Zdravlje Zdravlje žena 07. studenoga 2019.

7 ključnih pravila njege lica izloženog hladnoći i grijanju

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I sama znaš koliku borbu vodiš zimi brinući o svojoj koži. Crvenilo i pucanje samo su neke od nuspojava hladnoće, a mi ti donosimo nekoliko važnih pravila koja nikako ne zaboravi

Da je zimi tvoja koža po opsadnim stanjem i nije neka novost. Dr. Anita Sturnham, liječnica opće prakse specijalizirana za dermatologiju i estetiku, kaže kako broj "kožnih stanja" od kojih žene pate zimi drastično raste. Pod utjecajem hladnog zraka i vjetra te suhog toplog zraka u zatvorenim prostorijama tvoja koža gubi vlagu, postaje crvena i počinje pucati. Donosimo ti nekoliko pravila kojih se moraš pridržavati kako bi tvoja koža i tijekom zime bila lijepa i zdrava.

1. Redovito se pilingiraj

Osim što uklanjanje mrtvih stanica kože ima ključnu ulogu u sjaju kože, nježni piling uvelike utječe i na zdravlje tvoje kože. Redovitim pilingom svakodnevno ukloniš oko 10 milijardi mrtvih stanica kože, što je 23 kilograma tijekom životnog vijeka. Ovaj neprivlačan podatak može ti poslužiti kao dobar poticaj za uvođenje nove prakse. Stoga, nemoj zaboraviti svako jutro ili prije spavanja odraditi ovu malu rutinu.

2. Pažljivo biraj proizvode

Kako ne bi uzrokovala još veću dehidraciju kože zimi, pažljivo biraj proizvode za čišćenje i njegu kože. Izbjegavaj proizvode poput sapuna za pranje ruku ili gelova za tuširanje. Također, mirisni proizvodi mogu sadržavati alkohole koji mogu nadražiti ionako osjetljivu kožu. Prije kupnje odvoji vrijeme i pročitaj deklaraciju kako bi znala što se sve nalazi u proizvodu koji želiš koristiti. Vjerujemo kako će ti koža biti zahvalna.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

3. Hidriraj se - stalno

Hidratacija kože potrebna je tijekom cijele godine, a ne samo u periodima kad joj vanjski faktori štete. Vrlo je bitno da svoju kožu redovito umivaš i koristiš proizvode za hidrataciju u različitim periodima dana, primjerice ujutro i navečer. Na taj ćeš način pripremiti svoju kožu na razdoblje godine kad bi ona mogla biti izloženija oštećenjima nego inače. Također, savjetujemo ti da odabereš proizvod za svoj tip kože.

4. Odredi svoj tip kože

Kao što smo prethodno spomenuli, od iznimne je važnosti da odabereš proizvod koji će u potpunosti odgovarati tvojem tipu kože. To bi značilo da ako imaš masnu kožu, trebaš izbjegavati proizvode za suhu kožu, te koristiti nekomedogene kreme, jer mogu pogoršati trenutno stanje tvoje kože i početi lučiti još veću količinu masnoće, i obrnuto. Nemoj zaboraviti kako se o proizvodima za svoj tip kože uvijek možeš posavjetovati s dermatologom ili prodavačem u ljekarni.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

5. Izbjegavaj solarij

Iako nam je svima privlačno imati tamniji ten, odlazak u solarij tijekom cijele godine, a pogotovo tijekom zime, može dodatno isušiti tvoju kožu. Ako ipak ne želiš izbjeći odlazak u solarij, potrudi se da svoju kožu održavaš vlažnom i radiš svakodnevni piling. Također, odaberi proizvode koji će te zaštititi od UV zraka, te ujednačiti ten i prekriti nedostatke. Isto tako, razmisli o mogućnosti korištenja krema za samotamnjenje kako bi izbjegla iritaciju kože.

6. Depiliraj se

Vjerujemo kako postoje žene koje zimi uzimaju pauzu od depiliranja nogu kako bi odmorile kožu od raznih preparata i proizvoda. Međutim, depilacija može biti i korisna za tvoju kožu. Ne samo da uklanja neželjene dlačice nego i nježno eksfolira kožu te uklanja mrtve stanice. Zbog toga proizvodi za hidrataciju i njegu učinkovitije prodiru u slojeve kože. Imaj samo na umu kako za depilaciju trebaš odabrati proizvode koji ne oštećuju kožu, a za prekrivanje crvenila nakon depilacije biraj proizvode koji ublažavajuće djeluju na tvoju kožu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

7. Spavaj i jedi zdravo

Zdrava prehrana jednako je važna za hidrataciju kože. Jedi namirnice koje sadrže vitamine, minerale i antioksidante kako bi spriječila starenje kože. Također, tijekom dana nastoji piti najmanje šest do osam čaša vode, a konzumaciju alkohola i kofeina svedi na minimum. Osim toga, pokušaj spavati osam sati jer se spavanjem svaka stanica u tvojem tijelu obnavlja i popravlja, što na kraju znači da će i tvoja koža izgledati bolje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.