Zdravlje Simptomi i pomoć 05. lipnja 2023.

Kako možemo pomoći jetri da učinkovitije čisti tijelo od toksina?

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jetra pomaže u probavi, izbacivanju toksina iz tijela te apsorpciji hranjivih tvari potrebnih tijelu za preživljavanje. Jetra je najveća žlijezda u ljudskom tijelu, u kojoj oko 300 milijardi stanica jetrenog tkiva, zvanih hepatociti koji obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophodne za održavanje života.

Neki ljudi se rode s problematičnom jetrom, ali većini se jetra ošteti tijekom života zbog utjecaja štetnih kemikalija, virusa, masne hrane ili pretjerane konzumacije alkohola. Oštećenje jetre može biti manje ili veće te akutno i kronično. Ponekad akutno oštećenje jetre prolazi bez posljedica, ako se uklone čimbenici koji su doveli do oštećenja (lijekovi, kemikalije). Niz lijekova dovodi do oštećenja jetre, a najpoznatiji je paracetamol.

Međutim, paracetamol dovodi do oštećenja jetre samo u velikim dozama, tako da nije opasno njegovo uzimanje za sniženje temperature ili ublažavanje tegoba.

Osim alkohola, masne i pržene hrane te velikih porcija, jetri štete i neumjerene količine gaziranih pića, a od kemikalija nitratni spojevi i herbicidi. Budući da jetra ima više funkcija - od uklanjanja potencijalno opasnih tvari iz organizma, obrani od bakterijskih infekcija, pohrani željeza do proizvodnje žučne kiseline za razgradnju hrane o njezinom zdravlju treba brinuti.

Brigu za jetru najbolje je pokazati zdravom prehranom, održavanjem normalne tjelesne mase te uzimanjem dodataka prehrani koji mogu pomoći jetri. Jetru se često naziva i "tihim organcom" jer nema simptoma dok oštećenje jako ne progredira.

Kako znati je li jetra preopterećena?

Kada joj nedostaju esencijalni hranjivi sastojci ili kada je preplavljena toksinima, vaša jetra više ne radi kako bi trebala. Može doći do neravnoteže hormona. Masnoća se može nakupljati u jetri, a zatim ispod kože ili u drugim organima. Toksini se nakupljaju i ulaze u vaš krvotok. Među znakovima 'toksične jetre' su:

  • Debljanje, posebno oko trbuha
  • Celulit
  • Nadutost
  • Probavne smetnje
  • Umor
  • Promjene raspoloženja
  • Depresija
  • Kožni osip
  • Dominacija estrogena, ciste na jajnicima
  • Hashimoto
  • Akne, suha, umorna koža lica, sivi ten, ubrzano starenje kože

Kako troma jetra utječe na druge dijelove tijela?

Kada je vaša jetra troma i zagušena, svaki organ u vašem tijelu je pogođen, a vaši napori za mršavljenje su blokirani. Protok krvi postaje ograničen, troma jetra nije u stanju razgraditi hormon nadbubrežne žlijezde aldosteron, koji se nakuplja kako bi zadržao natrij i vodu i potisnuo kalij. Jetra ne uspijeva detoksificirati komponente estrogena, pa se javljaju simptomi dominacije estrogena. Ne može provoditi svoje aktivnosti vezano uz kontrolu glukoze. Troma jetra može dovesti do hipoglikemije, koja može izazvati želju za šećerom, debljanje i prekomjerni rast Candide. Nadalje, zagušena jetra nije u stanju obraditi toksine, omogućujući im da pobjegnu iz vašeg krvotoka i pokrenu imunološki odgovor. Uz ponovljene napade pobjeglih toksina, vaš imunološki sustav postaje preopterećen.

Koja je osnovna filozofija detoksikacije?

Cilj programa detoksikacije je pomoći eliminaciji toksina i otpadnih tvari koje se nakupljaju tijekom dana u tijelu. U normalnim uvjetima tijelo ima sposobnost samočišćenja zahvaljujući svojim glavnim organima za detoksikaciju – bubrezima, jetri, koži i crijevima. Konkretno, program detoksikacije pomoći će nam vratiti izgubljenu vitalnost, održati dobro zdravlje i odagnati simptome koji su obično znak intoksikacije poput osjećaja umora, nedostatka koncentracije, problema s kožom, probavnih smetnji pa čak i regulacije težine.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Hrvatski znanstvenici otkrili su koji mehanizam u masnoj jetri dovodi do oštećenja

Kako detoksikacija jetre može promijeniti kožu da izgleda mlađe

Postoji snažna veza između vaše jetre i zdravlja vaše kože. Želite zdravu, blistavu kožu? Počnite s jetrom. Jetra, organ koji je najpoznatiji po razgradnji toksina usko je povezan s našom kožom i danas znanost to potvrđuje. Za blistavu i zdravu kožu potrebno je više od samo dobrog seruma za piling ili noćne kreme. Vaša jetra je metabolički centar vašeg tijela, proizvodi energiju za održavanje tisuća funkcija koje obavljaju svake minute svakog dana sve stanice u vašem tijelu. Vaša jetra daje energiju folikulima dlaka, stanicama kože i srcu, pa ako vaša jetra ne može obavljati svoj posao, primijetit ćete pogoršanje izgleda vaše kože i kose, kao i općenito osjećaj tromosti, nervoze, umora, razdražljivosti i debljanja. Koliko se dobro ili loše osjećate uvelike ovisi o tome koliko učinkovito vaše tijelo uklanja i čisti toksine. Ako se osjećate tromo, postoji velika vjerojatnost da je vašem tijelu potrebna detoksikacija kako bi uklonilo te toksine i omogućilo vam da se osjećate apsolutno najbolje.

Kada se prekomjerni toksini nakupe u dubljim slojevima kože, počinje se javljati upala. To rezultira kožnim bolestima kao što su dermatitis, ekcem, reaktivna koža, koprivnjača, psorijaza i akne, ekstremna suhoća, mrlje i hiperpigmentacija, da spomenemo samo neka stanja. Također, umorna ili troma jetra odgovorna je kako za prerano starenje kože, tako i za mnoge hormonalne neravnoteže poput dominacije estrogena, PCOS-a, hipotireozu...

Čime nahraniti svoju jetru za zdrav sjaj kože?

Zdrava jetra treba antioksidanse koji se mogu pronaći u povrću, osobito u lisnatom povrću - rikola, maslačak, brokula, kupus, cvjetača. Također možete održavati svoju jetru sretnom održavajući hidrataciju, unoseći dovoljno vlakana u svoju prehranu, redovito vježbajući i ograničavajući toksine (kao što su lijekovi i alkohol).

Ukoliko želite ciljano utjecati na jetru i detoksifikaciju možete posegnuti i za fitoterapijom i potražiti biljne dodatke prehrani poput sikavice, gorkih tvari ili ulja konoplje koji pomažu u drugoj fazi detoksifikacije jetre- koja se pokazala kritična u mnogih koji imaju usporen rad jetre. Omega 3 masne kiseline iz ulja konoplje ili Boljeg lana izrazito su važni za održavanje jetre zdravom, i fantastične su za ublažavanje kroničnih kožnih problema poput vrlo suhe kože, bora i finih linija, dermatitisa ili psorijaze.

 | Author:

Više o važnosti detoksiciranja jetre i omega kiselinama za lijepu i zdravu kožu pročitajte na linku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.