Zdravlje Simptomi i pomoć 28. rujna 2022.

36,6 posto od ukupno umrlih prošle godine u Hrvatskoj, umrlo je od bolesti srca

Foto: Guliver/Shutterstock Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uoči Svjetskog dana srca Zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su prve preliminarne podatke prema kojim je u Republici Hrvatskoj 2021. godine umrlo 22.958 osoba od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 36,6 posto od ukupno umrlih.

Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 12,4 posto (7.773) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 8 posto (5.011) u ukupnom mortalitetu.

"U usporedbi sa zemljama Europske unije, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 572,8/100.000 spada među zemlje koje imaju veće stope smrtnosti od prosjeka EU zemalja. Prosjek za zemlje EU27 iznosi 367,6/100.000, dok je raspon stopa za zemlje EU od 190,4 (Francuska) do 1051,8 (Bugarska). U usporedbi sa susjednim državama Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Republike Slovenije (393,6), Austrije (362,9) i Italije (270,7), a nižu stopu od Mađarske (714,8)",  izjavila je Ivana Brkić Biloš, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, HZJZ.

 | Author: PR Foto: PR Danko Relić, Ivana Brkić Biloš, Ana Ljubas, Davor Miličić i Ivana Portolan Pajić

Savjeti za prevenciju

Važnost edukacije stanovništva o prevenciji je i dalje jedna od glavnih zadaći stručne javnosti u cilju smanjenja budućih kardiovaskularnih bolesnika."Kardiovaskularne bolesti predstavljaju globalnu epidemiju koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života na razini svijeta i u Hrvatskoj. Zaklada Hrvatska kuća srca već gotovo deset godina radi na javno-zdravstvenim preventivnim projektima u cilju edukacije građana. No, vrlo je važno da građani surađuju, slušaju preporuke liječnika i usvoje zdrave navike poput fizičke aktivnosti, lagane mediteranske prehrane i odbace cigaretu", naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Vitamin B12 Možda te zanima... Nedostatak ovog vitamina može izazvati srčane smetnje Hrana

Nakon korone povećao se broj umrlih

"Kardiovaskularne bolesti kao vodeći uzrok pobola i smrtnosti u Republici Hrvatskoj predstavljaju velik javnozdravstveni problem koji je dodatno pogoršan pandemijom bolesti Covid-19. U usporedbi s pred pandemijskom 2019. godinom, kad je od posljedica kardiovaskularnih bolesti umrlo 22.020 osoba, možemo govoriti o porastu broja umrlih koji nas zabrinjava. Ministarstvo zdravstva pozdravilo je donošenje Europskog plana za kardiovaskularno zdravlje te snažno podržava pokretanje Nacionalnog plana za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti s posebnim naglaskom na jačanje primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih bolesti, ali i podizanje razine zdravstvene pismenosti građana. Uz arterijsku hipertenziju, glavni čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti je povećana razina kolesterola u krvi, stoga Zaklada Hrvatska kuća srca poziva na provjeru kardiovaskularnog rizika i savjetovanje o prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti“, izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam i članica upravnog odbora Zaklade HKS.

Migrene Možda te zanima... 9 suptilnih znakova koji upućuju na srčane probleme Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.