Zdravlje Simptomi i pomoć 04. srpnja 2022.

Kako sanirati opekline od meduza i zašto ih je tako puno u sjevernom Jadranu ove godine

Foto: shutterstock U sjevernom Jadranu ovo ljeto bila je najezda Kompas meduza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Meduze se periodički pojavljuju u Jadranskom moru i uglavnom nisu opasne. No kada dođe do kontakta kože i žarnjaka javlja se jaka bolnost slična opeklini, crvenilo kože ili plikovi, a kasnije dugo mogu ostati hiperpigmentacije, ali i ožiljci. Nevija Delalle dr.med. spec. dermatovenerologije dala je savjete što učiniti, ako te meduza opeče.

"Ove godine sjeverni Jadran preplavljen je meduzama, radi se o Kompas meduzama (Chrysaora hysoscella) ili morska kopriva. Sezona Kompas meduza je od veljače do srpnja te bi im se polako trebao početi smanjivati broj. Ne zna se zašto je toliko meduza ove godine u sjevernom Jadranu, ali vjerojatno se radi o više uzroka kao što su klimatske promjene, promjene temperature mora, smanjena količina ribe zbog pretjeranog izlova, zakiseljavanje mora i oceana, smanjenje vrsta koje se hrane meduzama", rekao je Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo za N1.

Većina meduza u Jadranskom moru nisu životno opasne za ljude, nego izazivaju opekline i svrbež na koži. Otrov nekih vrsta može dovesti do fatalnog završetka, ali to su češće vrste koje obitavaju u toplijim morima i u Australiji.  

Kako sanirati opeklinu od meduze savjetuje dr. Nevia Delalle.

Sredstva za prvu pomoć

  • morska voda
  • ocat
  • limunov sok ili urin
  • rukavice
  • hladni oblozi
  • analgetik
  • antihistaminik
  • lokalni kortikosteroidi.

Postupak samopomoći kod opekline od meduze

  • Prvi korak - važno je unatoč boli ostati smiren, pažljivo maknuti s kože meduzu i izaći iz mora. Nemoj trljati preostale žarnjake kako ne bi došlo do dodatnog utrljavanja otrova u tijelo, već preostale žarnjake isperi s morem, nikako sa slatkom vodom i ne golim prstima.
  • Drugi korak - opečeno mjesto treba zalijevati običnim octom i ostaviti da djeluje kako bi se otrov deaktivirao, a mogu poslužiti urin ili limunov sok. U slučaju jače reakcije uzmi antihistaminik (Claritine tbl), kalcij, a lokalno crvenilo maži s blagim kortikosteroidnim pripravkom (Afloderm creme). Treći korak - bolnost možeš ublažiti hladnim oblozima, ali i analgeticima.
morski jež Možda te zanima... Kako izvaditi bodlje od morskog ježa i što se može dogoditi ako ih ne izvadite? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.