Zdravlje 28. travnja 2023.

HZZO uvrstio na svoje liste nekoliko novih lijekova

lijekovi
Foto: Pexels HZZO uvrstio je nove lijekove na svoje liste
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je da je na svoje liste uvrstio nekoliko novih lijekova, namijenjenih, uz ostalo, za liječenje oboljelih od Chronove i Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, dermatitisa i limfoma, a lani je evidentirao 21,6 milijuna dana bolovanja.

Na Osnovnu listu lijekova uvršteni su darvadstrocel (Alofisel) za liječenje perianalnih fistula u bolesnika s Crohnovom bolešću, abrocitinib (Cibinqo) za liječenje teškog atopijskog dermatitisa, filgotinib (Jyseleca) za liječenje reumatoidnog artritisa, polatuzumab vedotin (Polivy) za liječenja difuznog B velikostaničnog limfoma i lijek ponesimod (Ponvory) za liječenje relapsno-remitirajuće multiple skleroze, navodi se u priopćenju HZZO-a o novim lijekovima na listi od kojih su neki kliničke paralele postojećim lijekovima.

Na Dopunsku listu lijekova stavljen je novi lijek opikapon (Ongentys) za liječenje uznapredovalog stadija Parkinsonove bolesti. Povećane su cijene za pomagala kod šećerne bolesti, očna i tiflotehnička pomagala, pomagala za disanje, ortoze i ortoproteze te tzv. druga pomagala koja koriste oboljeli od malignih bolesti.  

U HZZO-u napominju da su cijene pomagala s Osnovne liste povećane na temelju pojedinačnih zahtjeva predstavnika proizvođača, a radi osiguranja kontinuiteta opskrbe. U 2022. evidentirano 21,6 milijuna dana bolovanja, prosječno trajanje bolovanja po osiguraniku - 13 dana. Ukupna stopa bolovanja u 2022. iznosila je 4,12 i bila je veća za tri posto u odnosu na 2021. Bolovanja na teret poslodavca porasla su za 10,2 posto, dok su na teret HZZO-a smanjena za 3,9 posto. Bolovanja zbog izolacije smanjena su za 64 posto.

lijekovi temperatura toplomjer Možda te zanima... Očekuje nas nestašica još jednog lijeka, stručnjaci upozoravaju da najgore tek slijedi Zdravlje

U 2022. godini ukupan broj dana bolovanja iznosio je 21,6 milijuna, dok je 2021. taj broj iznosio 20,2 milijuna. U HZZO-u napominju da je prosječno trajanje bolovanja po osiguraniku iznosilo 13 dana i nije se značajno promijenilo u odnosu na 2021. ako se ukupan broj dana bolovanja usporedi s brojem radno aktivnih osiguranika (1.676.302).

Troškovi naknade plaće zbog privremene nesposobnosti za rad na teret HZZO-a u 2022. iznosili su 1,6 milijardi kuna (216,7 milijuna eura). Kontrolori HZZO-a su lani su proveli 15.246 kontrola pri ugovornim subjektima HZZO-a, najviše u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Izrečeno je 2.187 opomena, a pokrenut je i jedan postupak za raskid ugovora s HZZO-om.

lijekovi Možda te zanima... Ibuprofen i slični lijekovi mogu smanjiti menstrualno krvarenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.