Zdravlje Simptomi i pomoć 22. srpnja 2016.

Izvadi bodlje od ježa u 4 koraka i izbjegni infekciju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ježevima bodlje služe da bi se zaštitili od predatora, ali kada ugaziš na ježa ili se nasloniš na njega bodlje se poput igala duboko zabodu u kožu, najčešće stopala, ali nije rijetkost i na drugim dijelovima tijela.

Dr. Nevia Delalle Lozica spec. dermatologije i venerologije , objašnjava kako ih izvaditi.Morski ježevi se mogu naći bilo gdje u našem moru i znak su čistog mora. Češće su smješteni među stijenama i kamenjem, ali nije pravilo. Važno je što prije izvaditi bodlje kako ne bi nastala gnojna infekcija. Sredstva za prvu pomoć koja su ti potrebna su: topla voda, sterilna igla, pinceta, alkohol, antibiotska mast ili prašak, epitelizirajuća krema.
 

Korak po korak i nema više bodlji

  • Prvi korak - važno je da omekšaš dio kože u kojem su bodlje, pogotovo kožu stopala koja je najdeblja. Najbolje je to učiniti u toploj vodi.
  • Drugi korak - alkoholom dezinficiraj površinu kože, a bodlje koje su iznad površine kože nježno izvuci pincetom.
  • Treći korak - sterilnom iglom otvori kanale za one bodlje koje su dublje smještene i laganim kružnim pokretima ih izvuci na površinu uz pomoć pincete.
  • Četvrti korak - kada su sve bodlje vani, možeš namazati antibiotsku mast ili prašak, a ponekad je dovoljna i neka krema za brzu obnovu kože.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.