Zdravlje 19. rujna 2023.

Depresija može uzrokovati dijbetes tipa 2, zaključak je istraživanja

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo genetsko istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je da depresija može biti izravan uzrok razvoja dijabetesa tipa 2.

U svijetu od dijabetesa boluje 422 milijuna ljudi, a među njima ih 95 posto ima dijabetes tipa 2. Znanstvenici su i prije znali da u pacijenata s dijabetesom tipa 2 postoji dvaput veća vjerojatnost od razvoja depresije u usporedbi s onima koji od te bolesti ne boluju.

No nije bilo u potpunosti razjašnjeno uzrokuje li depresija dijabetes ili je obrnuto. Stoga su se u ovom istraživanju koristili statističkom metodom, Mendelovom randomizacijom, da bi analizirali genske i zdravstvene podatke. Prvi su put otkrili da depresija izravno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ali ne i obrnuto. Otkrili su i da postoji sedam genskih varijanti koje pridonose razvoju i dijabetesa tipa 2 i depresije.

 

dijabetes Možda te zanima... Senzor za bezbolno mjerenje šećera od sada besplatno i oboljelima od dijabetesa tipa 2 Zdravlje

Riječ je o zajedničkim genima koji imaju važnu ulogu u proizvodnji inzulina ili upalama mozga, gušterače ili masnoga tkiva, a promjene u tim biološkim procesima potencijalno objašnjavaju kako depresija utječe na dijabetes. Premda nije pronađen izravan uzrok koji bi ukazivao na to da dijabetes uzrokuje depresiju, stručnjaci i dalje vjeruju da teret života s dijabetesom tipa 2 može biti odlučujuć faktor u razvoju depresije.

"Ova iznimno važna studija daje nam nove uvide u poveznice između genetike, dijabetesa tipa 2 i depresije", rekla je Elizabeth Robertson, direktorica istraživanja u udruzi Diabetes UK., što je otkriveno nakon što su znanstvenici ispitali genetske podatke stotina tisuća stanovnika Velike Britanije i Finske.

tjelovježba pretilost Možda te zanima... Ključ za kontrolu inzulina je kombinacija vježbanja i dijete, samo prehrana nema jednak učinak Zdravlje

Pokazalo se da je među 19.344 sudionika studije oboljelih od dijabetesa tipa 2, u njih 5000 potvrđena dijagnoza depresije, a 153.000 ih je prijavilo više simptoma te bolesti. "Ova bi saznanja mogla pomoći zdravstvenim radnicima da poboljšaju skrb i podršku depresivnim osobama i da se spriječi razvoj više slučajeva dijabetesa tipa 2", rekla je.

Studija je objavljena u časopisu Diabetes Care i otkrila je da i prekomjerna tjelesna težina i pretilost imaju ulogu u razvoju dijabetesa, a u 36,5 posto ispitanih je u izravnoj vezi. S obzirom na to da su u istraživanju autori povezali depresiju, dijabetes tipa 2 i pretilost, kazali su kako se nadaju da će njihov rad potaknuti liječnike da češće šalju pacijente s dijagnosticiranom depresijom na testove za otkrivanje dijabetesa tipa 2 i ostalih sličnih zdravstvenih stanja. Genetska istraživanja važna su da bi se u populaciji identificirali prisutni genomski faktori koji dovode do bolesti.

voće Možda te zanima... 7 načelno zdravih namirnica koje bi dijabetičari ipak trebali izbjegavati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.