Studija koju su proveli Harvard TH Chan School of Public Health, Sveučilište u Kaliforniji Santa Barbara (UCSB) i Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) otkriva da više od polovice svjetske populacije konzumira nedovoljne razine ključnih mikronutrijenata, uključujući kalcij, željezo i vitamine C i E.
Ovo je prva studija koja nudi globalne procjene neadekvatnog unosa 15 kritičnih mikronutrijenata bitnih za zdravlje. Nedostaci mikronutrijenata jedan su od najčešćih oblika pothranjenosti na globalnoj razini, a svaki nedostatak nosi svoje zdravstvene posljedice, od nepovoljnih ishoda trudnoće, preko sljepoće, do povećane osjetljivosti na zarazne bolesti. Prethodna istraživanja procijenila su količine dostupnih mikronutrijenata i koje od ljudi konzumiraju, a ova studija procjenjuje ispunjavaju li zahtjeve preporučene za ljudsko zdravlje i razmatra neadekvatnosti s kojima se posebno suočavaju muškarci i žene tijekom svog životnog vijeka, piše SciTechDaily.
Revolucionarni opseg i pristupačnost
"Naša je studija veliki korak naprijed", rekao je suvoditelj Chris Free, istraživački profesor na UCSB-u. "Ne samo zato što je prva koja je procijenila neadekvatan unos mikronutrijenata za 34 dobno-spolne skupine u gotovo svakoj zemlji, već i zato što ove metode i rezultate čini lako dostupnima istraživačima".
Istraživači su upotrijebili podatke iz Globalne baze podataka o prehrani, Svjetske banke i ankete o prehrani u 31 zemlji kako bi usporedili prehrambene potrebe s prehrambenim unosom među stanovništvom 185 zemalja. Podijelili su populaciju na muškarce i žene koje pripadaju 17 dobnih skupina: od nula do 80 u petogodišnjim rasponima, kao i skupini od 80+. Proučavali su petnaest vitamina i minerala: kalcij, jod, željezo, riboflavin, folat, cink, magnezij, selen, tiamin, niacin i vitamine A, B6, B12, C i E.
Studija je otkrila značajne nedostatke unosa za gotovo sve procijenjene mikronutrijente, isključujući proizvode obogaćene nutrijentima kao potencijalni izvor dodatnih nutrijenata. Neadekvatan unos posebno je prevladavao za jod (68% svjetske populacije), vitamin E (67 %), kalcij (66 %) i željezo (65 %). Više od polovice ljudi konzumiralo je nedovoljne razine riboflavina, folata i vitamina C i B6. Unos niacina bio je najbliži adekvatnom unosu, s 22 % globalne populacije koja konzumira neadekvatne razine, a slijede ga tiamin (30 %) i selen (37 %).
Rodne razlike i regionalni trendovi
Procijenjeni neadekvatni unos joda, vitamina B12, željeza i selena bio je viši za žene nego za muškarce unutar iste zemlje i dobnih skupina. Suprotno tome, više muškaraca konzumiralo je neadekvatne razine kalcija, niacina, tiamina, cinka, magnezija i vitamina A, C i B6 u usporedbi sa ženama. Dok su se obrasci neadekvatnosti mikronutrijenata jasnije pojavili na temelju spola, istraživači su također primijetili da su muškarci i žene u dobi od 10 do 30 godina najskloniji niskim razinama unosa kalcija, posebno u južnoj i istočnoj Aziji i subsaharskoj Africi. Unos kalcija također je bio nizak u Sjevernoj Americi, Europi i središnjoj Aziji.
"Ovi rezultati su alarmantni", rekao je Ty Beal, viši tehnički stručnjak u GAIN-u. “Većina ljudi – čak i više nego što se prije mislilo, u svim regijama i zemljama svih prihoda – ne konzumira dovoljno bitnih mikronutrijenata. Ti nedostaci ugrožavaju zdravstvene rezultate i ograničavaju ljudski potencijal na globalnoj razini”.
"Izazov javnog zdravlja s kojim se suočavamo golem je, ali liječnici i kreatori politika imaju priliku identificirati najučinkovitije dijetetske intervencije i usmjeriti ih na populaciju kojoj su najpotrebnije", dodao je stariji autor studije Christopher Golden, izvanredni profesor prehrane i planetarnog zdravlja na Harvard TH Chan School of Public Health.
Istraživači su primijetili da je nedostatak dostupnih podataka, posebice o individualnom unosu prehrane diljem svijeta, mogao ograničiti njihova otkrića.