Zdravlje 13. studenoga 2019.

Da ili ne: Soda bikarbona i jabučni ocat kao prirodni način pranja kose

Foto: Getty Images
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Soda bikarbona koristi se u kuhanju, može biti i tajni dodatak tvojeg dezodoransa ili paste za zube, ali može li se koristiti i kao prirodni način za pranje kose?

Izbacivanje komercijalnih šampona ili korištenje šampona koji ne sadrže spojeve kao što su sulfati jedan je od posljednjih trendova koji je zahvatio Pinterest, ali i Internet općenito. Jednostavnim "googlanjem" možeš pronaći mnogo blogova koji preporučuju da svoju kosu pereš upravo sodom bikarbonom, a zatim ju ispereš razrijeđenim jabučnim octom. Navode kako spomenuta metoda uklanja ulja i nečistoću s kose i ostavlja ju čistom, mekom i sjajnom, navodi Prevention.

No, stručnjaci koji svakodnevno promatraju kosu i vlasišta smatraju da, iako abrazivna soda bikarbona uistinu može dobro ukloniti ulje i prljavštinu s tvoje kose, također može iza sebe ostaviti nadraženo vlasište i jako oštećenu kosu.

"Svakodnevno me netko pita koliko često treba šamponirati kosu i je li šampon loš za kosu?", kaže trihologinja (osoba specijalizirana za probleme kose? kao što je opadanje, ćelavost, iritacije i slični problemi, Penny James. "Ponekad preporučujem ispiranje jabučnim octom, no ne savjetujem upotrebu sode bikarbone za čišćenje vlasišta i kose."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Dermatologinja Mona Gohara, profesorica na Medicinskom fakultetu Yale, također je skeptična u vezi sode bikarbone: „Nisam njena velika obožavateljica“, kaže i nastavlja, "nisam protiv kućanskih i prirodnih preparata, ali soda bikarbona može biti jako štetna za vlasište."

Napravi sama šampon za suho pranje kose i izbjegni štetne sastojke iz kupovnog

Što je soda bikarbona i kako djeluje

Soda bikarbona naziv je za natrijev hidrogenkarbonat - bijeli kristalni prah, slabo topljiv u vodi. Medicinska soda bikarbona je pročišćeni oblik spomenute soli. Njezina pH vrijednost je 9 što ju čini lužinom.

"Što je pH razina viša, proizvod je grublji za kosu", kaže James. "Ako opereš kosu razrijeđenom sodom bikarbonom, kutikula će se raspršiti, to će isušiti korteks odnosno srednji sloj kose i uzrokovati njezino lomljenje."

Ne samo da može oštetiti kosu, soda bikarbona može naštetiti i vlasištu, kaže Gohara. "Koža ima prirodni pH od 5,5 što je malo kiselo, zbog toga bi trebala koristiti proizvode koji su neutralne pH vrijednosti. Šamponiranje sa sobom bikarbonom može stoga uzrokovati crvenilo, upalu i svrbež na vlasištu"

Curica450X300_2 Možda te zanima... Ocat i soda bikarbona u borbi protiv neugodnih mirisa Eko

Blogovi koji preporučuju metodu sode bikarbone obično tvrde da će se eventualno oštećenje proizvoda s visokim pH nadoknaditi ispiranjem kose kiselim jabučnim octom koji ima pH vrijednost oko 3. "Kisele otopine pomažu sloju kutikule da ostane ravnomjeran, što čini kosu sjajnom i pomaže u održavanju vlage u kosi" navodi James, no i dalje ostaje pri svojoj prvotnoj odluci te savjetuje preskakanje sode bikarbone te korištenje samo jabučnoga octa za ispiranje.

Zagađenje u zraku, nakupljanje raznih proizvoda, prekomjerna proizvodnja ulja na vlasištu ili prekomjerna suhoća, mogu utjecati na ljudsku kosu, stoga je važno koristiti šampon s pH vrijednosti 5,5 koji pomaže kosi da ostane zdrava“, zaključuje James.

Ako si već kupila sodu bikarbonu u nadi da će riješiti tvoje probleme s kosom, dobra vijest je da ju uvijek možeš iskoristiti u kuhanju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.