Hrana 28. kolovoza 2013.

Omega-6 kiseline i hemoroidi se ne vole

Hemoroidiuspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su uglavnom bezopasni, hemoroidi mogu biti prilično neugodni. Jedna naša čitateljica osim te tegobe ima i povišeni kolesterol, a muči je što lijek za jednu tegobu nepovoljno djeluje na drugu. Nutricionist Nenad Bratković savjetovao joj je da u tom slučaju na najmanju mjeru reducira namirnice bogate omega-6 masnim kiselinama

Sve veća učestalost tegoba uzrokovanih hemoroidima 

Hemoroidi su poremećaj o kojemu se u modernom društvu najmanje govori, a svakim je danom sve rašireniji. Statistički podaci su pokazali da će više od 75 posto populacije tijekom života iskusiti tegobe uzrokovane hemoroidima, a novija medicinska istraživanja pokazuju da će uskoro probleme s hemoroidima imati svaka druga osoba starija od 30 godina. Jedna naša čitateljica obratila nam se s upitom o tome kako uspješno liječiti i riješiti problem hemoroida i povišenog kolesterola.

''Već dugo imam problema s povišenim trigliceridima i kolesterolom, a uz to još imam unutarnje i vanjske hemoroide. Koristila sam Atoris tablete i omega-3 kapsule, no primijetila sam da se hemeroidi 'probude' svaki put kad uzmem lijek protiv povišenih masnoća. Upravo stoga trenutačno ne koristim nikakve lijekove, osim što se pridržavam dijetnog režima prehrane kod povišenih triglicerida i kolesterola. Zanima me postoji li kakav lijek, preparat ili možda kombinacija jednog i drugog koja bi na neki način 'pomirila' moje tegobe?'', pitala je čitateljica.

Oprez oko učinkovite doze masnih kiselina

Nutricionist Nenad Bratković čitateljici je savjetovao sljedeće: ''Prema mome saznanju, ne postoji dodatak prehrani koji bi jedinstveno objedinio sve sastojke koji su korisni pri pojavi hemoroida i koji bi usporedno omogućio snižavanje povišenih vrijednosti kolesterola, barem ne na biljnoj bazi. Tvoja prehrana bi se svakako trebala bazirati na namirnicama bogatima topivim vlaknima (pektini iz kore jabuke, smokve, itd.), ne nužno na celulozi (žitarice). Svakako bi trebalo reducirati na najmanju mjeru namirnice bogate proupalnim omega-6 masnim kiselinama koje provociraju hemeroide, ali i jako povisuju kolesterol.''

''Ako uzimaš omega-3 u tipičnim dozama od 180:120 mg EPA:DHA po kapsuli (30%), tada je važno znati kako je riječ o neučinkovitim dozama. Minimalna učinkovita doza trebala bi biti 1500 mg omega-3 sa 60 postotnim sadržajem omega-3. Samim takvim koncentracijama te koncentracijama iznad 2500 mg omega-3, može se bolje regulirati povišeni krvni tlak te sniziti povišene trigliceride (oprez uz terapiju lijekovima).''

Na sljedećoj stranici možeš pronaći savjete nutricionističkog tima Vitaminoteke o tome koje prehrambene namirnice je najbolje koristiti za brži oporavak od hemoroida.

Prevencija: pravilna prehrana

Najbolji pristup u borbi protiv hemoroida je prevencija njihovog nastanka. Pri tome je, uz izbjegavanje dizanja teškog tereta i dugotrajnog sjedenja ili stajanja, pravilna prehrana najučinkovitiji saveznik. Svakako organizmu valja osigurati dovoljno prehrambenih vlakana unosom obilja integralnih žitarica, voća i povrća. Prehrambena vlakna, naime, imaju sposobnost upijanja vode i bubrenja čime se povećava volumen stolice olakšavajući pražnjenje crijeva. Posljedično, smanjuje se tlak u crijevima, koji kada je povišen pogoduje nastanku hemoroida.

Redovitosti defekacije pridonosi i adekvatan unos tekućine, stoga je pijenje najmanje osam čaša vode i biljnih čajeva dnevno temelj prevencije nastanka hemoroida. Dodatno, voće bogato flavonoidima poput bobičastog voća neprocjenjivo je u borbi protiv hemoroida, budući da obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost krvnih žila.

9 savjeta za brži oporavak

Slijedi nekoliko prehrambenih savjeta nutricionističkog tima Vitaminoteke koji nisi samo korisni u prevenciji nastanka, već omogućuju i brži oporavak od hemoroida:

  • Neka mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke i cjelovite žitarice čine sastavni dio tvog jelovnika budući da obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima.
  • Svaki dan konzumiraj pet ili više serviranja voća i povrća.
  • Pij svaki dan obilje vode, bez obzira na to osjećaš li žeđ ili ne.
  • Ako hemoroidi krvare, posegni za namirnicama koje su bogate vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potraži dodatak prehrani koji osigurava željezo.
  • Izbjegavaj 'okidajuće' namirnice u nastanku hemoroida poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, procesiranih proizvoda i čokolade.
  • Izbjegavaj kavu i alkohol (posebice crno vino).
  • Svaki dan pojedi barem jedan kuhani obrok, posebice ako on sadrži i juhu.
  • Agresivni začini poput papra ili crvene paprike mogu pogoršati stanje, stoga ih je poželjno izbjegavati.
  • Svakodnevna umjerena tjelovježba dobar je put ka životu bez hemoroida.

Zanima li te kako liječiti hemoroide dobivene u trudnoći?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.