Zdravlje 22. kolovoza 2024.

Iako je krvarenje iz nosa normalna pojava, ponekad može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Krvarenja iz nosa mogu biti neugodna s obzirom da su neuredna i naizgled beskonačno traju. Međutim, dr. Lawrence Cunningham, liječnik opće prakse u UK Care Guide, upozorio je da ona ponekad mogu predstavljati više od puke neugodnosti.

U ekstremnim slučajevima mogu čak ukazivati ​​na visoki krvni tlak ili rak. "Prema mom iskustvu, najčešći uzrok krvarenja iz nosa je suh zrak. To može biti ili zbog klime ili korištenja grijanja u zatvorenom prostoru, koje isušuje nosne membrane i čini ih osjetljivijima. Drugi česti uzroci uključuju traumu nosa poput čačkanja nosa ili prejakog puhanja te alergije i infekcije", rekao je Cunningham za Express, prenosi Yahoo.

"Međutim, krvarenje iz nosa ponekad može biti simptom nečeg ozbiljnijeg. Na primjer, može biti povezano s hipertenzijom (visoki krvni tlak), poremećajima zgrušavanja krvi, pa čak i određenim vrstama raka. Iako je relativno rijetko da krvarenje iz nosa ukazuje na ova ozbiljna stanja, važno je biti svjestan te mogućnosti", dodao je. 

Možda te zanima... Što vaš nos govori o vašem zdravlju? Zdravlje

Praćenje učestalosti i razloga krvarenja iz nosa ključno je za razlikovanje bezopasnih i potencijalno ozbiljnih situacija, smatra dr. Cunningham.

Objasnio je da povremeno krvarenje iz nosa koje prestane u roku od nekoliko minuta ili se dogodi kada vam se čini da vam je nos iznutra vrlo suh obično nije razlog za brigu. Takva krvarenja mogu biti potaknuta nekim manjim razlogom kao što je pad temperature zraka.

Međutim, česta i teška krvarenja iz nosa koja traju više od 20 minuta mogu biti simptom nečeg ozbiljnog. To je osobito slučaj ako istodobno osjetite druge neobjašnjive simptome.

"Ako se pojavljuju zajedno s drugim simptomima kao što su modrice, krvarenje desni ili neobjašnjivi gubitak tjelesne težine, jako je važno potražiti liječnički savjet. Stalna i ponavljajuća krvarenja iz nosa mogu biti znak da je u pozadini nešto ozbiljnije", objasnio je Cunningham. 

Dodaje da se često zanemaruje uloga lijekova. "Razrjeđivači krvi, poput aspirina ili antikoagulansa, također mogu povećati vjerojatnost krvarenja iz nosa. Ako ste na takvim lijekovima i imate učestala krvarenja iz nosa, raspravite sa svojim liječnikom treba li prilagoditi režim uzimanja lijekova."

Ako ste zabrinuti zbog krvarenja iz nosa, dr. Cunningham uvijek preporučuje posjet liječniku opće prakse. Međutim, postoji nekoliko načina za sprječavanje i privremeno zaustavljanje krvarenja iz nosa dok ste kod kuće.

Kada je u pitanju zaustavljanje krvarenja iz nosa, Cunningham uvijek preporučuje sljedeće korake:

  1. Sjednite uspravno i lagano se nagnite naprijed. To sprječava gutanje krvi, što može iritirati vaš želudac.
  2. Stisnite mekani dio nosa i držite ga oko 10-15 minuta. Ovaj pritisak može pomoći u zaustavljanju krvarenja.
  3. Stavite hladan oblog na nos i obraze. To može suziti krvne žile i usporiti krvarenje.

"Za prevenciju je ključno održavati nosne prolaze vlažnima. Često predlažem korištenje fiziološkog spreja za nos ili ovlaživača zraka, osobito u suhim okruženjima. Izbjegavajte čačkati nos i previše ga puhati i koristite nježan lubrikant na bazi vode poput petrolatuma u nosnicama ako su suhe", savjetovao je Cunningham.  

Možda te zanima... Prva pomoć: Kako zaustaviti krvarenje iz nosa? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.