Zdravlje 19. travnja 2024.

"Imam rak i nepodnošljivo mi je što me se kći neće sjećati"

Foto: Unsplash Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Majka oboljela od raka kojoj je ostalo šest mjeseci života ispričala je kako se najviše boji da će je njezina trogodišnja kći zaboraviti.

Sophie Louise Wright, 34, iz Torquaya, Devon, liječnici su prilikom jednog pregleda rekli da njezini simptomi upućuju na refluks želučane kiseline ili čir na želucu. No, njezin se svijet okrenuo naglavačke kada su liječnici otkrili da zapravo ima terminalni rak crijeva.

"Kad se spomene moja kći ili pomislim na vrijeme koje mi je preostalo s njom, ne mogu obuzdati emocije. Najviše me strah što neću biti u blizini da je gledam kako odrasta. Ona ima skoro četiri godine i ne vjerujem da će se sjećati puno toga iz svog života u ovoj fazi, pa se brinem da će me zaboraviti. "Bila bih sretna i da živim s rakom samo da mogu gledati svoju kći kako odrasta", rekla je Wright. "Nitko mojih godina ne bi se trebao boriti protiv raka i brinuti o tome kada će mu isteći vrijeme", kaže Wright koja radi kao tajnica u bolnici.

Wright je bila na operaciji uklanjanja polipa u svibnju 2023. Nakon operacije patila je od bolova ispod rebara i povraćala je, ali je pretpostavila da je to uobičajeno nakon uklanjanja polipa. Osim s mučninom, borila se i s nadutošću. Biopsija napravljena nakon uklanjanja polipa bila je negativna, ali je Wright imala osjećaj da nešto nije u redu.

"'Mislila sam da su se polipi možda proširili, ali nisam mislila da je to rak. Postupno sam postajala sve bolesnija, umornija, gubila sam na težini i život mi je bio težak. Morala sam otkazati sve planove s prijateljima i obitelji jer nisam mogla jesti i ostala sam vezan za kuću. To je otežalo i moj odnos s kćeri i zaručnikom jer sam odustala. Pitala sam se imam li neki psihološki  problem jer su svi nalazi bili uredni", ispričala je Wright za Daily Mail.

Wright tvrdi da je dobila tablete protiv mučnine i rečeno joj je da je to vjerojatno zbog refluksa kiseline ili čira na želucu, sve dok nije prošla niz krvnih pretraga, CT i MR skeniranja, kao i biopsiju jetre. Tada joj je, u listopadu, dijagnosticiran rak crijeva, koji se u međuvremenu proširio na jetru i kralježnicu.

Liječnici procjenjuju da joj preostaje samo šest mjeseci. Wright trenutno prima kemoterapiju, imunoterapiju i radioterapiju. Ništa joj drugo nije dostupno u Velikoj Britaniji, tvrdi ona. U Njemačkoj je otkrila još jedan tretman koji smanjuje tumore davanjem kemoterapije izravno u jetru, a ne u cijelo tijelo, dok potpuno ne nestane.

Wright i njezin zaručnik Lewis trenutno prikupljaju sredstva za ovaj tretman. Do sada su prikupili kako piše Daily Mail prikupili  16.531 funti od potrebnih 25.000 funti.

 
Možda te zanima... Polipi na crijevima: Zašto nastaju i jesu li alarm za rak, simptomi Zdravlje

Rak debelog crijeva simptomi

  • promjena u pražnjenju crijeva (proljev, zatvor ili tanka stolica dulje od nekoliko dana)
  • hitna potreba za pražnjenjem crijeva ili osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva i nakon obavljene nužde
  • krv u stolici
  • bol u trbuhu
  • slabost i/ili umor
  • gubitak težine.

Rak crijeva može se povećati i uzrokovati djelomičnu ili potpunu blokadu crijeva što dovodi do bolova u trbuhu, zatvora i nadutosti. Ponekad male količine krvarenja mogu proći nezapaženo, ali rezultiraju razvojem anemije. Anemija može uzrokovati umor i smanjenu radnu sposobnost. Neobjašnjivi gubitak težine također je simptom. Neki od ovih simptoma su poput onih kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Međutim, kada promjena u navici pražnjenja crijeva traje dulje od dva ili tri mjeseca uvijek treba razgovarali s liječnikom. Postizanje potpunog izlječenja raka crijeva obično ovisi o ranom otkrivanju, čeka li se predugo s intervencijom nakon pojave simptoma prilika za potpuno uklanjanje raka može biti izgubljena. Imajte na umu da rak debelog crijeva često ne uzrokuje simptome u ranim fazama, kada je najizlječiviji. Zato je važno ići na rutinske preglede.

 
Možda te zanima... Bakterija pronađena u ustima, prisutna u 50 % tumora raka debelog crijeva Zdravlje
 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.