Zdravlje 25. travnja 2016.

Nova metoda uklanjanja hemeroida

Index
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Terapija kojom se učinkovito mogu liječiti povećani hemoroidi je kirurška. DG-HAL ili doplersko vođeno podvezivanje hemoroidalnih arterija je nova metoda kojom se u najvećem broju slučajeva trajno i uz minimalnu nelagodu liječe povećani hemoroidalni čvorovi

Genetska predispozicija, prehrambene navike i način života doprinijeli su tome da, prema procjenama, 50  posto ljudi srednje i starije životne dobi imaju povremene ili učestale tegobe uzrokovane hemoroidalnom bolešću. Tegobe uzrokovane povećanim hemoroidima su nešto o čemu se nerado razgovara. Posljedica toga je da se bolesnici često javljaju u već poodmakloj fazi bolesti ili s pojavom komplikacija, što otežava i produljuje liječenje.

Kirurška metoda za trajno uklanjanje tegoba

Uobičajeno je u početku bolesti liječenje započeti konzervativnom terapijom, no treba naglasiti da takva terapija ublažava simptome, ali ne liječi povećane hemoroidalne čvorove. Stoga, unatoč konzervativnim mjerama, bolest obično napreduje.Terapija kojom se učinkovito mogu liječiti povećani hemoroidi je kirurška. DG-HAL ili doplersko vođeno podvezivanje hemoroidalnih arterija je nova metoda kojom se u najvećem broju slučajeva trajno i uz minimalnu nelagodu liječe povećani hemoroidalni čvorovi.

Lokalna anestezija i brz oporavak

DG –HAL metoda liječenja hemoroida je nova, inventivna kirurška metoda liječenja bolesnih hemoroida, trajno učinkovita kod približno 95 posto bolesnika. To je najmanje invazivna operacija i za bolesnike najmanje neugodna metoda. Osmišljena je tako da rješava uzrok nastanka čvora. Šavovima, koji se postavljaju transanalno, podvežu se arterije koje dovode krv u bolesni hemoroidalni čvor. To se postiže pomoću doplerske sonde, kojom se točno lociraju završne grane hemoroidalnih arterija. Šavovi se postavljaju u dijelu crijeva koje nema osjetnih živaca, te se minimalna bol ili nelagoda tijekom zahvata javlja tek kod iznimno malog broja bolesnika.

Kako nema rezanja i oštećenja tkiva, funkcija hemoroidalnog čvora ostaje gotovo u potpunosti očuvana. Zahvat traje između 30 i 40 minuta. Da bi se dodatno smanjila nelagoda, operacija se izvodi u lokalnoj potenciranoj anesteziji. Nakon kraćeg post-operacijskog promatranja, koje traje od 30 minuta do 1 sat, pacijent se otpuštaju na kućnu njegu. Većina operiranih može se vratiti svakodnevnim aktivnostima već za 1 - 2 dana, a potpuna sanacija nastaje nakon 6 - 8 tjedana. Teži i uznapredovali oblici hemoroidalne bolesti uspješno se rješavaju DG-HAL + RAR metodom.

Prehrana koja pomaže kod hemeroida.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.