Zdravlje 21. lipnja 2013.

Kako poznati Hrvati brinu o zdravlju?

Muskarci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tri muškarca različitih generacija Saša Zelepugin, Boris Svrtan i Miran Kurspahić kojima je zajednička poveznica eksponiranost u javnosti zbog prirode njihova posla, objasnili su kako se brinu za sebe da bi ostali zdravi i u formi. Saša Zelepugin se štiti od štetnih zračenja, 30 godina nije bio kod liječnika i osjeća se izvrsno, Boris Svrtan se bavi jedrenjem, tenisom i skijanjem, a Miran Kurspahić igra košarku i pazi što jede

Saša Zelepugin

Omiljeni i nezaboravni voditelj televizijske emisije "Nedjeljno popodne" i dugogodišnji urednik i novinar Televizije Zagreb, osamdesetdvogodišnji Saša Zelepugin tvrdi da je za vitalnost i zdravlje najvažnije osluškivati poruke koje nam šalje naše tijelo: 'Treba slušati što nam tijelo signalizira, ako ti neka hrana ili piće ne odgovaraju odmah ih ostavi. Prije sam mogao popiti puno alkohola, a sad pijem samo crnu bevandu i to vrlo umjereno. Općenito treba izbjegavati sve stvari za koje osjetiš da ti ne odgovaraju. Držim se toga i uz radiesteziju smatram da me to održava vitalnim. Neki ljudi su osjetljiviji na utjecaj štetnih zračenja, a budući da se bavim tim već duže vrijeme u svom prostoru sam ih eliminirao. Kad odsjedam u hotelu, ako je štetno zračenje na krevetu, radije spavam na podu. Živim na četvrtom katu bez lifta, tako da je penjanje uz stepenice moja svakodnevna aktivnost. Uskoro idem na more i planiram puno plivati.' Saša Zelepugin kaže da trideset godina nije bio kod liječnika jer se osjeća dobro, ali da bi otišao čim bi osjetio tegobe sa srcem ili tlakom.

Boris Svrtan

Glumac i redatelj sa stalnim angažmanom u Gradskom kazalištu Gavella kaže da je jedna od korisnijih stvari koje čini za svoje zdravlje skijanje i udisanje svježeg zraka na visinama skijališta: 'Osim skijanja rekreiram se i na druge načine, jedrim, igram tenis, vozim bicikl. Prema svemu što sam nabrojao ispada da sam izrazito sportski nastrojen, međutim to prvenstveno radim kako bih se oslobodio stresa, a i zabavljaju me te aktivnosti. Primjerice, kad igram tenis posebno me veseli popiti pivo nakon treninga i mislim da je to u redu jer u svemu je najvažnije naći mjeru. Iako idem i na duže biciklističke ture, uglavnom ga koristim za kraće gradske vožnje. Nisam imao nekih većih zdravstvenih problema u životu, osim teškoća s disanjem, koje su bile uzrokovani jakim stresom, ali me izliječila dr. Gorički kombinacijom konvencionalne i alternativne medicine.'  Poslovne obveze Borisa Svrtana ne prestaju s dolaskom ljeta. S predstavom "Moj slučaj" čiji je redatelji i glumac tijekom ljeta obići će 15 -ak hrvatskih gradova, a igrat će i na Splitskom ljetu te Dubrovačkim ljetnim igrama.

Miran Kurspahić

Tridesetčetverogodišnji redatelj, koji je osim po predstavama poznat i po svom modnom stilu završio je s poslovnim obvezama i slobodan je do rujna. Formu održava redovnim vježbanjem u teretani i odlascima na košarku: 'Nisam imao većih zdravstvenih teškoća, najčešće su to bile vanjske ozlijede uzrokovane jednom prometnom nesrećom i sportskim ozljedama. Nedavno sam bio na sistematskom pregledu, odlučio sam otići jer sam na zadnjem bio 2001. godine. Budući da me nisu poslali na daljnje pretrage zaključio sam da sam zdrav. Pazim što i kad jedem i nastojim da to bude zdrava hrana. Alkohol pijem, ali ne dovoljno često koliko bih htio.' Miran Kurspahić i njegova djevojka Maja Cvitanović za nekoliko mjeseci postat će roditelji.

Pročitaj o novom načinu vježbanja pomoću kojeg možeš prkositi gravitaciji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.