Zdravlje 05. veljače 2024.

Očekuje se da će globalni slučajevi raka porasti za 77 posto do 2050. godine: izvješće WHO-a ​

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Procjenjuje se da je u 2022. bilo 20 milijuna slučajeva raka i 9,7 milijuna umrlih od raka, objavila je agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije, a taj sve veći teret prikriva "izrazitu nejednakost" među bogatim i siromašnim zemljama.

Od raka tijekom života približno oboli svaka peta osoba, a od te bolesti umire svaki deveti muškarac i svaka petnaesta žena, navodi se u priopćenju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) objavljenom u četvrtak, uoči Međunarodnog dana borbe protiv raka koji se obilježava 4. veljače. Ali, opasnost od raka varira ovisno o tome gdje pacijent živi, ​​navodi IARC u svojem polugodišnjem izvješću temeljenom na podacima iz 185 zemalja i 36 vrsta raka.

Primjerice, u najrazvijenijim zemljama svaka dvanaesta žena tijekom života oboli od raka dojke, ali samo jedna od 71 žene umre od njega. U zemljama koje su niže po indeksu ljudskog razvoja, jedna od 27 žena dobije rak dojke – djelomice zato što je stanovništvo obično mlađe, ali i kao rezultat manje izloženosti čimbenicima rizika poput prekomjerne težine, ali jedna od 48 žena umre od toga.

Možda te zanima... Rak kroz četiri stadija i što svaki od njih točno znači Zdravlje

Žene u tim zemljama “imaju manju vjerojatnost da će im se dijagnosticirati… i mnogo veći rizik od smrti od bolesti zbog kasne dijagnoze i neadekvatnog pristupa kvalitetnom liječenju”, rekla je Isabelle Soerjomataram, zamjenica voditelja IARC-ova ogranka za nadzor raka.

IARC je također rekao da različite vrste raka sada sve više utječu na stanovništvo kako se mijenja način života. Na primjer, rak debelog crijeva sada je treći najčešći rak i drugi po broju smrtnih slučajeva. Kolorektalni rak je posebno povezan s godinama, kao i čimbenicima načina života poput pretilosti, kao i pušenja i upotrebe alkohola. Međutim, rak pluća također se ponovno pojavio kao najčešći rak i vodeći uzrok smrti, s 2,5 milijuna novih slučajeva i 1,8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. IARC je rekao da je to vjerojatno povezano s upornom uporabom duhana u Aziji.

Možda te zanima... Rekli su joj da pati od anksioznost, a dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva Zdravlje

Premda su ograničenja povezana s pandemijom covida utjecala na dijagnozu i liječenje raka, dosadašnji podaci – uglavnom samo iz zemalja s visokim dohotkom – pokazuju minimalan utjecaj na preživljavanje, dodala je agencija na konferenciji za novinare.

IARC je rekao da će do 2050. broj slučajeva vjerojatno porasti 77 posto, na 35 milijuna, kako stanovništvo raste i stari. No učinak će biti neujednačen, u siromašnijim zemljama broj slučajeva porast će za 142 posto, rekla je agencija, a stope smrtnosti će se udvostručiti.

magnetna rezonanca Možda te zanima... Testiraju novu vrstu radioterapije za pacijente s rakom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.