Zdravlje Simptomi i pomoć 10. veljače 2017.

Disfunkcija donjih mišića zdjelice "krivac" za zatvor i bolne spolne odnose

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Disfunkcija donjih mišića zdjelice se može povezati s brojnim problemima, poput bolnih odnosa ili učestale potrebe za mokrenjem. Osobe koje boluju od ovog poremećaja stežu mišiće u području zdjelice, umjesto da ih opuste i tako otežavaju normalan rad crijeva te stvaraju pritisak u zdjelici.

Glumica Zosia Momet, poznata po otvorenim istupima, ovog puta je na Makers konferenciji u Los Angelesu progovorila o svojoj dugogodišnjoj borbi sa zdjeličnom boli. Kako tvrdi, kroz razdoblje od 6 godina je imala osjećaj kao da konstantno trpi snažnu urinarnu infekciju. 

Trebala je proći preglede kod nekoliko različitih liječnika da bi saznala da pati od disfunkcije donjih mišića zdjelice. Neki su ju pritom ismijali, jedan joj je prepisao lijekove za spolno prenosive bolesti, a drugi pokušao ispirati vaginu kiselinom.

Simptomi

Pored učestalog mokrenja, bolnih donosa i bolova u leđima i zdjelici, kod ovog sindroma se može javiti i zatvor ili otežano pražnjenje crijeva.Simptom o kojem se ne govori mnogo, a prilično je čest kod ovog sindroma je stalni osjećaj pritiska, navodi Isa Herrera, fizikalna terapeutkinja, specijalizirana za tretiranje disfunkcije mišića zdjelice.

Koliko često je normalno mokriti?

Liječenje

"U prosjeku, žena posjeti 6 do 8 liječnika prije no što dobije ispravnu dijagnozu", objašnjava Herrera. Sam proces liječenja može uključivati llijekove za opuštanje mišića u manjim dozama, a iznimno i operacijski zahvat.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Najčešći pristup rješavanju ovog problema je fizikalna terapija: "Mišići žena koje pate od disfunkcije donjih mišića zdjelice su kratki i čvrsti. Terapijom ih zapravo moramo izdužiti i opustiti", tumači Herrera.

Trening prema horoskopskom znaku

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.