Zdravlje 15. srpnja 2021.

Gillian Anderson rekla kako nikada neće nositi grudnjak, no je li to dobro za grudi?

Foto: shutterstock Gillian Anderson rekla je zbogom grudnjaku, a njezin primjer prate brojne žene
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao žene svakodnevno nosimo cijeli niz neudobnih odjevnih predmeta, no niti jedan nije tako neudoban kao grudnjak. Olakšanje nam je kad ga skinemo, a u pandemiji smo naučile da nekada možemo bez njega. Da stalno može bez grudnjaka shvatila je Gillian Anderson koja je na društvenim mrežama objavila kako više nikada neće nositi grudnjak

Grudnjak - jedan od muškarcima omiljenih, ali ženama najomraženijih odjevnih predmeta. Iako u njemu izgledamo neodoljivo te pruža podršku velikim grudima i olakšava tjelovježbu, nema boljeg osjećaja nego kada ga na kraju dana skinemo. Muke s grudnjakom više nikada neće imati glumica Gillian Anderson. Ona je, naime, na društvenim mrežama priznala kako više ne nosi grudnjak. Rekla je da joj je previše neudoban i da jednostavno neće više nositi grudnjak čak ni ako joj grudi dosegnu pupak

Ovom izjavom glumica je oduševila brojne žene koje su komentirale kako niti one ne žele nositi grudnjak, da se radi o spravi za mučenje i da je ovo za njih poticaj da ga se jednom i zauvijek riješe. Uzrok činjenici da sve više žena odbija nositi grudnjak zasigurno je i pandemija. Kako smo tijekom vremena provedenog doma sve manje nosile grudnjak, tako se naše tijelo naviknulo na udobnost koja s time dolazi. Sada kada se situacija ponovno mijenja, radije ćemo odabrati udobnije verzija grudnjaka, bez žica i tvrdih košarica ili grudnjak nećemo nositi uopće. 

@abbyscarol

ts had me dyinggg, anyways Gillian says to free the nipple! as she should #gilliananderson #jeanmilburn #fyp #wlw

♬ original sound - sarahcate

Je li nenošenje grudnjaka zdravije za grudi?

Pitanje koje se nameće je je li nošenje grudnjaka zapravo toliko zdravo da se isplati trpjeti neugodu? Iako grudnjak može olakšati bol u leđima ako imaš jako velike grudi, više ima mana nego prednosti. Pravih istraživanja na ovu temu je malo, a jedno od najvećih proveo je francuski profesor Jean-Denis Rouillon sa Sveučilišta Franche-Comté. On navodi kako grudnjak potpuno mijenja prirodan oblik grudi. Grudi su prekrivene tankom elastičnom kožom i podupiru ih ligamenti, ali ako cijelo vrijeme nosiš grudnjak oni će oslabjeti i grudi će promijeniti oblik. Grudnjak je također mjesto na kojem se skuplja velika količina znoja i nečistoća koje uzrokuju pojavu prištića i druge iritacije kože. 
 

Možda te zanima... Pet velikih pogrešaka koje radiš pri pranju grudnjaka Eko

Osim prištića, grudnjaci mogu uzrokovati i nešto ozbiljnije fibrocistične kvržice, pogotovo ako nosimo grudnjak krive veličine. Takav grudnjak uzrokovat će bol u leđima i ramenima, a istraživanja su pokazala da žene nakon nekoliko dana nenošenja grudnjaka osjećaju značajno olakšanje boli u navedenim područjima, prenosi Bright Side. Profesor Jean-Denis Rouillon u svom 15-godišnjem istraživanju zaključio je da žena nema gotovo nikakve medicinske, fiziološke ili anatomske benefite od grudnjaka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako već moraš nositi grudnjak, neka bude mekan i napravljen od prirodnih materijala

Ako moraš nositi grudnjak, izaberi pravi za sebe

Ako nisi još skupila hrabrosti grudnjake zaključati u ladicu i ponosno prošetati sa slobodnim grudima ispod majice, svakako obrati pozornost da je grudnjak koji nosiš prave veličine. Većina bolova u leđima i ramenima može se izbjeći pravilno odabranim grudnjakom, no procjenjuje se da čak 80% žena nosi grudnjak krive veličine. 
 

Grudnjak_4 Možda te zanima... Izračunaj svoj idealni broj grudnjaka Ljepota i relax

Osim veličine, bitan je i odabir tkanine, ali i oblika. Kada kupuješ grudnjak neka ne bude napravljen od sintetičkih materijala nego biraj one od pamuka ili bambusa. Ako nemaš jako velike grudi, nema potrebe da nosiš grudnjak sa žicom, a isto tako grudnjake s čvrstim košaricama možeš zamijeniti onim mekima. Situacija u kojoj bi trebala nositi grudnjak je vježbanje i tada su najbolji pamučni sportski grudnjaci koje grudi drže na mjestu. 
 

Možda te zanima... Kako odabrati udoban i podržavajući grudnjak? Zdravlje

Zašto nosimo grudnjak?

Ono što je Gillian svojom izjavom potaknula je promišljanje zašto uopće nosimo grudnjak. Radi li se o zdravstvenim benefitima ili jednostavno tradiciji? Odgovor je, naravno, društvena tradicija i norma. Prvi oblici grudnjaka pojavili su se još u 14. stoljeću prije Krista kada su žene raznim tkaninama omatale grudi. Kasnije je takav improvizirani grudnjak poprimio oblik korzeta koji je trebao težinu grudi prebaciti na rebra, no izazivao je puno veće probleme nego što je donio olakšanja. Kako bi se oslobodile korzeta, žene su eksperimentirale s raznim oblicima grudnjaka i na posljetku došle do oblika nalik na onaj koji poznajemo danas. Zanimljivo je da je događaj koji je uklonio korzete iz popularne mode nedostatak metala uslijed Drugog svjetskog rata. Jednom kada je rat završio, sve moderne žene nosile su grudnjake. Zašto? Zato što je pojam vidljive ženske bradavice odjednom postao prava tabu tema. Iako za razliku od muških bradavica ženske zapravo imaju ulogu, i danas se smatraju kontroverznim prizorom te se cenzuriraju na fotografijama i video klipovima. 

Koliko je ženama prekipjelo nositi grudnjak govori i činjenica da je u Americi nastao Nacionalni dan bez grudnjaka koji se održava 13. listopada. Taj dan žene diljem svijeta na posao, u školu ili doma ne nose grudnjak. Ako više žena odluči promijeniti navike nošenja grudnjaka i o tome progovori kao Gillian, možda se promijeni i stigma koja prati ženske grudi. Do tada pokušaj pronaći što udobniji grudnjak i razmisli da barem smanjiš nošenje grudnjaka na nužni minimum. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.