Zdravlje Simptomi i pomoć 02. kolovoza 2023.

Kako izvaditi bodlje od morskog ježa i što se može dogoditi ako ih ne izvadite?

morski jež
Foto: Pexels Morski jež ili ježinac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Morski ježevi i srodna bića su otrovni, premda sam otrov rijetko izaziva ozljede kod ljudi. Češće se bodlje, koje pokrivaju školjku morskog ježa, odlome u koži uzrokujući oštećenje tkiva i upalu te ih ej zato potrebno što prije ukloniti, evo i kako.

Morski ježevi čine neizostavan dio morskog ekosustava, a prisutnost na plažama, iako očaravajuća, nas upozorava da je potrebno biti pažljiv kako bismo izbjegli neugodnosti koje može izazvati njihova bodlja. Morski ježevi pripadaju obitelji Echinoidea i karakteristični su po svojim bodljama koje djeluju kao obrambeni mehanizam. Nažalost, njihova ljepota i korisnost u morskom ekosustavu često se previdi zbog rizika koji predstavlja njihov doticaj s ljudskom kožom.

Kada stanemo na morskog ježa, bodlje se lako zabijaju u kožu, uzrokujući osjećaj boli, nelagode i svrbeža. Bodlje nekih vrsta također sadrže toksine koji mogu dodatno pojačati iritaciju kože. Osim toga, pokušaj izvlačenja bodlji može rezultirati puknućem bodlje unutar rane, što može dovesti do infekcija i komplikacija. Ako ih se ne uklone, bodlje se pomiču u dublja tkiva čak do kosti ili živaca te mogu uzrokovati kroničnu upalu, bol u zglobu i mišiću te kožne osipe. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bodlje morskog ježa treba odmah ukloniti. Plavkasta boja kože na mjestu ulaza može pomoći u pronalaženju bodlje, a ubodeno mjesto sanirajte na sljedeći način:

  • Ocat otapa većinu bodlji morskog ježa. Natopite oblog octom i prislonite ga na ubodeno mjesto i to je sve što je potrebno da se bodlje uklone.
  • Mjesto oko uboda isperite i primijenite mast koja sadrži kombinaciju antihistaminika, analgetika i kortikosteroida.
  • Ponekad, liječnik mora napraviti sitni rez da ukloni bodlju koja je lomljiva.

Još jedan način kako sigurno ukloniti bodlje za missZDRAVU pojašnjava Dr. Nevia Delalle Lozica, spec. dermatologije i venerologije.

  1. Važno je da omekšate dio kože u kojem su bodlje, pogotovo kožu stopala koja je najdeblja. Najbolje je to učiniti u toploj vodi.
  2. Alkoholom dezinficirajte površinu kože, a bodlje koje su iznad površine kože nježno izvucite pincetom.
  3. Sterilnom iglom otvorite kanale za one bodlje koje su dublje smještene i laganim kružnim pokretima ih izvucite na površinu uz pomoć pincete.
  4. Kada su sve bodlje vani, možete namazati antibiotsku mast ili prašak, a ponekad je dovoljna i krema za brzu obnovu kože.
     
Možda te zanima... Kako sanirati opekline od meduza i zašto ih je tako puno u sjevernom Jadranu ove godine Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.