Zdravlje 03. ožujka 2010.

Injekcija u oko spašava vid

Oko
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Još donedavno liječnici su nemoćno gledali pacijenta kako gubi vid zbog senilne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće nakon 55 godina. Prvi simptomi najčešće se uočavaju prilikom čitanja, vožnje automobilom i gledanja televizije. Odjednom kao da se pojavljuje sjena i iskrivljuje slika

'Pacijenti nam dolaze u nadi da im je dioptrija preslaba, no nažalost ne znaju što im se događa ispod mrežnice. Ondje se počinju stvarati nove krvne žile. Dolazi do propuštanja tekućine iz žila što pak uzrokuje razdvajanje slojeva mrežnice i posljedično dovodi do sljepoće', objašnjava nam prvak te oftalmološke discipline u Hrvatskoj prof.dr.Zoran Vatavuk.

U poslijednje vrijeme 61- godišnja Snježana dolazi u polikliniku "Optotim" po ''dozu'' dvomjesečnog spasa od gubitka vida. Naime, izravnim ubrizgavanjem lijeka u oko, pacijentu se vraća vid na određeno razdoblje i on ponovno normalno živi kao i ranije. 

'Nisam znala što mi se s očima događa. Mislila sam da su u pitanju samo godine. Silno sam se uznemirila kada sam shvatila da bih ostatak života provela u mraku. Sva sreća da postoji lijek. Istina, ovisna sam o injekcijma, ali vidim i presretna sam,' kaže nam Snježana koja se užasavala pomisli da će joj lijek u oko biti davan izravno injekcijom.

'Ova bolest se vrlo rijetko javlja kod mlađe populacije, a ako se javi najčešće pogađa mlađe osobe koji imaju visoku kratkovidnost', objasnio je prof. Vatavuk

Prof.dr. Vatavuk objašnjava kako je zahvat ambulantan i gotovo bezbolan

'Iako davanje injekcija u oko većini ljudi zvuči dramatično, nije tako. Riječ je o kratkotrajnom, rutinskom zahvatu. Terapija se ponavlja svakih četiri do šest tjedana, a s ciljem što jačeg učinka, moguća je kombinacija s fotodinamskom terapijom', objašnjava prof. Vatavuk.

Rana dijagnostika, naglašavaju u poliklinici "Optotim" izuzetno je važna, a nakon nje pristup liječenju. Postoji nekoliko načina i valja izabrati najbolji. Jedan od načina stavljanja bolesti pod kontrolu je davanje intravitrealnih Avastin injekcija, kojima pacijenti s razlogom pripisuju epitet "spasonosne".

Dijagnosticiranje senilne makularne degeneracije vrlo je jednostavno. Riječ je o testu "Amslerova mreža".

Pročitaj kako će se ljudsko oko snaći u digitalnoj eri...

Prevencija

U poliklinici "Optotim" uzimaju u obzir i sve češće sugestije nutricionista koji za prevenciju degeneracije makule savjetuje:

  • mediteransku prehranu
  • prestanak pušenja
  • kvalitetne sunčane naočale

Naime, nedavna istraživanja pokazala su povezanost između prehrane i razvoja makularne degeneracije. Znanstveno je dokazano da osobe koje u prehrani koriste mnogo voća i povrća (osobito lisnatog zelenog povrća) imaju manje šanse za pojavu makularne degeneracije.

Također, dokazano je da elementi u tragovima poput cinka mogu usporiti ili spriječiti daljnje napredovanje određenih oblika makularne degeneracije.

Više info: www.poliklinikaoptotim.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.