Iako se smatralo da je soja štetna za žene koje imaju visoki rizik od raka dojke, dr. Li tvrdi da sastojci soje zapravo imaju učinak izgladnjivanja tumora, a smanjuju rizik od nastanka i raznih drugih bolesti te preporučuje prehranu bogatu sojom i ženama i muškarcima
Dr. William Li, autor knjige "Eat To Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself", tvrdi da naša genetska sudbina nije određena pri rođenju. Čak i ako u tvojoj obitelji postoje bolesti poput raka dojke ili prostate, postoji puno namirnica koje možeš jesti, a čija konzumacija će pomoći u smanjenju rizika od nasljeđivanja ovih bolesti. Jedna od takvih namirnica je soja.
Soja je već nekoliko godina pod povećalom, a rašireno je mišljenje da bi žene koje imaju visoki rizik od raka dojke trebale izbjegavati konzumirati soju zbog uvjerenja da prirodni biljni fitoestrogeni koji se nalaze u soji uzrokuju rak dojke. Dr. Li se ne slaže s ovim tvrdnjama, a svoje mišljenje potkrepljuje znanstvenim dokazima.
Naime, istraživanja su pokazala da fitoestrogeni u soji ne povećavaju učestalost raka dojke nego upravo suprotno. Fitoestrogeni soje zapravo djeluju kao antiestrogeni kod ljudi, ometajući sposobnost estrogena da potakne određene vrste raka. A genistein, fitoestrogen koji se nalazi u soji, ima učinak izgladnjivanja tumora. Prema dr. Liju, ovo je odlična vijest za ljubitelje azijske kuhinje, vegane i one koji konzumiraju sojine proizvode kao alternativu mliječnim proizvodima.
Kako soja djeluje na angiogenezu tumora?
Karcinom je zloćudna bolest i jedan od najvećih uzroka smrtnosti u svijetu. Međutim, važno je znati da je svakom pojedinačnom tipu tumora, od raka dojke, prostate, pluća pa do raka debelog crijeva, potrebna angiogeneza tumora, kako bi narastao iznad određene veličine. Naime, u ovom procesu tumorske stanice stvaraju svoju vlastitu mrežu krvnih žila kroz koju se hrane, rastu i šire po tijelu. Bez angiogeneze tumora stanice raka ne mogu rasti pa tako niti postati opasne, kaže dr. Li. Hrana od soje je antiangiogena, što znači da izgladnjuje tumorske stanice tako što im prekida opskrbu krvlju.
Velike znanstvene studije potvrđuju da ljudi koji jedu više hrane od soje imaju smanjen rizik za niz bolesti koje ovise o angiogenezi, od raka dojke i prostate do bolesti koronarnih arterija. Soja sadrži antiangiogene bioaktivne tvari poznate kao izoflavoni, a fermentirani proizvodi od soje, kao što su miso i tempeh, sadrže još veće koncentracije.
Glavni izoflavoni u soji su genistein i daidzein. Biološki aktivan oblik izoflavona soje je genistein koji je opisan kao inhibitor angiogeneze i fitoestrogen. Dr. Li je u Angiogenesis Foundation testirao dodatak prehrani koji je visoko koncentrirani oblik genisteina i daidzeina. Otkriveno je da ima snažno antiangiogeno djelovanje te da može izravno ubiti stanice raka prostate i limfoma. Bioaktivne tvari soje također svojim antiangiogenim djelovanjem sprječavaju rast aterosklerotskog plaka, koji je odgovoran za izazivanje srčanog udara, a istraživači u Aziji otkrili su da konzumacija soje može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 16 posto.
Među najuvjerljivijim epidemiološkim studijama o koristi soje je istraživanje sa Sveučilišta Vanderbilt na 5042 osobe koje su preboljele rak dojke. Tijekom četverogodišnjeg razdoblja, istraživanja su dokumentirala i povezivala količinu soje koju su ove žene konzumirale s ponovnom pojavom i smrtnosti od raka dojke. Da postoji ikakav potencijal da je soja štetna, pojavio bi se u ovoj populaciji žena. Umjesto toga, otkriveno je da su žene s najvišom razinom unosa soje smanjile rizik od ponovnog pojavljivanja raka za 32 posto, dok je rizik od smrtnosti smanjen za 29 posto. Ova korisna veza sa sojom uočena je bez obzira na to jesu li žene imale rak dojke s pozitivnim ili negativnim estrogenskim receptorima. Zbog svih ovih saznanja, Dr. Li savjetuje prehranu bogatu sojom i ženama i muškarcima.
Koja hrana od soje je dobra za mene?
Hrana od soje odnosi se na mnoštvo različitih vrsta hrane napravljene od zrna soje, drevne mahunarke koja je nastala u istočnoj Kini prije tri tisuće godina. Susreće se u mnogim oblicima; od svježih proizvoda od soje, kao što su edamame, tofu, sojin napitak i sojini orašasti plodovi, do hrane od soje koja je fermentirana, kao što su soja umak, miso, tempeh i druge.
Na azijskim tržnicama često se može pronaći svježa soja, ali postoji i u smrznutom obliku. Svježi tofu je vrlo svestran, uobičajena je hrana u Aziji i izvrstan izvor biljnih proteina. U zapadnim zemljama mogu se pronaći različite vrste tofua. 'Čvrsti' ili 'ekstra čvrsti' tofu izvrstan je pržen ili kao kajgana, dok se 'mekani' ili 'svileni' tofu može koristiti u smoothiejima ili kao zamjena za jogurt ili vrhnje s niskim udjelom masti. Na svakom jelovniku kineskog, japanskog, korejskog, tajlandskog ili vijetnamskog restorana nalazi se pregršt ponuda jela od soje.
Soja ima mnoge prednosti jer je izvrstan izvor proteina, ali dr. Li ne preporučuje odabir visoko prerađene hrane samo zato što je soja navedena kao sastojak. Umjesto toga savjetuje proizvode kao što su sojin napitak, tofu ili tradicionalne proizvode od soje koji se uobičajeno nalaze na azijskom jelovniku.
Dakle, dr. Li savjetuje obogatiti prehranu sojom jer zbog svojih sastojaka djeluje kao hrana koja izgladnjuje rak.
Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.