Zdravlje Simptomi i pomoć 03. travnja 2018.

Epiduralna igla ostala joj je u kralježnici 14 godina, a mogla bi ostati i paralizirana

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amy Bright iz Texasa 2003. godine rodila je sina Jacoba carskim rezom. Tijekom davanja epiduralne anestezije, liječnicima je ostala igla zabodena u njenoj kralježnici, što je otkrila tek 14 godina nakon zbog nepodnošljivih bolova u leđima, prenosi Prevention.

U studenom prošle godine liječnici su otkrili kako je uzrok njenoj kroničnoj boli u leđima zaboravljena igla koja je puknula za vrijeme uštrcavanja epiduralne anestezije. 

Igla je ostala zabodena 3 centimetra u njezinoj kralježnici nakon liječničke pogreške koja se dogodila prije 14 godina u bolnici u Jacksonvilleu u Floridi. 

"Svaki puta kada se pomičem, hodam, naginjem, okreće i spavam, ta se igla pomiče unutar moje kralježnice.", rekla je Bright. "Tijekom 14 godina sama sam sebi stvorila oštećeno tkivo u kralježnici zbog kretanja ove igle. Ljuta sam.", završila je svoju izjavu koja je ujedno i objašnjenje zašto bi ih mogla i tužiti. 

Kaže kako je u konstantnoj agoniji i boji se za svoju budućnost, a počela joj je slabiti i noga zbog čega bi vrlo lako mogla završiti u invalidskim kolicima. 

Čak i ako se igla izvadi, oštećenje živaca i bol bi mogla nestati, no to bi Bright moglo ostaviti paraliziranom. Do kraja života će se morati oslanjati na fizikalnu terapiju kako bi 'popravila' štetu što je više moguće. 

Trudnica_Vjezbe-Z Možda te zanima... Pripremi se za porod Fitness Možda te zanima... Koje boje su tvoje oči? Boja očiju otkriva kako ćeš podnijeti bol na porodu Zdravlje

Jesu li epiduralne riskantne?

Ovo je jedan od najčešćih načina ublažavanja boli kod poroda, prema Američkoj organizaciji za trudnoću. To je vrsta lokalne anestezije koja 'otupljuje' tijelo od struka prema dolje. 

Nakon što se očisti lumbalno područje (donji dio leđa), u njega se zabije igla kako bi se mogao provesti kateter kroz koji će lijek ući u tijelo. 

Mary Jane Minkin, sa Medicinske škole prestižnog Sveučilišta u Yaleu kaže kako je ovo bio ekstreman slučaj

"Anesteziolozi bi trebali gledati u iglu koja provodi kateter kad ju vade van", rekla je. "U mojih 40 godina iskustva ovo nisam nikada doživjela", nastavlja. 

Dodaje kako su epiduralne inače sigurne i ne bi trebale strašiti nikoga. 

Ipak, postoje neke nuspojave epiduralnih poput svrbeža, smanjenje krvnog tlaka (što pak uzrokuje vrtoglavicu i mučnost), problema s mokrenjem, vrućicu i ponekad glavobolju

Priprema za porod: čučnjevi i istezanje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.