Zdravlje Simptomi i pomoć 26. lipnja 2018.

Znaš li zašto je debljina najopasnija u pubertetu i koje rizike nosi?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Djeca koja do tinejdžerske dobi skinu višak kilograma nemaju veći rizik za dijabetes. Debljina je najopasnija u pubertetu jer tada naše tijelo slabije koristi inzulin.

Pretilost je povezana s većim rizikom od brojnih bolesti, ali nova istraživanja pokazuju da postoji granica do koje se sve još stigne popraviti.

Velika danska studija pokazala je da pretila djeca koja do 13. godine dovedu u normalu kilažu nemaju veći rizik za dijabetes u odrasloj dobi od vršnjaka koji nikad nisu bili preteški. Dosad nije bilo poznato smanjuje li se i u kolikoj mjeri rizik od dijabetesa gubitkom kilograma.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Studija je objavljena nedavno, a sponzorirala ju je je Europska unija. Uključila je 62.565 muškaraca u Danskoj, čije se zdravlje redovito kontrolira tijekom školovanja i vojske. Uspoređivali su se podaci u dobi od 7, 13 te između 17 i 26 godina. Zaključak je da je debljina najopasnija u tinejdžerskim godinama. To je zato, objasnili su znanstvenici, što tad naš organizam postaje otporniji na inzulin. Mišići i organi više ne koriste inzulin jednako kvalitetno kao do tada pa ga treba više da obavi isti posao.

Trbuh-Dijeta Možda te zanima... Pretilost i nekretanje - tihe ubojice Dijeta Djeca Možda te zanima... Kako spriječiti pretilost djeteta? Dijeta

"Ova saznanja donose nadu u bolje zdravlje ako roditelji uspiju pomoći svojoj preteškoj djeci da dosegnu normalnu težinu", rekao je za Daily Mail Steven Gortmaker s Harvarda, koji se bavi dječjom pretilošću.

Djeca s viškom kilograma maju veći rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Imaš li gen za pretilost?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.