Zdravlje Simptomi i pomoć 26. studenoga 2018.

Kako djetetu olakšati ostanak u bolnici?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko god nastojali izbjeći odlazak u bolnicu, nekada nam je nažalost neizbježan, a kako je odlazak u bolnicu posebno težak za djecu, važno je znati kako ih pripremiti na takve događaje.

Razgovaraj s djetetom o bolnici 

Čak i mala djeca mogu razumjeti neke osnovne informacije o boravku u bolnici i trebalo bi ih potaknuti da razgovaraju s tobom o tome. Na primjer, možda možeš objasniti svome djetetu da ide u bolnicu kako bi mu liječnik pomogao da se bolje osjeća i da će tamo upoznati i nove prijatelje (medicinske sestre). Uvjeri svoje dijete da ćeš ga i posjećivati. 

Starijem djetetu možeš reći i druge korisne informacije o liječenju i postupku, uključujući realno očekivanje kad je riječ o boli ili ograničenjima koje će imati u danima koji slijede. 

Saznaj bolničku politiku i rutine

Probaj nazvati bolnicu unaprijed i razgovaraj s medicinskom sestrom zaduženom za odjel liječenja. Zamoli ih da s tobom prođu kroz tipične postupke koje ćete ti i tvoje dijete morati slijediti kad stigneš u bolnicu. Poznavanje ovih informacija unaprijed će pomoći pripremi tebe i djeteta za ovo novo iskustvo. 

Raspitaj se o bolničkoj podršci najmlađima

Posljednjih nekoliko godina u sklopu raznih dječjih bolnica djeluju Crveni nosovi kojima je cilj uveseljavati najmlađe te pružiti psihosocijalnu podršku bolesnima. Poznati po tome da donose radost i osmijeh tamo gdje je najpotrebniji, Crveni nosovi klaunovidoktori obilaze dječje odjele 13 bolnica u Hrvatskoj u jutarnjim satima. Njihove vizite djeci i roditeljima olakšavaju boravak u bolnici, a kalendar klaundoktorskih posjeta pogledajte na njihovoj službenoj stranici. Nedavno su posjetili Kliniku za dječje bolesti Zagreb, a društvo su im pravili predstavnici Ine te atletičarka Sandra Perković i članovi rukometne reprezentacije – trener Lino Červar te igrači Igor Vori i Zlatko Horvat. Proslavljeni sportaši, udruženi s klaunovima, razveselili su djecu te im podijelili prigodne poklone. Kako bi ova klinika još kvalitetnije brinula o zdravlju najmlađih pacijenata INA joj je uručila donaciju od 100 tisuća kuna. Sredstva će biti iskorištena za obnovu prostora Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu.

 | Author: PR Foto: PR

Iskoristi dostupne stručnjake i rekreacijske prostore 

Ako tvoje dijete bude primljeno u bolnicu radi testiranja, posebne njege ili dugotrajnog liječenja, upoznaj se s medicinskim radnicima ili dječjim specijalistom bolnice i saznaj koje resurse daju tvojem djetetu i tvojoj obitelji. Pitaj ima li bolnica posebna rekreacijska područja, vrt ili čak posebne prostorije za igranje koje tvoje dijete može posjetiti tijekom boravka u bolnici. 

Donacije koje dolaze na bolnička vrata obično su usmjerena upravo na ovakve prostore, i to ne samo na području Zagreba. Stoga se možeš prepustiti stručnjacima i modernoj tehnologiji. Na primjer, INA je osim donacije koja je usmjerena na bolnicu u Klaićevoj donirala i 100 tisuća kuna sisačkoj bolnici. Kako je naveo ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmović: "Donacijom sredstava bolnica i odjel za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje dobit će novi uređaj, koji će pomoći u praćenju vitalnih funkcija bolesnika."

Uz to, u obilasku odjela dječje kirurgije i pedijatrije pridružili su se atletičarka Sara Kolak te predstavnici hrvatske vaterpolske reprezentacije, koji su razveselili male pacijente i podijelili im poklone. 

Donesi nešto od kuće

Malo dijete može se utješiti omiljenim plišanim životinjama ili fotografijama svog ljubimca dok je u bolnici. Provjeri s bolničkim osobljem je li dopušteno donositi predmete od kuće jer neke bolnice ne dopuštaju u određena sterilna područja. Ako dijete boravi duže u bolnici, ukrasi sobu s fotografijama i drugim osobnim predmetima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.