Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 10. veljače 2022.

EU se zalaže za cijepljenje protiv covida u Africi jer opskrba više nije problem

Foto: shuterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najviši dužnosnici Europske unije rekli su da je niska primjena cjepiva protiv covida u afričkim zemljama postala glavni problem u globalnom uvođenju cjepiva nakon nedavnog povećanja zaliha.

Afričke zemlje započele su svoje kampanje za cijepljenje puno kasnije od bogatijih država koje su osigurale ograničene doze cjepiva na kraju 2020. No, posljednjih mjeseci zalihe su ubrzano porasle, a mnoge države imaju problema s njihovim primjenom, a neke poput Konga i Burundija, koristile su manje od 20 % dostupnih doza, prema podacima iz Gavija, neprofitnog globalnog saveza za cjepivo.

"Čini se da problem više nije u razini donacija, već je problem u primjeni tih cjepiva", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian na predsjedanju Vijeća EU u Francuskoj. 

Otežano cijepljenje u Africi

Diplomati Europske unije rekli su da su kratki rok trajanja cjepiva, ograničeni skladišni prostori, loša zdravstvena infrastruktura i neodlučnost o cjepivu među glavnim razlozima koji su ometali cijepljenje u Africi. Također je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla da će EU više ulagati kako bi potaknuli cijepljenje u afričkim državama koje zaostaju prenosi Reuters.  

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Neke afričke zemlje upotrijebile su samo oko jedne trećine primljenih doza ''Moramo se još više potruditi ako želimo ubrzati cijepljenje, pogotovo u afričkim državama, gdje su stope cijepljenih među najnižim'', izjavila je von der Leyen. Dodala je da će EU potrošiti 125 milijuna eura za pomoć zemljama u obuci medicinskog osoblja i cijepljenju stanovništva, uz 300 milijuna eura koje su EU i njezine države već izdvojile za tu svrhu. 

Možda te zanima... Koliko je potrebno da booster cjepivo počne djelovati i o čemu ovisi učinkovitost? Zdravlje

EU i dalje šalje cjepiva Africi

Ursula von der Leyen rekla je da će EU nastaviti slati cjepivo u Afriku, s ciljem isporuke 450 milijuna cjepiva do ljeta, što je tri puta više od količine koja je već podijeljena. Iz neprofitnog globalnog saveza za cjepivo Gavi, koje je na čelu programa zaduženog za dijeljenje cjepiva COVAX, poručuju da je samo 67 % cjepiva protiv covida iskorišteno u 91 najsiromašnijoj zemlji. 

Neke afričke zemlje znatno zaostaju. Zambija, Čad, Madagaskar, Džibuti, Somalija, Burkina Faso i Uganda upotrijebile su samo oko jedne trećine primljenih doza prema podacima Gavija. Do sada je samo oko 10 % Afrikanaca cijepljeno protiv covida. 

I Afrika će proizvoditi cjepivo

Budući da se patenti za covid moraju dijeliti, velika prekretnica dogodila se u Južnoj Africi kada su znanstvenici reproducirali Modernino cjepivo protiv covida. Afrika ima oko deset proizvođača cjepiva, ali većina ne proizvodi aktivne sastojke cjepiva, već 60 % dolazi putem COVAX programa. Nedostatak proizvodnje jedan je od razloga zašto je samo 10 % Afrikanaca u potpunosti cijepljeno protiv covida. Cilj je afričkih čelnika cijepiti 70 % populacije ove godine, ali iz Svjetske zdravstvene organizacije smatraju da bi se ta brojka trebala povećati sa šest milijuna ljudi na 36 milijuna. Do sada su samo Mauricijus i Sejšeli ispunili cilj od 70 %. 

Države članice Afričke unije provode cilj najavljen još prošlog travnja da se 60 % rutinski korištenih cjepiva u Africi proizvodi na kontinentu u sljedeća dva desetljeća. Afrička razvojna banka planira uložiti do tri milijarde američkih dolara za potporu farmaceutskoj industriji tijekom 10 godina, rekao je za Nature potpredsjednik banke za infrastrukturu Solomon Quaynor. To će uključivati ​​financiranje prometne i logističke infrastrukture i potporu afričkim kapacitetima za regulaciju lijekova. Godišnje će se ulagati oko 100 milijuna dolara u proizvodnju lijekova, uključujući cjepiva. Cilj je podržati dvije do tri tvrtke ili projekta svake godine. Osim toga, BioNTech u Mainzu u Njemačkoj, koji je proizveo mRNA cjepivo s njujorškim Pfizerom, najavio je da će izgraditi proizvodne pogone u Ruandi i Senegalu

Možda te zanima... Kome možda nije u interesu da pandemija završi? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.