Zdravlje 18. srpnja 2022.

Kada se zabrinuti zbog bolova u dojkama nakon menopauze?

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bol u dojkama rjeđi je nakon menopauze nego prije. Saznaj zašto se ipak može pojaviti, kako se liječi i kada trebaš posjetiti liječnika.

Bolovi u dojkama mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali nakon menopauze su rjeđi. Većinom bol u dojkama nije znak raka dojke ili nečeg ozbiljnog, posebno ako je to jedini simptom. Međutim, jaka ili uporna bol u dojkama može značiti da trebaš posjetiti liječnika. Donosimo neke od uobičajenih uzroka bolova u dojkama nakon menopauze, kako se liječe te kada je vrijeme da potražiš savjet liječnika.

Različite vrste bolova u dojkama

Ako imaš bolove u dojkama, nisi jedina. Naime, poznata kao mastalgija, bol u dojkama pogađa do 70 posto žena tijekom života. Dvije su glavne vrste bolova u dojkama, a to su ciklička i neciklička.

Ciklička bol u dojkama pogađa žene koje imaju menstruaciju i može biti povezana s hormonskim fluktuacijama i zadržavanjem tekućine. Simptomi su općenita bol u dojkama, osjetljivost, oticanje i kvrgavost. Javljaju se u obje dojke, a ponekad i u područjima ispod pazuha. Pojačavaju se tijekom faza menstrualnog ciklusa. Ciklička mastalgija može se pogoršati tijekom perimenopauze, ali se ne javlja nakon menopauze.

Neciklička bol u dojkama nije povezana s menstrualnim ciklusom. Ako je prošlo 12 mjeseci bez menstruacije, u postmenopauzi si i tvoja bol u grudima nije ciklička. Simptomi mogu biti povremena ili stalna oštra bol, osjećaj vrućine i osjetljivost. Neciklička mastalgija može se pojaviti u obje dojke, ali vjerojatnije je da će biti u određenom području jedne dojke.

Uzroci bolova u dojkama

Niz čimbenika može pridonijeti necikličkoj boli u dojkama nakon menopauze.

Lijekovi

Neki od njih su lijekovi, a bol u dojkama ponekad može biti nuspojava lijekova kao što su hormonska terapija, lijekovi za kardiovaskularni sustav, lijekovi za liječenje anemije, diuretici te psihijatrijski lijekovi. Međutim, ako uzimaš ove lijekove i imaš bolove u dojkama, nemoj ih prestati uzimati dok ne razgovaraš sa svojim liječnikom.

Velike grudi i problemi s potporom

Velike, teške grudi mogu istegnuti ligamente i tkiva, što ponekad može uzrokovati bol i osjetljivost grudi. To također može uzrokovati bolove u ramenima, leđima i vratu. Možda ćeš primijetiti da je bol jača kada si fizički aktivna. Grudnjak koji ne pruža dovoljnu potporu također može uzrokovati ili pogoršati ove simptome.

Ozljede

Svaka ozljeda dojke može uzrokovati privremenu bol, osjetljivost i oticanje. To može biti posljedica udarca u dojku tijekom tjelesne aktivnosti ili neke nezgode. Može se pojaviti i kao posljedica nakon medicinskog postupka kao što su biopsija dojke ili operacija, ali ova vrsta boli trebala bi nestati kad se tijelo oporavi.

Bol iz nekog drugog tijela

Ponekad bol koju osjećaš u dojci zapravo dolazi s nekog drugog dijela tijela. To se zove ekstramamarna bol u dojkama koja može biti uzrokovana nekim od ovih stanja: upala hrskavice koja spaja rebra s prsnom kosti (kostohondritis), prijelom kostiju, povučen, prsni mišić, artritis u vratu ili gornjem dijelu leđa, Herpes zoster, rak dojke.

Iako rizik od raka dojke doista raste s godinama i većina slučajeva se dijagnosticira nakon 50. godine, bol u dojkama rijetko je simptom raka, posebno ako je to  jedini simptom.

Stoga je važno pratiti i prepoznati ostale znakove raka dojke koji mogu biti:

  • zadebljanje ili kvržica u dojci ili ispod ruke
  • rupičasta koža koja izgleda poput narančine kore
  • iscjedak iz bradavice, uvučena bradavica
  • oteklina, crvenilo
  • promjena veličine ili oblika dojki

Problemi s implantatima u grudima

Bez obzira na to jesi li nedavno povećala grudi ili prije više godina, mogu se pojaviti problemi s implantantima. Bol u dojkama može biti znak da se ožiljno tkivo formiralo pretijesno oko implantata, stanje koje se naziva kapsularna kontraktura. Bol također može značiti da je implantat puknuo.

Infekcija

Infekcije dojke (mastitis) ili apscesi mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali su češći prije menopauze. Bol se javlja samo u inficiranoj dojci, a drugi znakovi infekcije su oteklina, crvenilo, toplo na dodir, iscjedak, groznica.

Dobroćudna stanja dojke

Ciste, fibrocistične promjene i druga benigna stanja dojke mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali vjerojatnije je da će se pojaviti prije menopauze nego nakon menopauze. Osim boli, vjerojatno ćeš imati kvržicu ili druge promjene na dojci.

Kako ublažiti bol u dojkama?

Kod mnogih uzroka boli u dojkama, bol nestaje bez liječenja, ali postoji nekoliko stvari koje možeš pokušati kako bi ublažila bol. Mogu pomoći lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta (OTC) kao što su acetaminofen ili ibuprofen, a možeš isprobati lokalno sredstvo protiv bolova kao što je diklofenak. Pomažu i topli ili hladni oblozi, nošenje čvrstog sportskog grudnjaka, osobito za vrijeme fizičke aktivnosti dok je preporučljivo izbjegavati grudnjake sa žicama. Smanji unos kofeina i masti, a možeš probati i ulje noćurka.

Kada posjetiti liječnika?

Bol u dojkama nije uvijek znak nečeg ozbiljnog, ali ako si zabrinuta, posjeti liječnika, a pogotovo ako imaš visok rizik od nastanka raka dojke.

Znakovi da trebaš odmah potražiti liječničku pomoć su:

  • jaka bol u dojkama bez očitog razloga
  • uporna ili sve veća bol, čak i uz mjere samopomoći
  • bol koja ometa kvalitetu života
  • sumnje na probleme s implantatima u grudima
  • ako bol prate i drugi simptomi, uključujući: otekline, crvenilo ili osjećaj topline u dojci, promjene oblika i veličine dojki, promjene na bradavici, iscjedak iz bradavice, zadebljanje ili rupice kože, kvržice u dojkama ili kvržice ispod ruke, groznica, osip.

Dijagnosticiranje problema može uključivati razgovor o svim simptomima i povijesti bolesti, mamografski pregled, ultrazvuk te biopsija dojke, a daljnje liječenje ovisi o dijagnozi.

Dakle, bol u dojkama rjeđa je nakon menopauze, većinom je uzrok dobroćudan te nestaje bez liječenja, a kućni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju boli. Bol u dojkama obično nije znak raka dojke ili drugog ozbiljnog stanja, posebno ako je to jedini simptom, no trebaš odmah posjetiti liječnika ako imaš stalne bolove, primijetiš promjene na dojkama ili imaš druge simptome.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.