Zdravlje Simptomi i pomoć 09. studenoga 2022.

Istraživanje pokazalo da su suplementi neučinkoviti u smanjenju kolesterola u krvi

Foto: shutterstock Osobe koje su uzimale placebo tabletu i bilo koji od navedenih suplemenata nisu imali promijenjenu razinu LDL kolesterola u krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Popularni suplementi riblje ulje, češnjak, cimet, kurkuma, biljni steroli i crvena riža nisu se pokazali efektivni u smanjenju LDL kolesterola unutar 28 dana

Suplementi mogu biti korisni u slučaju nedostatka određenih vitamina ili minerala i tada uistinu promijeniti zdravlje cijelog organizma, no u određenim situacijama suplementi nisu dovoljni za održavanje zdravlja organizma. Novo istraživanje pokazalo je kako šest popularnih suplemenata za koje se smatra da utječu na razinu "lošeg" LDL kolesterola u krvi zapravo nisu tako djelotvorni, posebno u usporedbi s lijekovima poput statina. 

"Ako kupujete suplemente u svrhu očuvanja zdravlja srca ili snižavanja razine kolesterola, vrijeme je za promjenu", rekao je dr. Luke Laffin, liječnik Cleveland klinike za WebMD i dodao: "Mnogi vjeruju da su suplementi sigurniji od lijekova te jednako efektni, ako ne i efektniji". U novom istraživanju ispitana je djelotvornost šest popularnih suplemenata koje osobe uzimaju u svrhu smanjenja kolesterola u krvi: ribljeg ulja, češnjaka, cimeta, kurkume, biljnih sterola i crvene riže

U istraživanju je sudjelovalo 190 osoba u dobi između 40 i 75 godina koje imaju povišen rizik kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih nakupljanjem plaka u arterijama. Podijeljeni su u nekoliko skupina: jedna grupa je uzimala placebo odnosno tabletu bez aktivnih tvari, druga je uzimala malu dozu statina (5 mg), a treća skupina neki od navedenih suplemenata. Nakon 28 dana izmjerena im je razina LDL kolesterola u krvi. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Dr. Laffin pojašnjava kao su prijašnje studije pokazale da crvena riža i biljni steroli mogu malo smanjiti razinu LDL kolesterola u krvi, no da takvi rezultati nisu konzistentni

Osobe koje su uzimale placebo tabletu i bilo koji od navedenih suplemenata nisu imali promijenjenu razinu LDL kolesterola u krvi, dok se razina smanjila za 38 posto kod osoba koje su uzimale statine. Osim LDL kolesterola, u našem tijelu se nalazi i HDL kolesterol koji često ima nadimak "dobar" jer pospješuje zdravlje srca. Zanimljivo je otkriće u ovom istraživanju smanjenje HDL kolesterola nakon terapije biljnim sterolima. 

Dr. Laffin pojašnjava kao su prijašnje studije pokazale da crvena riža i biljni steroli mogu malo smanjiti razinu LDL kolesterola u krvi, no da takvi rezultati nisu konzistentni, odnosno da se mogu jako razlikovati. Zato liječnik preporučuje da se za zaštitu zdravlja srca u slučaju rizika oštećenja krvnih žila ipak okrenemo provjerenom lijeku koji ima dokazane i konzistentne rezultate. 

Ono što preostaje još ispitati je dugoročni učinak takvih suplemenata budući da je istraživanje provedeno u kratkom vremenskom periodu. Iako bi takvi prirodni suplementi možda mogli poslužiti u prevenciji kroz duže vrijeme, jednom kada smo u neposrednoj opasnosti kardiovaskularnih problema izazvanih nakupljanjem plaka u arterijama, ipak je bolje posegnuti za djelotvornijim rješenjem poput statina. 
 

Možda te zanima... 36,6 posto od ukupno umrlih prošle godine u Hrvatskoj, umrlo je od bolesti srca Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.