Osobe oboljele od celijakije navikle su da paze sadrže li namirnice koje unose gluten ili ne. Međutim, opasnost vreba i iz kozmetičkih preparata, upozoravaju istraživači."Ruževi i puderi su vjerojatno najproblematičniji jer gotovo svi sadrže proteine koji potječu iz žitarica. Međutim, gotovo nigdje se ne može pročitati obavijest o tome", objašnjava Pia Prakash, internist na Sveučilištu George Washington
Vitamin E je zapravo derivat glutena
Kada osobe s celijakijom unesu gluten, njihov imunološki sustav napada strukture koje se nalaze u tankom crijevu zadužene za apsorpciju nutrijenata iz hrane. Simptomi se kreću od dijareje i nadutosti, do neobjašnjivog mršavljenja, nesvjestice i bolova u nogama. Jedini način da se to stanje spriječi je da se gluten izbaci iz prehrane.
Međutim, nanošenjem nekih losiona koji sadrže taj protein, može doći do pojave osipa, nadutosti i dijareje. Gluten je, naime, moguće apsorbirati putem kože ili ga preko ruža progutati. Stoga bi oboljeli od celijakije trebali kontaktirati proizvođača kozmetike koju koriste i provjeriti sadrže li njihovi preparati gluten. Vodi računa o natpisima na deklaracijama jer je u većini preparata vitamin E zapravo derivat glutena, iako se to ne navodi.
Pročitaj postoji li veza između glutena i debljine.