Hrana Analizirali smo 24. travnja 2020.

Koje su prednosti, ali i nedostaci vode s limunom

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jednostavna istina je da limunska voda ima svoje zdravstvene koristi, ali one možda nisu ono što si očekivala.

Nutricionistica Keri Glassman navodi kako uvijek svojim pacijentima ističe kako je "ispijanje vode nešto što svi znamo da trebamo učiniti za svoje zdravlje." No, mnogi danas piju limunsku vodu, iako nisu sigurni ni zašto. Zašto baš limunska voda? Je li zdravija od dobre, stare i obične vode?

Dumdfdds Možda te zanima... Test: Isprobali smo detoks napitak od đumbira i limuna Eko

Voda s okusom možda ti može pomoći u tome da je više piješ

Limunska voda ili voda s limunom prije svega pomaže ljudima da piju više vode. Dodaš li malo okusa vodi, onu staru i običnu vodu činiš privlačnijom. Hidratacija općenito veoma je važna, ona pomaže održavati zdravu razinu energije, njoj možeš zahvaliti kada imaš blistav ten, a upravo ti i ona može pomoći u upravljanju s tjelesnom težinom. Zapamti, čak 60 % tvojega tijela sačinjeno je od vode. Koža, mišići i mozak trebaju vodu i zato je pravilna hidratacija ključna za zdravo tijelo.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Limun ima brojne vlastite prehrambene prednosti

Limun djeluje kao antioksidans u tijelu i pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Limunska korica koja sadrži flavonoide agruma igra ulogu u liječenju inzulinske rezistencije i može pomoći u sprečavanju začepljenih arterija. Limuni su također bogati vitaminom C, a istraživanje pokazuje da konzumacija voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. Visoka koncentracija vitamina C također pomaže i u apsorpciji željeza, prenosi Today.

Banana_5 Možda te zanima... Nadutost: 8 namirnica za dodati i 7 za izbaciti za savršenu probavu Hrana

Polifenoli u limunu mogu pomoći kod željenog gubitka kilograma

Otkriveno je da polifenol i pektini iz limuna pomažu kada je u pitanju gubitak kilograma, a istovremeno povećavaju HDL kolesterol ("dobar" kolesterol), smanjuju LDL kolesterol ("loš" kolesterol) i smanjuju upale. 

No, uz sve dobrobiti, 'predoziranje' limunskom vodom može dovesti do erozije cakline zuba te može pojačati simptome refluksa kiseline. Stoga, kada ju piješ, uvijek pazi na umjerenost, a najbolje bi bilo i da koristiš slamku.

Pomaže probavi

Neki ljudi limunsku vodu piju kao svakodnevni jutarnji laksativ kako bi spriječili zatvor. Ispijanje obične ili tople vode s limunom nakon buđenja može dakle pomoći tvojem probavnom sustavu, prenosi Healthline.

Voda s limunom | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Šalica tople vode s limunovim sokom može biti odlična alternativa jutarnjoj kavi i mnogi je nutricionisti piju svakog jutra.

Pripremi limunsku vodu kod kuće s malim twistom

Kako bi iskoristila sve dobrobiti limunske vode, donosimo ti recept koji obuhvaća još nekoliko veoma zdravih namirnica i koji garantira osvježenje!

Za običnu limunsku vodu, iscijedi pola limuna u 250 mililitara vode. No, želiš li dodati određene okuse, evo što možeš dodatno ubaciti:

  • nekoliko listova mente
  • žličicu meda
  • krišku svježeg đumbira
  • malo cimeta ili kurkume
  • krušku drugog agruma poput naranče ili limete ili krastavac

Za ljetne vrućine, limunsku vodu možeš i zamrznuti u kockice i zatim ju dodati svojem piću po želji!

Možda te zanima... Keto limun kocke gotove za 40 minuta Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.