Zdravlje 18. travnja 2023.

Očekuje nas nestašica još jednog lijeka, stručnjaci upozoravaju da najgore tek slijedi

lijekovi temperatura toplomjer
Foto: Pexels Radi se o lijeku za bolove i snižavanje temperature
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako je sezona prehlada i gripa iza nas, siutuacija je još pod kontrolom, no dolazak jeseni mobao bi sve promijeniti.

Iz Plive najavljuju kako nas u svibnju zbog problema s proizvodnjom očekuje nestašica Plivadona, analgetika i antipiretika koji se koristi za snižavanje temperature i olakšavanje bolova, navodi Poslovni dnevnik. Radi se o jačem lijeku koji sadrži paracetamol, kodein, kofein i druge djelatne tvari, a neće se moći kupiti tijekom cijelog mjeseca. 

Nije to prvi lijek kojeg će nedostajati na tržištu, a s tim se problemom suočavamo još od jeseni, piše Jutarnji list te dodaju kako smo 2019. imali 234 nestašice lijeka, 2020. 199, 2021. 165, a prošle godine čak 350. Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrđuju da je trenutačno prisutna nestašica različitih lijekova za kronična stanja, a među njima su lijekovi za talk odnosno antihipertenzivi te antibiotici.

"Trenutačnim nestašicama najviše su pogođene respiratorne infekcije, što je povezano s naglim porastom potražnje lijekova za tu skupinu bolesti. Međutim, za sve lijekove koji su trenutačno u nestašici osigurani su zamjenski lijekovi", stoji u navodima HALMED-a. Predsjednik Udruge proizvođača lijekova (HUP) Jerko Jakšić kaže za Jutarnji list da je nestašica lijekova počela prošle godine i ne očekuje se skoro rješenje. Dodaje kako je situacija za sad stabilna jer prolazi sezona prehlada, no da na jesen možemo očekivati intenzivne probleme, a jedan od najvećih su cijene lijekova. 
 

ljekarna Možda te zanima... U ljekarnama nema Klavocina, a sve češće i Maxitrola, ne očekuju bolju situaciju s opskrbom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.