Dijeta 15. svibnja 2015.

Pretilost i nekretanje - tihe ubojice

Trbuh-Dijeta
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvati se prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nalaze na visokom 6. mjestu pretilosti u svijetu, a pri dnu smo ljestvice što se tiče vježbanja, poručuju iz PBS centra sportske izvrsnosti te tim povodom organiziraju tribinu čija je namjera osvijestiti potrebu za hitnim preokretom u životnim navikama ako želimo da nam društvo u budućnosti opstane kao zdravo i funkcionalno

Brz tempo života stvara nerealnu sliku o nama samima

Tribina  'Pretilost i nekretanje - tihe ubojice digitalnog društva' koju organizira PBS centar sportske izvrsnosti održat će se u utorak, 19. svibnja u 15 sati u dvorani Tribina grada Zagreba (Kaptol 27), a namijenjena je svima koji imaju problem s pretilosti ili imaju taj problem u obitelji, osjećaju umor, iscrpljenost i nezadovoljstvo. ''Hrana je prva emocija s kojom se još kao djeca susrećemo. Najuže je stoga vezana za naše emocije, a potom i raspoloženje. Brz tempo kakav današnji način života zahtijeva, bombardiranje medija i čitave industrije o reklamama za brzo mršavljenje doveli su do toga da su svi već bili na 5 milijuna dijeta. Međutim, nikako da shvatimo da je od odlaska na dijetu važnije promijeniti stavove, biti važni sami sebi, odrediti si granice i kontrolu'', tvrdi dr. Ljiljana Škrinjarić, psihoterapeutkinja, jedna od nekoliko stručnjaka koji će sudjelovati na tribini.

Na tribini će osim nje predavati stručnjaci iz različitih područja medicine, kineziologije, psihologije i prehrane te će se održati radionice s konkretnim prikazima praktičnih načina samopomoći putem vježbi body tehnike u kućnim ili uredskim uvjetima. Posjetitelji će dobiti kratke individualne savjete po pitanju pravilnog kretanja i redukcije masnih naslaga bez opasnosti povreda zglobova.

Ako želiš zdravo mršavjeti uz uravnotežene jelovnike, učlani se u Mršavimo zajedno klub i izgubi od pola kilograma do 1 kg tjedno!

60 % pretilih adolescenata ostanu pretili do kraja života

''Istraživanje koje je provedeno u vrtićima diljem Hrvatske među 3589 djece u dobi između 2. i 5. godine života pokazalo je kako se 16 posto njih nalazi u kategoriji preuhranjenih (s povećanom tjelesnom masom), dok 10 posto slučaja čini kategoriju pretilih (debelih). U literaturi se susreće pojam 'Fenomen putanje' kojim se opisuje zapažanje da 30 posto pretile djece i 60 posto pretilih adolescenata ostanu pretili do kraja života'', tvrdi doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, specijalist pedijatrije, predsjednik nevladine udruge 'Centar dječjeg zdravlja' te jedan od predavača na tribini. ''Koliko je značajan ovaj proces potvrđuju podaci da je oko 30 posto uzroka smrti neposredna posljedica debljine, a ako se tome pridodaju posljedične bolesti koje prate debljinu (visoki tlak, maligne bolesti i sl.) tada se procjenjuje da je oko 60 posto umiranja uzrokovano škodljivim procesima koji prate debljinu.''

Sve ove promjene u početku ne uzrokuju nikakve smetnje kod djeteta i to predstavlja veliki problem. ''Opća percepcija jest da je debelo dijete veselo, živahno, da izgleda zdravo. Ono voli papati i u tome nalazi veliki užitak. Sve navedeno predstavlja veliki problem u procesu liječenja debljine zbog izostanka motivacije kod djeteta i manjka suradnje roditelja. Liječenje je mukotrpno, dugotrajno i vrlo često neuspješno. Prehrana treba biti raznovrsna, njome treba osigurati sve što je potrebno za uredan rast i razvoj djeteta, dok istovremeno treba zaustaviti prirast na tjelesnoj masi (ili smanjiti tjelesnu masu). Istovremeno, dijete ne smije biti gladno - glad predstavlja patnju i dugoročno ima suprotni učinak zbog stresa koji donosi i opadanja motivacije. Paralelno treba izraditi i program tjelesnih aktivnosti'', dodaje primarijus Jovančević.

Svi misle na cilj, a ne i na emocionalnu i psihičku spremnost

Upravo stoga utemeljiteljica i voditeljica PBS centra sportske izvrsnosti mr. spec. Ana-Marija Jagodić Rukavina, dipl. kineziolog, inovatorica body tehnike, napominje da je najčešća pogreška koju osoba napravi kada odluči mršavjeti odlazak u ekstrem. ''Pretjerivanje u vježbanju i energetski unos niži od 1200 kcal - tijelo ulazi u tzv: mod gladovanja koji se čini trenutačno boljim u ogledalu, ali je istovremeno puno fragilniji i podložniji bolestima. Zagađeno i toksično tijelo treba vrijeme da se očisti i to je prvi ispit na kojem svi padaju jer žele smršavjeti brzo, bez razmišljanja o posljedicama.''

Kod pretilosti i nekretanja treba biti vrlo oprezan jer su zglobovi već sami po sebi izrazito opterećeni pa je svaka aktivnost koja ima poskoke, trčanja ili velika vanjska opterećenja opasna, osim ako se ne radi u izrazito kontroliranim uvjetima uz profesionalca koji razumije procese takvog tijela. ''Tijelo se mora osjećati emocionalno i psihički sigurno pri izboru aktivnosti, a to je ono što svi zaboravljaju jer samo misle na cilj! Realni i osviješteni planovi novih životnih navika mogu se ostvariti jedino uz pomoć stručnjaka. Iako bih rekla da je za svakog pojedinca program individualan, okviran savjet što se tiče aktivnosti je da treba krenuti s umjerenim aktivnostima koje potiču i održavaju izgradnju mišićnog tkiva, što će povećati bazalni metabolizam'', napominje.

Dodatne savjete o samomotivaciji, promjeni prehrambenih navika i ciljanim vježbama koje utječu na povećanu cirkulaciju, snaženje mišića i regeneraciju kardiorespiratornih kapaciteta možeš potražiti u utorak 19. svibnja na tribini 'Pretilost i nekretanje – tihe ubojice digitalnog društva'. Tribina će se održati u 15 sati u dvorani ''Tribina grada Zagreba'' (Kaptol 27). Ulaz je besplatan! Više informacija potraži na www.pbs.com.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.