Zdravlje Prirodno liječenje 26. prosinca 2018.

Hemoroidi: 4 prirodna pripravka za ublažavanje tegoba

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na hemoroide nije imun nitko pa tako podjednako pogađaju i muškarce i žene i mlade i stare. Iako su uglavnom bezopasni, mogu biti prilično neugodni zbog područja kojeg zahvaćaju. Najbolji pristup u borbi protiv hemoroida je prevencija njihova nastanka, ali ako su već nastali ovih nekoliko prirodnih pripravaka mogu olakšati tegobe.

Melem protiv hemoroida - zagrij pola kilograma kvalitetne svinjske masti na tihoj vatri. Kada se istopi, dodaj dvije šake svježih cvjetova nevena i šaku sušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pusti da se zapjeni od vrenja, pa makni sa štednjaka. Miješaj oko pet minuta. Poklopi i ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Drugi dan lagano zagrij i miješaj dok se potpuno ne otopi, pa procijedite kroz sterilnu gazu i prelij u čistu teglicu. Hemoroide masiraj svaku večer.

Čaj za liječenje hemoroida - mogu se staviti kamilica, trputac, kopriva, preslica, plod borovice i majčina dušica. Stavljaj ih u jednakim omjerima. S ovim ljekovitim biljkama smiruju se bolovi, krvarenje i upala te se održava normalna stolica. Upotrijebiti se može i kadulja jer djeluje dezinficirajuće pa u probavnom sustavu uništava patogene bakterije, potiče probavu i održava metabolizam zdravim. Dnevno bi trebalo popiti litru čaja, ali pomalo kroz cijeli dan. Ako je prisutan zatvor, u čaj se mogu dodati komorač, lan, vodopija ili kora krkavine koja smiruje nadutost i olakšava pražnjenje crijeva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Krumpir – kod vanjskih hemoroida, krumpir narendaj i pospi maslinovim uljem. Prstohvat tako pripremljenog krumpira stavi na gazu i nasloni na anus. Oblog držite preko noći. Za unutarnje hemoroide – krumpir isijeci na kolutove i od jednog koluta napravi štapić. Dakle, otkini dio krumpira s lijeve i desne strane i ono što ostane u sredini naulji maslinovim uljem. Tako pripremljen krumpir umetnite u anus i osvite preko noći. Krumpir će se omekšati i tijekom nužde će izaći van.

Možda te zanima... Hemoroidi: 9 savjeta kako olakšati svakodnevne tegobe Zdravlje Hemoroidiuspr Možda te zanima... Omega-6 kiseline i hemoroidi se ne vole Hrana

Neem - pomaže radu crijeva i sprječava zatvor te na takav način liječi hemoroide. Ekstrakt neema možeš primjenjivati i kod vanjskih hemoroida da bi spriječila krvarenje i svrbež. U Ayurvedi se neem koristi već tisućama godina za mnoge tegobe. Čak oko 75 posto ayurvedskih pripravaka sadrže neem. Ova biljka pokazuje antibakterijska i antiupalna svojstva te djeluje protiv bolova.

Izvori za članak: Arhiva missZDRAVE i časopis Astral

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.