Zdravlje 11. siječnja 2024.

Testiraju novu vrstu radioterapije za pacijente s rakom

magnetna rezonanca
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Liječnici u njemačkom gradu Dresdenu istražuju novi postupak radioterapije za pacijente oboljele od raka koji kombinira dvije različite tehnike.

U utorak je isproban prototip koji kombinira snimanje cijelog tijela magnetskom rezonancijom (MRI) u stvarnom vremenu sa sustavom za protonsko zračenje, pri čemu se snop protona usmjerava na bolesno tkivo, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Prema njemačkom Institutu za radioonkologiju OncoRay, to je prvi uređaj takve vrste u svijetu. Pacijenti s rakom obično se nadziru MRI-om tijekom radioterapije. Dobivene slike omogućuju bolje razlikovanje tumora od zdravog tkiva nego s drugim postupcima.

Time je moguće preciznije odrediti što treba ozračiti. Osim toga, mogu se prepoznati promjene u obliku i veličini koje se mogu pojaviti između dvije radioterapije. Prototip sada može istražiti do koje mjere se točnost protonske terapije može poboljšati MRI snimanjem.

Uređaj je postavljen u Medicinskom centru Sveučilišta u Dresdenu.

Možda te zanima... 5 savjeta kako prevenirati rak od liječnika koji je život posvetio borbi protiv ove bolesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.