Zdravlje Zdravlje žena 25. studenoga 2019.

Kako odabrati udoban i podržavajući grudnjak?

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šesnaest milijuna grudnjaka kupuje se svake godine, no procjenjuje se da 80 % žena nosi grudnjak pogrešne veličine.

Grudnjaci se danas nose iz istih razloga kao i onda kada su se prvi put pojavili na tržištu. Oni drže grudi podignutima i pružaju im podršku, pogotovo za vrijeme intenzivnijih fizičkih aktivnosti.

No, neka istraživanja povezuju grudnjake s rakom dojke. Neke studije tako smatraju da spavanje u grudnjaku ili jako uski grudnjaci koje ti stvaraju nelagodu suzbijaju limfni protok. Kada se limfni sustav ne može pravilo isušiti zbog grudnjaka, to može pridonijeti nastanku raku dojke, navela je Katie Wells autorica portala Wellness Mama.

Grudnjak_4 Možda te zanima... Izračunaj svoj idealni broj grudnjaka Ljepota i relax

Razvoj grudi događa se za vrijeme puberteta. Ligamenti u tkivu dojke, nazvani Cooperovim ligamentima, tanka su tkiva koja se nalaze u grudima i podupiru dojku. Ti ligamenti pridržavaju grudi za vrijeme razvoja i rasta, međutim, kako žena stari, oni počinju atrofirati. Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da se spomenuta struktura podrške značajno smanjuje s navršenih 45. godina starosti, dok se njihova elastičnost počinje smanjivati od sredine 20-ih godina žena.

Na to velik utjecaj mogu imati i navike žena da relativno rano počnu nositi grudnjake, posebno one sportske, što može dovesti do toga da se mišići opuste nešto ranije nego što bi trebali.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako odabrati 'zdrav' grudnjak?

Grudnjaci variraju. Mogu biti napravljeni od različitih materijala i na mnogo različitih načina. Mogu biti pamučni i oblikovani više za fizičke aktivnosti, a mogu biti čipkasti i seksi.

Wells je izdvojila nekoliko smjernica koje trebaš slijediti pri odabiru grudnjaka:

  • Odaberi grudnjak izrađen od prozračne (i po mogućnosti organske) tkanine.
  • Organski pamuk i bambus su dobar izbor.
  • Pazi na zatvarače ili kopče od lateksa ili nikla, koji mogu iritirati one koji su osjetljivi na spomenute materijale.

Prozračna tkanina smanjuje količinu vlage kako bi tvoje područje prsnog koša bilo suho. Ljudska tijela izbacuju toksine putem znoja, tako da hvatanje svog tog znoja unutar grudnjaka nije samo neugodno iskustvo, već je i nezdravo. 

Nadalje, grudnjaci bez žice također su možda bolji izbor za tebe. Nekoliko studija sugerira da upravo žica u grudnjacima može biti uzrokom nekih zdravstvenih problema, dok se dio ljudi s tim studijama ne slaže. Ono što je sigurno jest da spomenuta žica može izazvati iritacije na koži ako te prejako stišće ili ako probije tkaninu u kojoj se nalazi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Loša je navika danima nositi isti grudnjak bez pranja jer to može dovesti do mrlja i postojanih mirisa, kao i iritacije kože, osipa ili infekcija kože

 Wells je također izdvojila i nekoliko savjeta koje moraš imati na umu prilikom prilagođavanja grudnjaka:

  • Naramenice trebaju biti ugodno stegnute. Ako ti klize s ramena, jače ih učvrsti.
  • Ako ti naramenice ostavljaju crvene tragove na koži ili ti rade ranice, prejako su zategnute.
  • Grudi sa stane i na vrhu - ne bi trebale biti izvan košarice.
  • Grudnjak ne bi trebao izgledati naborano ili biti udubljen. To znači da je prevelik.
Možda te zanima... Sedam znakova koji ti govore da nosiš pogrešnu veličinu grudnjaka Ljepota i relax

Razmisli o - stadiju života, aktivnostima i veličini svoga tijela

Trudnoća, dojenje i menopauza vremena su u kojima dolazi do mnogo hormonalnih promjena te bi bilo dobro da razmisliš o grudnjaku s rastezljivom tkaninom koja bi se mogla oblikovati ovisno o tvojim grudima.

Žene koje se bave sportom, poput trčanja ili jahanja, trebaju grudnjak s većom podrškom i čvrstoćom. No, tkanina bi i dalje trebala biti prozračna i pomalo fleksibilna.

Žene koje su nešto jače građe ili jednostavno imaju izražene obline ugodnije se osjećaju kada nose grudnjake sa širim naramenicama i zatvaračima. To im pomaže smanjiti i prenijeti dio težine s leđa, ramena i vrata koja im može negativno utjecati na kralježnicu.

"Ne nošenje grudnjaka ili njegovo skidanje jednom kada se vratiš kući najzdravija je opcija", zaključila je Wells i nastavila, "međutim, za one žene koje to nisu spremne napraviti ili jednostavno ne žele, najzdravija je opcija fleksibilan grudnjak s dobrom potporom i prozračnim materijalom." 

Možda te zanima... Je li nošenje grudnjaka povezano s rakom dojke plus vježbe za podizanje grudi Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.