Zdravlje 07. travnja 2016.

Ponesi svoj glukometar u Dom zdravlja!

Dijabetes-M2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan zdravlja, kojeg u spomen na datum osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije obilježavamo 7. travnja, ove se godine odvija pod sloganom ''Pobijedi dijabetes'' i posvećen je borbi protiv šećerne bolesti. Kako samo u Hrvatskoj živi preko 230 tisuća osoba s dijabetesom to je ujedno jedan od naših najvećih, ali i globalno najprisutnijih javno zdravstvenih problema

Budući da tek manji dio pacijenata postiže željeni ishod terapije i živi bez komplikacija, u pravovremenom i što kvalitetnijem upravljanju ovom bolešću suvremenog doba odnedavno im pomaže informacijsko-komunikacijski pilot projekt ''Ponesi glukometar u svoj Dom zdravlja''.

Promotivna akcija

Promotivna akcija započela je krajem prošle godine lecima i plakatima po zagrebačkim tramvajima i autobusima te na ukupno deset lokacija Doma zdravlja Zagreb Centar i Doma zdravlja Zagreb Zapad koji su operativno uključeni u projekt. Ovaj pilot omogućuje obiteljskim liječnicima i patronažnim sestrama jednostavniji i brži uvid u točne podatke o mjerenjima glukoze u krvi obavljenim izvan zdravstvenih ustanova čime se značajno povećava djelotvornost njihovog stručnog savjetovanja. Važno je naglasiti kako pilot projekt na kojem uspješno surađuju tvrtke uniGluko s istoimenim proizvodom, MCS Grupa s aplikacijom Medicus.Net te kompanija Ericsson Nikola Tesla kao isporučitelj nacionalnog sustava za pohranu mjerenja učinjenih izvanbolničkim uređajima mZdravlje i Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH), koristi postojeće mehanizme razmjene podataka te se u potpunosti uklapa u već implementirane procese e/m-zdravstva.

Jedinstveni registar glikemija

Podaci očitani iz glukometara tako zamjenjuju često netočne ili nepotpune podatke iz dnevnika samokontrole pa se očekuje da će to smanjiti broj komplikacija kao i troškove terapije dijabetesa u zdravstvenom sustavu. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pilot projektom dobivaju uvid u novi suvremeni ICT alat za poboljšanje učinkovitosti, pravovremenosti, sigurnosti i kvalitete medicinskih usluga. Ovo također pruža i realan temelj za kreiranje jedinstvenog registara glikemija te, kroz platformu mZdravlje, omogućuje integraciju mnogobrojnih raznorodnih podataka dobivenih najrazličitijim uređajima u centralni sustav.

Sa stajališta korisnika procedura je jednostavna: treba samo ponijeti svoj glukometar u Dom zdravlja na jednoj od sljedećih zagrebačkih adresa: Runjaninova 4, Martićeva 63 a, Avenija Većeslava Holjevca 22, Grgura Ninskog 3, Kruge 44, Prilaz baruna Filipovića 11, Dragutina Golika 34, Vrtlarska 1a, Gandhijeva 5 te Zvonigradska 9. Tamo će patronažna sestra pomoću uniGluko uređaja podatke dobivene svakodnevnim višekratnim mjerenjima za nekoliko minuta sinkronizirati i dostaviti ih u nacionalni sustav mZdravlje koji je već integriran u CEZIH. Pomoću aplikacije Medicus.Net ti podaci postaju dostupni izabranom obiteljskom liječniku svakog pojedinog pacijenta što olakšava prilagodbu terapije i savjete za kontrolu bolesti.

Posebno je vrijedna činjenica da stručnjaci sada po prvi put mogu spojiti podatke očitane iz glukometara s podacima iz CEZIH-a. Tako dobivena analiza, s potencijalom za proširenje novim podacima kada se za to ukaže potreba, pruža vrijednu povratnu informaciju čiji je konačni cilj poboljšanje zdravstvene skrbi te bolja edukacija i kvalitetniji život pacijenata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.