Zdravlje 01. lipnja 2022.

Kako jutarnje pijenje vode s limunom utječe na mjehur?

Foto: shutterstock Jutarnje ispijenje vode s limounom je načelno zdravo, ali nije za svakoga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jutarnje ispijanje vode s limunom postao je ritual mnogih koji žele smršaviti i poboljšati svoje zdravlje. Osim što je limun bogat vitaminom C, voda pomiješana s njim ima jedan važan učinak na mjehur.

Nutricionistica Colleen Christensen kaže kako se voda s limunom često promovira kao čarobni napitak koji može učiniti čuda za tvoju težinu, ten, urinarni trakt i probavu. Ipak, naglašava kako su to samo mitovi, iako limun ima mnoge prednosti u drugim aspektima poput čišćenja.

No, ono što je prednost vode s limunom je to što hidratizira tijelo. Nutricionistica Colleen Christensen napominje kako u ovom slučaju prednost dolazi od samog pijenja vode, a ne samog limuna. "Pijenje adekvatnih količina vode može pomoći tijelu da pravilno funkcionira, što se apsolutno može povezati i sa zdravljem mokraćnog mjehura!", napomenula je nutricionistica.

Mokrenje je samo jedna od tjelesnih funkcija na koju pijenje vode dobro utječe. Analiza studije iz 2015. u časopisu Medicine pokazala je da visok unos vode razrjeđuje koncentraciju urina i kiselost urina te uklanja višak soli kako bi se smanjio rizik od razvoja bubrežnih kamenaca za 60 %. Analiza je utvrdila da pijenje dovoljno tekućine (oko 2 litre) za proizvodnju 2,5 litre urina smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca. Ako misliš da dnevno ne možeš popiti toliko vode, možeš jesti namirnice bogate vodom kao što su krastavci, tikvice, lubenica, mrkva i još mnoge druge. Dok su druge studije sugerirale da je pijenje limunovog soka ili drugog kiselog soka povezano sa smanjenjem rizika od bubrežnih kamenaca, ova analiza nije pronašla takvu vezu.

Možda te zanima... Koje su prednosti, ali i nedostaci vode s limunom Hrana

Voda s limunom nije za sve

Nutricionistica Christensen napominje da pijenje vode s limunom može pogoršati simptome kod ljudi koji pate od određenih problema s mjehurom. Kaže kako voda s limunom možda nije najbolja za one s intersticijskim cistitisom koji se često naziva sindrom bolnog mjehura, pogotovo ako su simptomi poput bolova u maloj zdjelici prisutni. Sokovi od limuna i drugih citrusa, kava, čaj, alkohol i neka hrana izazivaju iritaciju mokraćnog mjehura. Međutim, općenito, voda s limunom izvrstan je način za hidrataciju tijela, a mnogima je upravo ona način koji im omogućuje da uživaju u pijenju vode.

Važno je razlikovati vodu s limunom i limunadom

Uobičajena je zabluda da je voda s limunom isto što i limunada. Urologinja Shenelle N. Wilson misli da se mnogima voda s limunom i limunada preporučuju kao prirodni lijekovi za infekcije mokraćnog sustava i urinarne inkontinencije. No, naglasila je da limunada ne bi trebala biti lijek jer je često puna iritansa mokraćnog mjehura poput šećera i umjetnih boja i aroma, tako da oni koji pokušavaju iskoristiti prednosti vode s limunom ne bi trebali koristiti limunadu kao zamjenu.

Mjehur Možda te zanima... Infekcija mokraćnog mjehura može trajati od 3 do 30 godina! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.