Eko Eko dom 21. svibnja 2019.

Pet velikih pogrešaka koje radiš pri pranju grudnjaka

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što je ponekad prava avantura pronaći odgovarajuči grudnjak, još veća je muka ako se on ošteti nakon pranja. Udobne i kvalitetne grudnjake je teško pronaći te mogu biti skupi, a savjetuje se da ih zamijeniš svakih šest do devet mjeseci.

Želiš li da tvoj grudnjak potraje čim duže, svakako pripazi na ove česte greške. 

Prečesto pranje grudnjaka

Za razliku od donjeg rublja, nema potrebe prati grudnjak nakon svakog nošenja. Prije nego grudnjak ponovno staviš na pranje prisjeti se kada si ga zadnji put oprala, koliko puta si ga nosila i koliko si ga dugo nosila. Uzmi u obzir i vrijeme (je li bilo užasno vruće?) i kakve aktivnostima si se bavila. Zapravo je poanta u tome da prečesto pranje grudnjaka uništava tkaninu i elastičnost.

Korištenje prejakog deterdženta

Većina klasičnih deterdženata (naročito praškastih) je pregruba za grudnjake i može s vremenom oslabiti tkaninu. Stoga probaj nabaviti posebne deterdžente koji neće uništiti tkaninu i boju. I naravno, nikada ne koristi izbjeljivač! 

Nekorištenje vrećice za pranje rublja

Grudnjake bi najbolje bilo prati ručno, ali ako bi to radije izbjegla, svakako koristi mrežaste vrećice za donje rublje. Vrećica će zaštititi grudnjake od rastezanja i držati kukice dalje od ostale odjeće koju pereš s njima. Ako pereš grudnjake u perilici, svakako koristi program s nižom temperaturom i manjim brojem okretaja. 

Pranje sportskih grudnjaka kao i ostale odjeće 

Iako su sportski grudnjaci drugačije šivani i dizajnirani, njihova tkanina je također osjetljivija. Oni su često podstavljeni kako bi osigurali što bolju potporu grudima pa ih također u perilici treba prati u posebnoj vrećici te na posebnom programu. 

Nepravilno sušenje

Kad god je to moguće, ostaviti grudnjake da se osuše na zraku. Sušenje grudnjaka u sušilici će tijekom vremena oslabiti tkaninu i  oštetiti elastičnost. Također, žice koje koje udaraju o bubanj sušilice stvorit će neravnine, a zbog čega će grudnjak postati neudoban. Ne preporučuje se vješanje mokrih grudnjaka za naramenice je ih to može rastegnuti. Ako nemaš vremena ili strpljenja sušiti grudnjak na zraku, stavi ga u sušilicu na najniži stupanj zagrijavanja kako bi sasvim smanjila mogućnost oštećenja. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.