Zdravlje Simptomi i pomoć 06. travnja 2018.

Iznenadna srčana smrt - koji je najčešći uzrok?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada govorimo o pritajenim srčanim smetnjama, uglavnom govorimo o nečemu što se može definirati kao iznenadni događaj, a to je najčešće iznenadna smrt. Po definiciji iznenadna smrt je ona koja nastupi unutar jednog sata od događaja. Ako nekoga zaboli u prsima i umre unutar jednog sata to se naziva iznenadnom smrću.

"Kada se govori o iznenadnoj smrti čiji je uzrok pritajena srčana smetnja razlikuje se iznenadna smrt kod mlađih osoba, a to su po definiciji osobe do 35. godine i starijih od navedene dobi. Uzrok iznenadne smrti je najčešće hipertrofična kardiomiopatija - urođeno zadebljanje srčanog mišića. Srce kod hipertrofične miokardiopatije postaje deblje i tvrđe nego normalno i obično je posljedica naslijeđenog genetskog poremećaja. Takvo stanje stvara predispoziciju iznenadne smrti. Učestalost navedene pojave je jedan na 100 tisuća stanovnika. U Hrvatskoj imamo oko 40 iznenadnih smrti godišnje", objašnjava dr. Stanko Uzelac, kardiolog iz Zagreba.

Kucanje-Srca Možda te zanima... Liječnik odgovara: Zašto mi srce brzo kuca? Zdravlje Možda te zanima... Prestanak pušenja - najvažnija odluka za zdravlje srca Zdravlje

Liječnik tumači da u 20 posto slučajeva iznenadne smrti postoje i druge bolesti srca koje su genetski determinirane. Također je istaknuo da je kod svih iznenadnih smrti (kod starijih i mlađih osoba koje imaju i druga koronarna oboljenja) u podlozi srčana aritmija koja se zove ventrikularna fibrilacija: "To je poremećaj srčanog ritma, prilikom kojeg su otkucaji srca brzi i nepravilni, što uzrokuje vrlo brzo treperenje srčanih komora, umjesto pumpanja krvi te dolazi do snižavanja krvnog tlaka i smanjenog dotoka krvi u vitalne organe. Klijetka ima oko 300 treptaja u minuti i ako osoba nije u bolnici, mozak u roku od šest minuta odumre."

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Smrt na nogometnom terenu

O pritajenim srčanim smetnjama u javnosti najčešće se govori nakon što se dogodi tragična smrt na sportskom terenu, kada se naoko zdravi i snažni sportaši sruše mrtvi bez očiglednog razloga, kao što je to 2017. bio slučaj s Matom Čuljkom (rođenim 1975.) osnivačem Futsal Dinama. Naime osoba s hipertrofičnom miokardiopatijom može normalno proživjeti život, a da nikada ne sazna da je imala tu smetnju, ali ako se bavi profesionalnim sportom ili je izložena velikim naporima ta smetnja može biti kobna.

U svijetu sporta niz je takvih slučajeva za koje dr. Uzelac objašnjava da ih nije jednostavno prevenirati i objašnjava zašto: "Obaveza svake osobe koja se bavi natjecateljskim sportom bilo profesionalno ili amaterski je da obavi elektrokardiogram (EKG) srca te fizikalni pregled, kod nas je to obavezno. Međutim, osjetljivost tih pregleda nije stopostotna, ali se uglavnom da naslutiti, ako nešto nije u redu što je implikacija za slanje osobe na daljnju obradu, a to je ultrazvuk srca.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U razvijenim zemljama poput SAD-a profesionalni sportaši moraju napraviti obavezno ultrazvuk srca kako bi se isključilo urođeno zadebljanje srčanog mišića koje stvara podlogu za ventrikularnu fibrilaciju, ali za naše uvjete nije realno da se svima radi ultrazvuk jer bi bilo preskupo. Međutim, ponavljam, ako ima bilo kakve sumnje naravno da ta osoba ide na daljinu obradu."

Normalan život je moguć, ali ne i bavljenje sportom

Kada je terapija u pitanju dr. Uzelac objašnjava da osobe s dijagnozom zadebljanja srčanog mišića mogu voditi normalan život s tim da redovito dolaze na kontrolu, ali im se zabranjuje profesionalno bavljenje sportom. "Međutim, ako osoba ima bilo kave potvrđene srčane aritmije ili je gubila svijest onda su dvije stvari koje radimo. Prva je ugradnja antitahikardijskog pacemakera koji ima kompjuterski senzor. Taj senzor osjeti tahikardiju, pošalje elektro šok te tako osobi spasi život. U Hrvatskoj ih ugradimo oko 20, 30 godišnje, vrlo su skupi, ali odlično funkcioniraju i osobe koje ih nose su zaštićene.

Možda te zanima... Upala srčane ovojnice - simptomi slični infarktu i posljedice Zdravlje Orasi Možda te zanima... Hrana dobra za zdravlje srca Hrana

Zadebljani srčani mišić se može sužavati i mehanički. Operacija je vrlo kompleksna, ali se pored nje može napraviti i alkoholna ablacija. Iglom se dođe do srčanog mišića koji je zadebljan te se uštrcavanjem alkohola napravi ožiljak i mišić se stanji. Ako postoje aritmije koje su dokazane i već su ugrozile tog pacijenta ugrađuje se antitahikardijski pacemaker",

pojasnio je kardiolog i istaknuo da je osim primarne prevencije koja se odnosi na pregleda važna i sekundarna, a znači postavljane što većeg broja defibrilatora na javna mjesta. "Ako postoji defibrilator, osobi koja doživljava infarkt, njegovim pravilnim rukovanjem može biti spašen život", kaže Dr. Uzelac i dodaje da bilo koja urođena srčana smetnja može biti izvor aritmije, ali da nisu sve opasne po život.

 

  • Default avatar -
    glenda_l.

    Zarađivao sam od $ 25,000 do $ 300,000 mjesečno k0ji rade kod kuće na računalu kod kuće. Radim ovo 6 mjeseci, a prošli mjesec sam zaradio prvu peterostranu plaću ikada! Posjetiti...........>>>>> Jobnet70.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.