Zdravlje Zdravlje žena 14. svibnja 2018.

Jesi li i ti žrtva: 6 znakova da te netko emocionalno zlostavlja

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Caro A. Lambert, stručnjakinja za društvene odnose otkriva za Psychology Today što znači biti psihološki zlostavljan i zašto se ovakva vrsta nasilja ne bi nikako smjela ignorirati. Slijedi 6 znakova psihološkog zlostavljanja u kojima se možda i ti prepoznaš ili nekoga od svojih bližnjih.

Žrtve često ne znaju da su žrtve

Lambert upozorava kako je psihološko zlostavljanje skupa s nasilnim taktikama s kojima dolazi često teško primijetiti

Pogotovo kod žena ovakva vrsta zlostavljanja može ostaviti veliku štetu za mentalno zdravlje ako se ignorira ili ne primijeti na vrijeme. 

Primijete li zlostavljane osobe vlastite promjene raspoloženja ili uzorke ponašanja, uglavnom neće tražiti uzrok tome u načinu na koji njihov partner komunicira s njima

Možda te zanima... Zašto narcisoidne osobe zlostavljaju osobe koje vole? Psiha i seks Možda te zanima... 5 načina na koje ga emocionalno zlostavljaš Psiha i seks

Ove "skrivene" ozlijede ciljaju misli, osjećaje i percepcije žena. Kada primijetiš ove znakove možeš krenuti prema tome da zaštitiš samu sebe i odabrati načine za to, no prvo i osnovno - moraš ih prihvatiti i uvidjeti da si žrtva zlostavljanja.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tužna i zabrinuta žena

Znakovi psihološkog zlostavljanja 

Lambert je iz uzorka od 1000 žena koje su joj dolazile na terapiju napravila popis od 6 glavnih znakova psihološkog zlostavljanja.

Oni se očituju prema situaciji koju tvoj partner stvara koja pak izaziva velike negativne promjene u tvom životu. 

  1. Ako si bila sigurna u sebe i samouvjerena do sada, a sada stalno sumnjaš u sebe i nesigurna si
  2. Prije si se osjećala prizemno i vjerovala si sama u sebe, a sada si više smetena i neodlučna.
  3. Ako si bila sretna i dosljedna, sada bi se mogla osjećati emocionalno iscrpljeno i anksiozno
  4. Ako si se osjećala sposobno i imala pozitivno mišljenje o sebi, to bi se moglo okrenuti na osjećaj nesigurnosti i nemoći. 
  5. Ako si se prije držala svojih uvjerenja, sada bi mogla gubiti samouvjerenost i vjeru u vlastite odabire.
  6. Ako si imala neke nesigurnosti, one će se samo pojačati jer ih netko koristi protiv tebe

Znakovi psihološkog zlostavljanja moraju se na vrijeme primijetiti i potražiti pomoć za njih jer su posljedice puno gore nego se čine - depresija, anksioznost, manjak ili nisko samopouzdanje i trauma.  

Može se razviti i poremećaj u kojem osoba razvija osjećaj napetosti i alarmiranosti svaki puta kada osjeti partnera u blizini. 

Prije nego dođe do toga - prepoznaj i reagiraj! Nemoj da strah upravlja tobom jer ćeš svakim danom sve više i više gubiti kontrolu nad vlastitim životom. 

7 stvari koje tvoj partner nikada ne bi trebao tražiti od tebe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.