".

Savjeti za lakšu menopauzu

Nažalost, uz sve navedene simptome u menopauzi često dolazi do smanjenja mišićne mase i usporavanja metabolizma. No, dobra prehrana može spriječiti naglo nakupljanje suvišnih kilograma i ublažiti neke od simptoma koji se javljaju u razdoblju menopauze.

U menopauzi se preporučuje jesti raznoliku hranu kako bi se osigurale potrebne hranjive tvari. Kako se ulaskom u menopauzu bazalni metabolizam snižava, organizmu je za održavanje iste tjelesne mase potrebno manje hrane. Stoga ne puni tanjur prema navici, već jedi samo kada si gladna i samo onoliku količinu hrane koja je dovoljna da se zadovolji glad.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako bi zadržala prirodnu temperaturu, uzimaj hranu bogatu vodom poput lubenice, zelene salate, svježe mente i kokosa. Izbjegavaj kavu, čokoladu i alkohol, posebice navečer, jer su to stimulansi i mogu uzrokovati noćne valove vrućine.

Važno je usvojiti i naviku izbjegavanja šećera i uzimanja složenih ugljikohidrata jer mogu potaknuti glad. Integralne žitarice i brašno se preporučuju za održavanje ravnoteže šećera u krvi. Ujedno, namirnice bijelog šećera, visoko rafiniranih ugljikohidrata, gaziranih pića, suhomesnatih proizvoda, ali i konzervirane hrane, hrane s prevelikom količinom soli, hrane pržene na ulju i alkohola ubrzavaju starenje kože.

Vichy Neovadiol je anti-age proizvod koje dokazano ublažava simptome menopauze na koži te ciljano djeluje na probleme poput gubitka gustoće kože, suhoće i hrapavosti tena kod žena starijih od 50 godina. Svoj besplatni uzorak odgovarajućeg proizvoda za njegu kože možeš potražiti u partnerskim ljekarnama, a u kojima ujedno ostvaruješ pravo na poseban poklon pri kupnji Vichy Neovadiola.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.