Zdravlje 16. siječnja 2023.

Kako jesti smokve u zimskom periodu protiv zatvora?

Smokve
Foto: Guliver/Shutterstock Sezona svježih smokava je ljeti, ali se u ovom voću može uživati tijekom cijele godine.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Smokva je stablo koje pripada porodici dudova i prirodno raste u većini mediteranskih zemalja. Plodovi smokve bogati su hranjivim tvarima, a konzumacija ovog voća donosi niz zdravstvenih prednosti, od koristi za zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, za jačanje imuniteta, ali i zdravlje kože, kose i kostiju te je savršen izvor energije.

Svježe smokve sadrže malo kalorija iz prirodnog šećera, a svega nekoliko smokava utažuje glad i idealan su niskokalorični međuobrok ili dodatak obroku. S druge strane, suhe smokve su bogate šećerom i kalorijama, jer se šećer koncentrira kada se plodovi suše. Nekad su se smokve koristile kao izvor šećera, a ovaj snažan energetik odlična je poslastica za povratak vitalnosti. 

Sezona svježih smokava je ljeti, ali se u ovom voću može uživati tijekom cijele godine. Od plodova smokve pripremaju se sve vrste džemova, pekmeza, marmelada i kompota. Poslastice od smokava imaju iznenađujuće nježan i bogat okus. U hladnim danima tijekom zimskih mjeseci pekmez od smokava oduševit će te ne samo očuvanim nutrijentima, već i nevjerojatnom aromom! Džem i pekmez od smokava može se, osim na žlicu, jesti i u kombinaciji s drugim jelima, primjerice miješati s jogurtima, mekim i tvrdim sirevima ili pak u smoothiejima, frapeima, sladoledima, ali i slanim jelima. 

Zdravstvene prednosti smokve

Smokve sadrže antioksidanse, vlakna, minerale i vitamine kao što su kalcij, bakar, magnezij, kalij, fosfor i željezo, riboflavin, tiamin kao i vitamine A, B6, C i K. Konzumacija smokava ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući benefite za zdravlje probavnog sustava i srca te imunitet.

 | Author: Sandra Babac Foto: Sandra Babac

Zdravlje probavnog sustava

Smokve su od davnina poznate kao domaći prirodni lijek za probavne probleme. Dobar su izvor vlakana, koja potiču probavu i koriste se u sprječavanju i reguliranju zatvora. Unos puno vlakana povezan je s manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i raka crijeva.

Također su bogate i prebioticima, koji hrane zdrave bakterije koje žive u crijevima, tako da i ovo može pomoći zdravlju crijeva. Blago laksativni učinak imaju pekmez i džem od ovog voća. Smokve ne izazivaju ovisnost, pa ih možeš sigurno koristiti u borbi protiv zatvora, čak i kroničnog. Pekmez od smokava je prirodna pomoć i u liječenju zatvora u trudnoći i kod djece.

 | Author: Sandra Babac Foto: Sandra Babac

Zdravlje krvožilnog sustava i srca

Visoki krvni tlak - hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan od čimbenika koji dovodi do visokog krvnog tlaka je neravnoteža kalija uzrokovana unosom previše natrija, a premalo kalija. Smokve su namirnica bogata kalijem i mogu pomoći u ispravljanju te neravnoteže, dok visoke razine vlakana u smokvama mogu pomoći u ispiranju viška natrija iz sustava.

Redovita konzumacija smokava štiti od srčanog i moždanog udara, normalizira krvni tlak, stabilizira rad krvnih žila. Smokve mogu poboljšati i razinu masnoće u krvi, što također može poboljšati zdravlje krvožilnog sustava i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Mogu pomoći i u kontroli razine šećera u krvi, a jedna studija otkrila je da pića koja sadrže visoke doze ekstrakta ploda smokve imaju niži glikemijski indeks od pića bez ekstrakta ploda smokve, što znači da bi ta pića imala povoljniji učinak na razinu šećera u krvi. Međutim, suhe smokve imaju visok sadržaj šećera i mogu kratkoročno povećati razinu šećera u krvi pa ako imaš problema s kontrolom razine šećera u krvi, trebaš ograničiti unos suhih smokava.

Jačanje imuniteta i borba protiv upala i bolesti

Smokve jačaju imunološki sustav jer sadrže vitamin A. Tijelo koristi vitamin A za proizvodnju novih krvnih stanica, uključujući bijele krvne stanice važne za imunološki sustav. Smokve sadrže antioksidanse, flavonoide i fenole koji pružaju brojne zdravstvene prednosti kao što je borba protiv nakupljanja slobodnih radikala u tijelu koji mogu uzrokovati mnoge bolesti. Ovi spojevi također imaju protuupalna svojstva koja jačaju imunološki sustav i pomažu u ubijanju bakterija i virusa. 

Smokve se koriste kao lijek kod kašlja jer potiču snažno iskašljavanje. Učinkovito razrjeđuju sluz, olakšavaju uklanjanje sluzi. Korisne su kod bronhitisa, upale pluća, hripavca, a preporučuju se kod astme.

Smokve | Author: Sandra Babac Foto: Sandra Babac

Zdravlje kože i kose

Smokve mogu imati blagotvorne učinke na kožu, osobito kod ljudi s alergijskim dermatitisom ili suhom kožom koja svrbi kao rezultat alergija. Istraživanja su pokazala da smokvino mlijeko (mliječ) koje sadrži lateks pomaže u liječenju virusnih bradavica.

Također, pokazalo se da kombinacija voćnih ekstrakata, uključujući ekstrakt smokve, ima antioksidativne učinke na stanice kože, smanjuje razgradnju kolagena i poboljšava izgled bora.

Neke studije proučavale su vezu između smokava i zdravlja kose. Smokve sadrže veliku količinu željeza, koje se savršeno apsorbira, a važan je mineral za održavanje zdrave kose. Džem od smokava dobar je za prevenciju anemije, odnosno za povećanje hemoglobina, a zbog slatkog okusa vole ga i djeca i trudnice.

Zdravlje kostiju

Smokve su dobar izvor i kalcija i kalija, minerala koji djeluju na poboljšanje gustoće kostiju, što može spriječiti stanja poput osteoporoze. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata kalijem posebno može poboljšati zdravlje kostiju, dok je kalcij ključna strukturna komponenta kostiju te se pokazalo da povećanje unosa kalcija poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod djece i adolescenata.

Seksualno zdravlje

Smokve su i izvor folata koji su važni za plodnost te mangana koji je važan za ravnotežu estrogena i progesterona u ženskom tijelu. Plodovi smokve bogati su cinkom pa su dobar način za prirodno povećanje razine testosterona kod muškaraca. Zbog visoke razine antioksidansa te esencijalnih hranjivih tvari i minerala mogu poboljšati pokretljivost i broj spermija. 

Za sve koji žele tijekom cijele godine živjeti zdravo i aktivno, te u svoju prehranu uvesti smokve, najbolji izbor je ekološki pekmez Šinjorina Smokva, višestruko nagrađivan za kvalitetu i dizajn. Sadrži samo jedan sastojak – svježu eko smokvu ugušćenu u vlastitom soku i bez ijednog dodatka. Iz vlastitih nasada u Poljicima kod Nina, smokve se ručno beru u svojoj najoptimanijoj zrelosti i odmah idu u preradu. Smokve su posebne i po tomu što ih bura prska cvijetom soli iz Velebitskog kanala. A kad svježih smokava na stablima više nema, najbliža je - "Šinjorina Smokva", prirodna i zdrava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.